Υγεία

Θα βάλουμε ή όχι 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19;

Παρά τις χαλαρώσεις οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από κορωνοϊό δεν λένε να κοπάσουν, ενώ μεγάλο μέρος το γενικού πληθυσμού έχει λάβει και την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου - Σε Ισραήλ, Γερμανία και Ουγγαρία ξεκινούν τη χορήγηση 3ης δόσης και στα παιδιά, ωστόσο στην Κύπρο δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή

Στο πετσί τους άρχισαν να νιώθουν την κανονικότητα οι Κύπριοι μετά και τις τελευταίες χαλαρώσεις που ανακοίνωσε το Υπουργικό. Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι από τις 21/2 μπορούν πλέον να επισκέπτονται χώρους εστίασης, διασκέδασης μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και να διαμένουν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα άτομα τα οποία δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ή δεν το έχουν ολοκληρώσει, με την προσκόμιση φυσικά rapid test με ισχύ 24 ωρών.

Eπίσης αυξήθηκε ο αριθμός των παρεβρισκομένων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπως επίσης και σε γάμους και βαπτίσεις, τηρουμένων βεβαίως των πρωτοκόλλων με την προσκόμιση rapid test με ισχύ 24 ωρών για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το σχήμα εμβολιασμού τους. Ακόμα, αυξήθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός για συναθροίσεις σε οικίες από 10 άτομα σε 20 ενώ επιτράπηκε και το… λίκνισμα με ειδικό πρωτόκολλο σε χώρους διασκεδάσεως. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, πλέον θα εργάζονται μέσω τηλεργασίας το 25% του προσωπικού αντί για 50% που ήταν μέχρι πρότινος. Περαιτέρω, αυξάνεται και η πληρότητα σε γήπεδα στο 70% και στο 75% η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα υφίστανται μέχρι τις 14/3 όπου αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις, αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει.

Στο τραπέζι η 4η δόση εμβολίου

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι τις 22/2/2022 έγιναν 1,768,206 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 687,523 αφορούσαν την 1η δόση, οι 644,251 την 2η δόση και οι 436,432 την 3η δόση. Έτσι προτού καλά καλά ολοκληρωθεί η πλήρης χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου με απώτερο σκοπό τη θωράκιση από τις παρούσες μεταλλάξεις, η 4η δόση εμβολίου «πέφτει και πάλι στο τραπέζι». Παράλληλα, το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της 4ης δόσης όπως και η Ισπανία ενώ ήδη στα κατεχόμενα και την Τουρκία προχωρούν στην 5η δόση.

Σε δηλώσεις του στην «Σημερινή Online» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς για το πότε και αν αναμένεται να χορηγηθεί η 4η δόση στους Κύπριους απάντησε πως «έχει συζητηθεί η χορήγηση 4ης δόσης στους ενήλικες αλλά ακόμα δεν έχει παρθεί τελεσίδικη απόφαση. Πάντως, αν εγκριθεί σε αυτό το στάδιο, όπως φαίνεται δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά τους ανοσοκατασταλμένους, άτομα ηλικιωμένα και άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό το ενδεχόμενο 4ης δόσης εμβολίου θα συζητηθεί το φθινόπωρο». Συνεχίζοντας, ανέφερε πως και για τις ευάλωτες ομάδες δεν έχει παρθεί απόφαση για το πότε θα τους χορηγηθεί η 4η δόση αλλά «αυτό αφορά την επιτροπή εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, αφού εκείνοι θα πάρουν την τελική απόφαση και ίσως αυτό να είναι πριν το φθινόπωρο».

δόση και σε παιδιά 12-17 ετών;

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί 3η δόση σε παιδιά άνω των 12 ετών μετα και την έγκριση για Pfizer-BioNTech από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία και την Ουγγαρία συστήνεται πλέον η αναμνηστική δόση σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Όπως μας αναφέρει ο Δρ. Καραγιάννης «δεν έχει συζητηθεί καθόλου η χορήγηση 3ης δόσης στα παιδιά 12-17 ετών, διότι αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα εκτός του Ισραήλ». Επομένως δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση μέχρι στιγμής για 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε αυτές τις ηλικίες «εκτός κι αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Εάν συμβεί αυτό τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε αυτό το μέτρο», συμπλήρωσε.

Εξάλλου στην περίπτωση παιδιών 12-17 ετών έχουν περάσει μόλις 3 με 4 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται να μειώνονται αργά και σταθερά, επομένως η απόφαση για 3η δόση δεν θα ληφθεί άμεσα.

Όσον αφορά τις πιο μικρές ηλικίες, το ποσοστό του παιδικού πληθυσμού 5-11 ετών που έχει εμβολιαστεί στις αρχές του μήνα (5/2) έφτανε το 9,5% και αναμένετια να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.