Τουρισμός

Προβλήματα στον ρωσο-ουκρανικό «αγωγό οξυγόνου» του κυπριακού τουρισμού

Περίπου 30% των τουριστών το 2021 ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί - Πώς σχεδιάζουν να απορροφήσουν τους «κραδασμούς» οι παράγοντες του κυπριακού τουρισμού και ποιος ο ρόλος των ξένων τουριστικών πρακτόρων

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώραν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, προκαλούν την ανησυχία των τουριστικών παραγόντων της Κύπρου, αφού οι δύο αντιμαχόμενες χώρες είναι εκ των σημαντικότερων «πελατών» του κυπριακού τουρισμού. Ρώσοι και Ουκρανοί, τη χρονιά που μας πέρασε, αποτελούσαν σχεδόν το 30% του συνολικού τουρισμού της Κύπρου, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα κατά κεφαλήν έξοδά τους είναι από τα πιο υψηλά συγκριτικά με τους υπόλοιπους τουρίστες.

Εκπρόσωποι των ξενοδόχων, που μίλησαν στη «Σημερινή», ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. «Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες δεν προβαίνουν από νωρίς σε κρατήσεις, όπως κάνουν οι Άγγλοι, για παράδειγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή ο όγκος κρατήσεων από τη ρώσικη και ουκρανική αγορά να είναι αρκετά μικρός. Συνεπώς οι όποιες ενδεχόμενες ακυρώσεις ή προθέσεις για αλλαγές στις κρατήσεις, αυτήν τη στιγμή αφορούν αμελητέες ποσότητες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα φανούν οι επιπτώσεις. «Προφανώς για την τρέχουσα χρονιά η συγκεκριμένη αγορά (Ουκρανίας -Ρωσίας) θα επηρεαστεί σημαντικά, αλλά και πάλι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη.

Αναμονή απ’ όλους για να μετρήσουν επιπτώσεις…

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει στον κυπριακό τουρισμό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Υφυπουργείο Τουρισμού και επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται όλοι σε στάση αναμονής.

«Αναλόγως των συνολικών κυρώσεων και της διάρκειάς τους θα μπορέσουν να εκτιμηθούν οι όποιες συνέπειες στους διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Υπάρχει ετοιμότητα και σε συνεννόηση με τους τουριστικούς εταίρους θα δράσουμε αν και όταν κριθεί σκόπιμο», ανέφεραν πηγές του Υφυπουργείου Τουρισμού.

To plan B και τα εργαλεία αντιμετώπισης των επιπτώσεων

Η «ετοιμότητα», την οποία επικαλείται το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφορά, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού, Σάββα Περδίου, κάποιο «plan B», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή όποτε χρειαστεί. Αν και δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς είναι αυτό το «plan B», όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες, που μίλησαν στη «Σημερινή», αφορά τη δυνατότητα ενεργοποίησης συμφωνιών για τουριστική συνεργασία με άλλες αγορές και τουριστικούς πράκτορες που δύνανται να καλύψουν το κενό, το οποίο ενδέχεται να αφήσουν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι τουρίστες.

Κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Συγκεκριμένα, Άγγλοι τουριστικοί πράκτορες σπεύδουν να προκρατήσουν τις θέσεις που διάφοροι ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Κύπρο προορίζουν για Ουκρανούς τουρίστες.

«Καταγράφουμε ότι υπάρχει δυνατότητα και αυξημένη διάθεση να καλυφθούν οι ενδεχόμενες απώλειες από τη ρωσική και κυρίως ουκρανική αγορά, από Άγγλους και άλλους Ευρωπαίους τουρίστες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η σημασία και τα μεγέθη της ρωσικής και ουκρανικής τουριστικής αγοράς

Η Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί έναν από τους δύο κορυφαίους «πελάτες» του κυπριακού τουρισμού. Σύμφωνα με τον ρωσικό σύνδεσμο τουριστικών πρακτόρων, η Κύπρος το 2021 ήταν ο τρίτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους μετά την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η ρωσική είναι μία από τις δύο μεγάλες αγορές μας, από την οποία, προ πανδημίας, δεχόμασταν περίπου 700-800 χιλιάδες τουρίστες ετησίως», σύμφωνα με την κ. Ψηλογένη.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στα οποία φαίνεται ότι την περσινή δύσκολη σεζόν, οι Ρώσοι κράτησαν όρθιο τον κυπριακό τουρισμό. Οι αφίξεις από τη Ρωσία από τον Μάιο που ουσιαστικά «άνοιξε» για τα καλά η Κύπρος για τους τουρίστες, μέχρι και τον Δεκέμβριο, έφτασαν τις 338.303 άτομα από σύνολο 1.541.716. Ποσοστό δηλαδή 22% επί του συνόλου.

Εξάλλου, πρόσφατα, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στη Μόσχα, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της τουριστικής συνεργασίας. Στο τελευταίο ταξίδι του, πέρα από την ενημέρωση που έκανε σε θεσμικούς παράγοντες του ρωσικού τουρισμού για τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων και τους νέους όρους εισόδου στην Κύπρο, συζήτησε με Ρώσους ιθύνοντες το άνοιγμα των ναυλωμένων πτήσεων και τη ανάπτυξη της πτητικής διασύνδεσης Κύπρου - Ρωσίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον κ. Περδίο για την προοπτική του τουρισμού το 2022 και την προσθήκη νέων χωρών στο πελατολόγιο του κυπριακού τουρισμού, θέλουν την Ουκρανία να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «πελάτες» με δυναμική και ευοίωνες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της τουριστικής αγοράς της Κύπρου. Το 2021 οι Ουκρανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο έφτασαν τις 91.600, ποσοστό 6% του συνολικού τουρισμού.

Ωστόσο, στη σημαντικότητα που έχει η ρωσική και η ουκρανική αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, πρέπει να προσμετράται ότι τα κατά κεφαλήν έξοδά τους είναι από τα υψηλότερα συγκριτικά με τις άλλες αγορές του κυπριακού τουρισμού.

Ακυρώσεις πτήσεων από Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ηermes Αirport, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από την Ουκρανία, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο. Οι πτήσεις από Ουκρανία ανέρχονται σε 12 την εβδομάδα.

Εξάλλου ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι κλειστός από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε 22 την εβδομάδα, συνεχίζονται κανονικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον διαρκούν περίπου μία ώρα περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, επειδή παρακάμπτεται ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας.