Συνεντεύξεις

Γ. Γεωργίου: «Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ την βοηθά να ενηλικιωθεί»

«Η εμμονή της ΕΕ να συμμετέχει σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ισχυρά κέντρα του πλανήτη, να εμβαθύνει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και να στρατιωτικοποιεί την εξωτερική της πολιτική στοχεύει στο μήνυμα ότι είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης. Την ίδια ώρα, όμως, που οικοδομεί αυτό το αφήγημα, «ανέχεται» τη συνεχιζόμενη κατοχή σημαντικού μέρους της επικράτειας ενός κράτους -μέλους, της Κύπρου, από την Τουρκία. Έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ και, μέχρι πρότινος, υποψήφια χώρα προς ένταξη!»

«Αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι, ως το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Το οποίο επιδεινώνεται περαιτέρω με την ανώμαλη κατάσταση της ύπαρξης της κατοχής και της γραμμής αντιπαράταξης». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που ακολουθεί ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιώργος Γεωργίου, εξηγώντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και το ΑΚΕΛ τα έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Κακίζει μάλιστα τη διαχείριση της οποίας τυγχάνει το μεταναστευτικό από την Κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η Κυβέρνηση «προκρίνει πολιτικές καταστολής και θεσμικό ρατσισμό αντί ένταξης και επιδίδεται σε ξενοφοβική ρητορική, ενισχύοντας περαιτέρω την ακροδεξιά...».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο ευρωβουλευτής καταθέτει ξεκάθαρα τις θέσεις του για τη συμμετοχή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, τι πιστεύει για τα όσα λέγονται γύρω από τον EAST-MED και πολλά άλλα.

Υπάρχει μια πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος ολόκληρη είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε αξιοποιήσει στο μέγιστο, νομικά και πολιτικά, αυτό το δεδομένο;

Αναμφισβήτητα η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ βοηθά τη χώρα μας να ενηλικιωθεί. Αργά και με πολλά πισωγυρίσματα (χρυσά διαβατήρια και διαφθορά, δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη, κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να αποδεχτούμε και μια σκληρή πραγματικότητα. Οι ευκαιρίες που προκύπτουν για την Κύπρο, αλλά και για τα άλλα μικρά κράτη-μέλη, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σχετικά με τον προσανατολισμό του στην παγκοσμιοποίηση. Προκλήσεις οι οποίες μεγιστοποιούνται και από την προσπάθεια των μεγάλων κρατών-μελών να «ελέγξουν» την Ένωση. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος που η ΕΕ αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται το μπόι της στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά και εσωτερικά, έχει αντίκτυπο στα μέρη που την συναποτελούν. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις οικονομικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στους ευρωπαϊκούς λαούς και ας πάρουμε τη διάσταση των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ ως παράδειγμα. Η εμμονή της ΕΕ να συμμετέχει σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ισχυρά κέντρα του πλανήτη, να εμβαθύνει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και να στρατιωτικοποιεί την εξωτερική της πολιτική έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης. Την ίδια ώρα, όμως, που οικοδομεί αυτό το αφήγημα, «ανέχεται» τη συνεχιζόμενη κατοχή σημαντικού μέρους της επικράτειας ενός κράτους -μέλους, της Κύπρου, από την Τουρκία. Έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ και, μέχρι πρότινος, υποψήφια χώρα προς ένταξη!

Επομένως, η αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ θα πρέπει να τυγχάνει σοβαρής στρατηγικής ανάλυσης, έχοντας, πάντα, ως βασικό σημείο αναφοράς την πολυεπίπεδη, ενεργό και προορατική συμμετοχή μας στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών. Να αναδείξουμε, στην πράξη, την προστιθέμενη αξία και τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην προσπάθεια καλυτέρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Να ασχοληθούμε δηλαδή και με ζητήματα πέραν του Κυπριακού που απασχολούν, πιο σοβαρά, και τα άλλα κράτη μέλη, όπως η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων, η ενεργειακή φτώχια για να παραθέσω μερικά παραδείγματα. Κάτι που επιδιώκουμε συνεχώς να κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή μας σε διάφορες Επιτροπές, τις συνεχείς διμερείς σχέσεις που καλλιεργούμε με ευρωβουλευτές άλλων κρατών-μελών, αλλά και τη στήριξη ζητημάτων που είναι σημαντικά γι’ αυτούς. Μόνον έτσι δημιουργούνται συνέργειες και προϋποθέσεις επιτυχίας για το μέλλον της Κύπρου και την επίλυση του προβλήματός μας. Κυρίως, όμως, με την επίδειξη πραγματικής βούλησης για την επίλυσή του, κάτι για το οποίο δεν έχουμε πείσει επαρκώς.

«Μήνυμα άρσης της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας»

Είστε μέλος στην Αντιπροσωπία Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ενόψει της στάσης που τηρεί η Τουρκία και ο εγκάθετός της έναντι της Κύπρου, δεν θα ήταν καλή ευκαιρία να την προβάλουμε προς τα έξω; Τι κάναμε ως κράτος αλλά και ως Ευρωκοινοβούλιο; Μια πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια ενημέρωση θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ως σκιώδης εισηγητής για την Έκθεση για την Τουρκία και ως μέλος της Αντιπροσωπίας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας παρακολουθώ στενά και συστηματικά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας τόσο από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όσο και σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό. Έχω επίσης την ευκαιρία να συναντώμαι με σημαντικούς ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, πρέσβεις και φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα. Ως αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνουμε συνεχώς ηχηρό μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας για άρση της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδήλωση της Ομάδας της Αριστεράς με θέμα το Κυπριακό. Καταθέτουμε συνεχώς ερωτήσεις που αναδεικνύουν/καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, την αφομοίωση και δημογραφική αλλαγή της τ/κ κοινότητας, για τους αγνοουμένους μας, τη μαρωνιτική κοινότητα κ.λπ. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου πετύχαμε την εγγραφή και την υιοθέτηση με συντριπτική πλειοψηφία ενός ισχυρού Ψηφίσματος τον Νοέμβρη 2020, που καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητούσε την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Επιδιώκουμε συνεχώς συνέργειες και στηρίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες συναδέλφων για το ζήτημα, Κυπρίων και ξένων. Σας διαβεβαιώ ότι, ως ΑΚΕΛ, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε δυνατά μπροστά, ακόμα πιο αποφασιστικά, παράγοντας πολιτική και προτάσσοντας ολοκληρωμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν και ενημερώνουν για το κυπριακό πρόβλημα αλλά και τα προβλήματα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Η ΕΕ και η Τουρκία διατηρούν, για δεκαετίες, μια πολύ παραγωγική και στενή σχέση»

Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας έχει ακυρωθεί στην κορύφωσή της, μετά από πάρα πολλά χρόνια προσπάθειας. Γιατί έγινε και πού οδηγούμαστε, κατά την άποψή σας;

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς προς τον κόσμο. Παρόλο που οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα και με τις Εκθέσεις Προόδου για την Τουρκία για την περίοδο 2019-2020 που εγκρίθηκαν πέρσι, χρειάζονται επαναξιολόγηση, εντούτοις η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η ΕΕ και η Τουρκία διατηρούν, για δεκαετίες, μια πολύ παραγωγική και στενή σχέση (οικονομία/εμπόριο, ΝΑΤΟ, μεταναστευτικό κ.λπ.). Γι’ αυτό και σε κάθε τόνο και πολύ συχνά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ τονίζουν ότι η σχέση με την Τουρκία είναι σημαντική. Εντάσσοντας το ζήτημα «κυρώσεις» σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αντιληφθεί και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι γι’ αυτό που ως ΑΚΕΛ, διαχρονικά, τονίζαμε ότι, παρόλο που το αίτημα για επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη για τις παράνομες ενέργειές της (στα Βαρώσια και στην κυπριακή ΑΟΖ) είναι αδιαμφισβήτητα δίκαιο, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο και τις αρχές, αλλά με βάση γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα... Γεγονός που προφανώς επέλεξε να αγνοήσει η παρούσα κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία, αντί να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τη δυναμική της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, επέλεξε να οικοδομήσει μια πολιτική ψευδαισθήσεων. Η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Δεκέμβριος 2021) να στείλει ξανά στην Επιτροπή Κορεπέρ τα μέτρα κατά Τουρκίας σήμανε το τέλος αυτών των ψευδαισθήσεων... Επομένως, το δίκαιο αίτημα για κυρώσεις θα έπρεπε να συνοδεύεται και με την πρόταξη συνέπειας και ετοιμότητας από μέρους μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

«Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Άσυλο-μετανάστευση και μια Κύπρος που αδυνατεί να στηρίξει μεγαλύτερο αριθμό αιτητών. Πώς το σχολιάζετε, με δεδομένο ότι μιλάμε για μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.;

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό αποτελούν, αναμφίβολα, ένα από τα κυριότερα ζητήματα, που τα τελευταία χρόνια απασχολούν την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ συνιστά την αιχμή του δόρατος της ρητορικής των ξενοφοβικών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Βασικός άξονας της πολιτικής της ΕΕ παραμένει το δόγμα, «Ευρώπη-φρούριο», που υλοποιείται μέσα από ένα πλέγμα νόμων και πολιτικών, για την καταστολή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών (τρανό παράδειγμα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό), ενώ η «στρόφιγγα» ανοίγει, όποτε το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη φτηνού εργατικού δυναμικού.

Αποτελεί ένα αναντίλεκτο γεγονός ότι, ως το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με το ζήτημα του μεταναστευτικού. Το οποίο επιδεινώνεται περαιτέρω με την ανώμαλη κατάσταση της ύπαρξης της κατοχής και της γραμμής αντιπαράταξης.

Είναι επίσης γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις για το μεταναστευτικό και το άσυλο που προκύπτουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων μάλιστα υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Δυστυχώς, η διαχείριση της οποίας τυγχάνει αυτό το ζήτημα από την Κυβέρνηση είναι ανεπαρκής. Προκρίνει πολιτικές καταστολής και θεσμικό ρατσισμό, αντί ένταξης και επιδίδεται σε ξενοφοβική ρητορική, ενισχύοντας περαιτέρω την ακροδεξιά... Πάρτε, για παράδειγμα, το «Πουρνάρα»... Σ’ έναν χώρο 600 ατόμων έχουν στοιβάξει 2.500 άτομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και εντός και εκτός «Πουρνάρα». Ως ΑΚΕΛ, παραθέσαμε, τον περασμένο Νοέμβριο, συγκεκριμένες προτάσεις για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

  • Δυναμική απαίτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη-μέλη, αντικατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξέταση των αιτήσεων ασύλου από ΟΗΕ και ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας και αντικατάσταση του Συστήματος Δουβλίνου με μόνιμο και δεσμευτικό σύστημα κατανομής αιτητών και προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Άμεση πρόσληψη πολλαπλάσιου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου.
  • Ενίσχυση της Υπηρεσίας για πάταξη Εμπορίας Προσώπων.
  • Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε προγράμματα ενίσχυσης των συνθηκών υποδοχής και ένταξης.

Διαχρονική μας θέση είναι ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση θεμελιωδών αρχών με πρώτη και κύρια τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε για ανθρώπους, μανάδες, πατεράδες, παιδιά. Με όνειρα και θέληση για ζωή και δημιουργία.

Πρωτοβουλία για καταπολέμηση του καρκίνου

Κύριε Γεωργίου, είστε μέλος στην Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προχωράμε; Είχατε ετοιμάσει πρόσφατα μια σειρά δράσεων και βεβαίως τη συμμετοχή σας στην έκθεση…

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μια ολοκληρωμένη έκθεση, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον αγώνα μας, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει έμπρακτη βούληση από τις Κυβερνήσεις και, δη, επαρκής προϋπολογισμός, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις.

Ως ΑΚΕΛ, επιτύχαμε να ενσωματωθούν σημαντικές προτάσεις που καταθέσαμε. Λόγου χάριν, αύξηση της χρηματοδότησης για τον παιδικό καρκίνο και παροχή οικονομικής στήριξης στους γονείς που μεταβαίνουν με τα παιδιά τους στο εξωτερικό για θεραπεία. Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας για διασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης και ποιοτικής θεραπείας. Αύξηση της χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη για δημιουργία υψηλής ποιότητας τμημάτων ακτινοθεραπείας και ογκολογικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν πρόσβαση σε θεραπευτικές αγωγές και φάρμακα για καρκινοπαθείς και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Όσον αφορά τον παιδικό καρκίνο, αναμένουμε και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση των δύο προτάσεών μας που εγκρίθηκαν πριν από 6 μήνες για το 2022. Συγκεκριμένα, επιτύχαμε να δοθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2022, 1,3 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση δεδομένων που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της διάγνωσης και την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον παιδικό καρκίνο, καθώς και 3 εκατ. ευρώ για δημιουργία ενός προγράμματος αξιολόγησης της διατροφικής κατάστασης των παιδιών, για προώθηση διατροφικών προσεγγίσεων που να λειτουργούν ενισχυτικά στη θεραπεία.

«Για τον EastMed ο ΔΗΣΥ καλλιεργούσε συνειδητά αυταπάτες στον κυπριακό λαό»

Μετέχετε επίσης και στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Πώς προχωράμε σε αυτόν τον τομέα; Ένα σχόλιο και για τον EastMed...

Η δράση μας αναπτύσσεται με γνώμονα τις ανάγκες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας.

Όσον αφορά τον τομέα της βιομηχανίας, διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κινήτρων για ουσιαστική στήριξη της ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε επιτύχει την αύξηση του κονδυλίου που θα δοθεί από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, εμμένουμε στην ανάγκη παροχής ουσιαστικής βοήθειας, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα και να επωφελούνται από τη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά την ενέργεια, αγωνιζόμαστε, ώστε να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στα οποίο όλοι να έχουμε ισότιμη και φθηνή πρόσβαση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών και στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς. Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής θα προσφέρει ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες.

Ο αγωγός EastMed, όπως εξ αρχής μπορούσε να προβλεφθεί, είναι τεχνικά εξαιρετικά περίπλοκος και πολύ δύσκολα μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμος. Δυστυχώς, όμως, ο ΔΗΣΥ καλλιεργούσε συνειδητά αυταπάτες στον κυπριακό λαό, ώστε να καλύψει τις προχειρότητες της Κυβέρνησης, λόγω της απουσίας οράματος, προγραμματισμού και, δη, μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png