Παιδεία

Η στάση τους ήταν μόνο η αρχή

Δυναμικά μέτρα προτίθενται να λάβουν οι μαθητές αν το Υπουργείο δεν συμμεριστεί τις ανησυχίες τους για τις τετράμηνες εξετάσεις

Έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας έμειναν για δύο περιόδους οι μαθητές του λυκειακού κύκλου την περασμένη Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου. Στόχος της αποχής από τα μαθήματα ήταν να προειδοποιήσουν το αρμόδιο Υπουργείο πως αν δεν εισακουστούν οι απόψεις, οι φόβοι και οι ανησυχίες τους όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, τότε θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα.

«Δεν θα δεχθούμε άλλους εκφοβισμούς από το Υπουργείο»

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε πως οι μαθητές συσπειρώθηκαν γι’ ακόμη μια φορά και ένωσαν τη φωνή τους, ώστε να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που αψήφησαν τις απειλές και τον εκφοβισμό του Υπουργείου Παιδείας και συμμετείχαν στη δίωρη προειδοποιητική αποχή από τα μαθήματα».

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γρηγορίου, η πλειοψηφία των μαθητών έμειναν εκτός σχολικής αίθουσας, παίρνοντας όμως το αντίτιμο της δίωρης απουσίας από τα μαθήματά τους. «Αποτελεί δεδομένο ότι περισσότεροι από το 80% των μαθητών απείχαν από τα μαθήματά τους, για να απαιτήσουν την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. Είναι ένας θεσμός που καταστρέφει το μέλλον και τις ζωές μας».

Ψήφισμα για κατάργηση των εξετάσεων

Ο Πρόεδρος των μαθητών δήλωσε επίσης πως οι μαθητές με ψήφισμά τους αξιώνουν την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. «Όλες οι Γενικές Συνελεύσεις, που έγιναν σε κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια της αποχής, ψήφισαν ομόφωνα ψήφισμα που απαιτεί άμεσα την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες απέδειξαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μαθητών, ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί το «έκτρωμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, των εξετάσεων ανά τετράμηνο. «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πρόκειται για έναν θεσμό που αυξάνει το άγχος, την πίεση, την παραπαιδεία αλλά και τον ανταγωνισμό».

Θέλουν άμεσα διάλογο

«Για εμάς αποτελεί τραγικό και αδιανόητο γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας μάς εκφοβίζει, από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πλέον πως όλοι οι υπόλοιποι φορείς της εκπαίδευσης αντιλαμβάνονται την τραγική και καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία μας». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού πως το Υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό σε διάλογο, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε πως οι ίδιοι οι μαθητές είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο σε ζητήματα που αφορούν στην αξιολόγηση του μαθητή, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Αποφασισμένοι φαίνεται να είναι οι μαθητές που δηλώνουν πως η πρόσφατη αποχή από τα μαθήματα ήταν μόνο η αρχή. «Καλούμε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο σχολείο που μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, ενάντια στο σχολείο που προωθεί τη βαθμοθηρία και τον ατομικισμό. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων»!