Οι αδυναμίες της άμυνας της Κύπρου και τα αίτια
Το ανησυχητικό για την πατρίδα μας είναι ότι τα τύμπανα πολέμου, που ηχούν επί μισό αιώνα, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τις κυβερνήσεις μας
Στην Ουκρανία και τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης ηχούν τύμπανα πολέμου και υπάρχει οργασμός πολεμικής προετοιμασίας, λόγω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Ένα κλίμα ανασφάλειας διακατέχει τους πολίτες των χωρών αυτών.
Στην Κύπρο ζούμε συνεχώς επί μισό αιώνα αυτό το κλίμα ανασφάλειας, λόγω της τουρκικής επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), που συνεχίζεται συστηματικά από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα.
Το ανησυχητικό για την πατρίδα μας είναι ότι τα τύμπανα πολέμου, που ηχούν επί μισό αιώνα, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν από τις κυβερνήσεις μας. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι η αμυντική θωράκιση (ΑΘ) της ΚΔ είναι αποδυναμωμένη και δεν καλλιεργείται στον απαιτούμενο βαθμό η εγρήγορση των πολιτών, προκειμένου να μην επαναπαύονται, να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μιας κρίσης και να ασκούν κριτική όταν διαπιστώνουν ολιγωρία στα θέματα της ΑΘ.
Η παρούσα κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η επικράτεια της ΚΔ ακρωτηριάσθηκε βάναυσα από την Τουρκία στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Τα κατεχόμενα εδάφη μας παρουσιάζουν μια εφιαλτική εικόνα εποικιστικού οργασμού, τουρκοποίησης, ισλαμοποίησης και εξάλειψης κάθε ίχνους ελληνικής παρουσίας και χριστιανικής ζωής. Οι ελεύθερες περιοχές τελούν υπό τη διαρκή απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ), που ενισχύονται συνεχώς, και της δημογραφικής αλλοίωσης, από την παράνομη μετανάστευση μουσουλμάνων μεταναστών που προωθεί η Τουρκία μέσω της γραμμής καταπαύσεως του πυρός (ΓΚΠ) και των ακτών. Ο θαλάσσιος χώρος της Κύπρου υπέστη νέα τουρκική εισβολή. Το 44% της ΑΟΖ της τέθηκε υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις επιθετικές και επεκτατικές δράσεις της σε όλη την επικράτεια της ΚΔ (ουδετέρα ζώνη, Αμμόχωστος, ΑΟΖ, FIR). Ισχυροποιεί συνεχώς τις ΤΔΚ και, με την απειλή χρήσης ισχύος, επιδιώκει να αναγκάσει την ΚΔ να αποδεχθεί λύση στο Κυπριακό, που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και την επίτευξη του στόχου να θέσει υπό τον έλεγχό της όλο το νησί. Αν δεν επιτύχει τον στόχο της με πολιτικά μέσα, δεν πρέπει να αποκλείεται και η χρήση της στρατιωτικής ισχύος της. Οι ΤΔΚ με την ενίσχυσή τους (γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 A4, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς, drones κ.ά.) έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους να διεξάγουν αιφνιδιαστικά επιθετικές επιχειρήσεις. Στον θαλάσσιο χώρο η Τουρκία προβαίνει σε πειρατικές ενέργειες με το πολεμικό ναυτικό της για να παρεμποδίσει την ΚΔ να αναπτύξει το ενεργειακό πρόγραμμά της και να αρπάξει τους πόρους της ΑΟΖ της.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Η ΚΔ πρέπει να προετοιμάζει ψυχολογικά του πολίτες και να ενισχύει πυρετωδώς την ΑΘ, από την περίοδο της ειρήνης, για να μην υποστεί αιφνιδιασμό όταν προκύψει μία κρίση (η πρόληψη είναι σοφία). Πρωτίστως, να συνειδητοποιήσει τις αδυναμίες της αμυντικής της θωράκισης και να δραστηριοποιηθεί για την άρση τους. Οι κύριες αδυναμίες εστιάζονται σε 4 πυλώνες, που πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως, ήτοι:
- Αυτοάμυνα. Απαιτείται ενδυνάμωση των δυνάμεων ξηράς, θαλάσσης και αέρος της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), το αξιόμαχο της οποίας δεν βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο. Στο έδαφος παρουσιάζεται μεγάλη τρωτότητα στη ΓΚΠ (184 χλμ.), η οποία δεν ελέγχεται με επάρκεια από την ΕΦ. Η αδικαιολόγητη μείωση της στρατιωτικής θητείας και του αριθμού των φυλακίων, χωρίς να έχει μειωθεί η απειλή, η αδόκιμη μορφή αναδιοργάνωσης των μονάδων της ΕΦ και η συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας, επηρέασε αρνητικά το αξιόμαχό της, ιδιαίτερα στους τομείς της επάνδρωσης, του εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων της (ΜΟΣ) και της απόκτησης νέων, πλέον σύγχρονων. Η ΓΚΠ σήμερα έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη πύλη διέλευσης παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών και όχι μόνον. Στη θάλασσα και τον αέρα η ΕΦ στερείται ικανού πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ). Πρέπει να αποκτηθούν. Είναι απαραίτητα για την άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας και τη σύναψη αμυντικών συμμαχιών.
- Ενιαίος Αμυντικός Χώρος (ΕΑΧ) Κύπρου - Ελλάδας. Η αδρανοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ έχει ως συνέπεια την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και των διεκδικήσεών της σε βάρος των ΑΟΖ των δύο χωρών.
- Στρατηγική για την Ασφάλεια. Η απουσία συμβουλίου εθνικής ασφαλείας (NSC), υπεύθυνου για τη σύνταξη στρατηγικής εθνικής ασφάλειας (ΝSS) και παρακολούθηση υλοποίησής της, καθώς και τον αποτελεσματικό χειρισμό κρίσεων, επηρεάζει αρνητικά την ΑΘ της ΚΔ.
- Αμυντικές Συμμαχίες. Η ΚΔ στερείται αμυντικών συμμαχιών, απαραίτητων για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της. Η σύναψή τους βασίζεται στα κοινά συμφέροντα, αλλά και στην κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια, που απαιτεί ύπαρξη ικανών αεροναυτικών δυνάμεων, τις οποίες στερείται η ΚΔ.
Για να υπάρχει ελπίδα ενίσχυσης στον απαιτούμενο βαθμό της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ πρέπει να αναζητηθεί η βασική αιτία αποδυνάμωσής της, που εκτιμάται ότι είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεών μας να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα, παρά το γεγονός ότι είμαστε ημικατεχόμενη χώρα (το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της ΚΔ είναι μικρότερο του 2% επί του ΑΕΠ. Της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο του 2%). Πού οφείλεται όμως η έλλειψη πολιτικής βούλησης; Γενεσιουργός αιτία είναι η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από τις κυβερνήσεις της ΚΔ και από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, οι οποίοι υποτιμούν τον κίνδυνο της τουρκικής απειλής, που στοχεύει στον έλεγχο όλης της Κύπρου (Νιχάτ Ερίμ), καθώς και την αξία που έχει ο συντελεστής της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους (Θουκυδίδης). Πρέπει να εγκύψουμε σε αυτούς τους παράγοντες (απειλή-ισχύς). Σε μία κρίση κανένας δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας, αν εμείς δεν ασκήσουμε με επάρκεια το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, που, έστω και αργά, ενισχύει επειγόντως τη στρατιωτική της ισχύ. Να δράσουμε άμεσα. Οι καιροί ου μενετοί (Θουκυδίδης Α142).