Για την UNFICYP εισέβαλε ο Αττίλας στη Ν.Ζ. Δένειας

ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες, εισέβαλαν χθες Τρίτη 8η Φεβρουαρίου 2022 στην ελεγχόμενη από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ (Unficyp) «Νεκρή Ζώνη» στο χωριό Δένεια, για να απειλήσουν και να εκδιώξουν από εκεί Έλληνα Κύπριο καλλιεργητή της γης του.

Στην περιοχή κατέφθασαν στελέχη της της Unficyp εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι επρόκειτο περί σοβαρού επεισοδίου για το οποίο θα γίνει υπηρεσιακή αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ η εν λόγω επιχείρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού, αποτελεί έναρξη εφαρμογής των ήδη προαναγγελθέντων - πριν 12 ημέρες - μέτρων τα οποία αποφάσισε η Τουρκία και το Ψευδοκράτος της στα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου, εναντίον της Unficyp, ως αντίδραση στο εντελώς πρόσφατο, 27ης Ιανουαρίου 2022, Ψήφισμα 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Unficyp στην Κύπρο.

ΕΙΝΑΙ δε πολύ πιθανόν ότι οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν παρόμοιες και άλλες ενέργειες σε όλο το μήκος της «Νεκρής Ζώνης», ώστε να εκβιάσουν την προώθηση των σχεδίων τους που αφορούν τον στόχο της έμπρακτης αναγνώρισης από τα όργανα του ΟΗΕ κρατικής υπόστασης του κατοχικού τους καθεστώτος.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι αμέσως μετά το Ψήφισμα 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αφού πρώτα κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι ψήφισε χωρίς τη συγκατάθεση και σε βάρος του κατοχικού της ψευδοκράτους με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», προανήγγειλε και ενέργειες τις οποίες με την καθοδήγησή της θα λάβουν εναντίον της Unficyp οι διατεταγμένοι από την Άγκυρα επικεφαλής του ψευδοκράτους.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, σε ξεχωριστή του ανακοίνωση, το κατοχικό ψευδοκράτος, υπενθυμίζοντας ότι με δική του άδεια «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει ακόμα τις δραστηριότητές της στα εδάφη της [αυτοαποκαλούμενης] KKTC με την καλή μας προαίρεση», απαιτεί και απειλεί ότι:

«Για τη συνέχιση της παρουσίας και των επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας χρειάζεται μια νομική ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν η KKTC και ο ΟΗΕ.

Λόγω του γεγονότος ότι όλες μας οι εκκλήσεις σε αυτό το θέμα παρέμειναν αναπάντητες, δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή εκτός από το να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Η ΔΕΝΕΙΑ λοιπόν, χθες, ήταν η εμφανής έναρξη των «απαραίτητων βημάτων» που η Τουρκία διέταξε τα στρατεύματά της στην Κύπρο να εφαρμόζουν στο ελεγχόμενο από την Unficyp έδαφος της «Νεκρής Ζώνης» η οποία εφάπτεται με τα φυλάκια του Αττίλα στην Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός του 1974.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ως πολύ πιθανή η κλιμάκωσή τους με ανάλογα επεισόδια και σε άλλα σημεία της «ΝΖ» και όπου αλλού έχει αρμοδιότητες και ασκεί διαδικασίες και έλεγχο η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.