Παιδεία

Τα αποτελέσματα ίσως φέρουν αλλαγές στις τετράμηνες

Ένα μήνα τώρα «γράφουν» εξετάσεις στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές - Τα «χαμηλά αποτελέσματα», τα «απαιτητικά» εξεταστικά δοκίμια και το ανοικτό γραφείο του Υπουργού για εισηγήσεις

Δεν τελειώνουν τα θέματα που απασχολούν τον τομέα της Παιδείας. Από τη μια η εξεταστική περίοδος, που ακόμη συνεχίζεται για τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, από την άλλη το test to stay και στο καπάκι η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών της Δημοτικής.

Μέσοι όροι κάτω του 10;

Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που κάνουν λόγο για χαμηλά αποτελέσματα, την ώρα, μάλιστα, που κάποιοι μαθητές θα παρακαθίσουν στην τέταρτη σειρά εξετάσεων που θα ξεκινήσει αύριο. Επίσημα αποτελέσματα δεν υπάρχουν, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, ειδικά στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών κατεύθυνσης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. «Δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτυχία των εξετάσεων, ούτε για χαμηλά ποσοστά, αν δεν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Επίσης θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ως προς τη σύγκριση στην οποία προβαίνουμε. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τις εξετάσεις αυτές με τις Παγκύπριες Εξετάσεις».

Παράπονα για δύσκολα και μεγάλα γραπτά

Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε πως ακούστηκαν κάποια παράπονα σχετικά με τη δυσκολία ή τον χρόνο επίλυσης του γραπτού. «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν παράπονα ότι οι μαθητές δεν πρόλαβαν να λύσουν κάποια γραπτά. Επίσης ειπώθηκε ότι υπήρχαν ερωτήματα που ήταν αυξημένης δυσκολίας και πλησίαζαν γραπτά των Παγκυπρίων Εξετάσεων».

Για αρκετά λάθη έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είναι διαμορφωτική και όχι συγκριτική. «Κάποτε έλεγαν ότι το γραπτό αυτό θα είναι για σκοπούς διαμορφωτικής αξιολόγησης. Δηλαδή για να εντοπιστούν λάθη που μπορεί ο καθηγητής να παρέμβει και να διορθώσει. Όταν όμως δημιουργείται ένα εξεταστικό δοκίμιο αυξημένης δυσκολίας, τότε δεν μπορεί κανείς να μιλά για διαμορφωτική αξιολόγηση, αλλά για συγκριτική αξιολόγηση».

Προς αξιολόγηση ο θεσμός

Ο θεσμός των τετράμηνων εξετάσεων τυγχάνει συνεχούς αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο τα φετινά αποτελέσματα θα τύχουν ενδελεχούς εξέτασης για σκοπούς βελτίωσης και ενίσχυσης του συστήματος. Αυτό επισήμανε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξετάσεις αλλά και τα αποτελέσματά τους θα τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης από εμπειρογνώμονες, ώστε να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα που θα τους βοηθήσουν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την όλη διαδικασία.

Από την άλλη μεριά, οι καθηγητές δηλώνουν πως αμέσως μετά την καταγραφή των επίσημων αποτελεσμάτων θα συνεδριάσουν. «Αφού ολοκληρωθεί και η γ’ σειρά των εξετάσεων θα συνεδριάσει το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Για τον βαθμό δυσκολίας, για τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, για τον χρόνο επίλυσης του γραπτού και άλλα. Από τις 14 Ιανουαρίου οι μαθητές γράφουν εξετάσεις. Είναι σωστό αυτό;».

Έτοιμοι για εισηγήσεις είναι οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους στο Υπουργείο, το οποίο φαίνεται να είναι έτοιμο να ακούσει.

Πολλαπλασιάζονται οι επαφές-κρούσματα στα σχολεία

Σε εγρήγορση οι καθηγητές και οι δάσκαλοι όσο κρατάει το test to stay. Οι επαφές πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα, επίσης, εφόσον λίγο πριν ήταν επαφές άλλων κρουσμάτων, που λίγο πριν ήταν επαφές άλλων κρουσμάτων και απλώς παρέμεναν στα σχολεία. Ο κ. Χατζησάββας δήλωσε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι μέσα από τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται οι επαφές, οι οποίες παραμένουν εντός του σχολείου και από τις επαφές κάποιοι θα διαγνωστούν θετικοί σε λίγες ημέρες και αυτοί με τη σειρά τους θα δηλώσουν άλλες τόσες επαφές και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αναλώνουν πολλή ενέργεια και χρόνο για ιχνηλάτηση».

Σε απεργία οι δάσκαλοι

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί στη Δημοτική Εκπαίδευση κατέρχονται σε μονόωρη στάση εργασίας αύριο Δευτέρα, ως αντίδραση στη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας στα δημοτικά και νηπιαγωγεία από μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Οι δάσκαλοι σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ελέγχου σε νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία και να σταματήσει να υφίσταται ο διαχωρισμός νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔ προς το Υπουργείο Παιδείας χρονίζουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους. Ένα από αυτά είναι η υιοθέτηση ουσιαστικών και μόνιμων μέτρων για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες από τη μη αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν.

Οι γονείς καλούνται να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο η ώρα 8:25 τη Δευτέρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα συνέλθει σε 15 ημέρες για να επανεξετάσει και να αξιολογήσει την όλη κατάσταση.

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι λόγοι, οι οποίοι προβάλλονται για τη στάση εργασίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο διευκρινίζει πως όσον αφορά τα μέτρα προστασίας στα δημόσια νηπιαγωγεία «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως συστήσει στους γονείς/κηδεμόνες να διενεργούν διαγνωστικό έλεγχο αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί διαδικασία διαγνωστικών ελέγχων αντιγόνου ή άλλων τεστ».

Μειωμένος ο αριθμός των παιδιών φέτος

Όσο για το θέμα του προσωπικού, το ΥΠΠΑΝ εξηγεί στην ανακοίνωσή του πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει προχωρήσει εκτάκτως σε διορισμό σημαντικού αριθμού βοηθών νηπιαγωγού, με σκοπό την ενίσχυση του έργου των νηπιαγωγών. Στη Δημοτική Εκπαίδευση «προχώρησε στην απασχόληση ενός αριθμού 171 πρόσθετων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκτάκτως μεριμνά για αντικατάσταση εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρετούν ως αντικαταστάτες και μπορεί να απουσιάζουν από την εργασία τους για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία. Ταυτόχρονα, ειδικά για την περίοδο της πανδημίας αποφασίστηκε να μπορεί να γίνονται αντικαταστάσεις και από τον κατάλογο διορισίμων».

Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών έχει μειωθεί κατά 1.590, σύμφωνα με το Υπουργείο και ως εκ τούτου ο αριθμός των τμημάτων σε δημόσια σχολεία μειώθηκε κατά 67, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία έχει αυξηθεί. «Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2020 είχαν γίνει 4.257 αντικαταστάσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, ενώ στην περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022, μόνο, έχουν γίνει 4.500 αντικαταστάσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση από τις οποίες οι 1.800 διεκπεραιώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022».