Νίκος Νουρής: Επαναβεβαίωση στενών δεσμών με Λίβανο και Σ. Αραβία

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές του Κύπριου ΥΠΕΣ με τους ομολόγους του σε Λίβανο και Σαουδική Αραβία

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι επαφές του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Νίκου Νουρή, με τους ομολόγους του σε Λίβανο και Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Νουρής είχε αναχωρήσει στις 8 Μαρτίου 2022 για επαφές με αξιωματούχους των δύο χωρών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ενίσχυση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στις 8 Μαρτίου, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών είχε επαφές με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών του Λιβάνου, κ. Bassam Mawlawi, ενώ την επομένη συναντήθηκε με Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Abdulaziz bin Saud bin Nayef.

Νουρής

Στη συνάντηση με τον Λιβάνιο Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Νουρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αγαστή συνεργασία στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών, που βασίζονται στη διμερή συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου. Από την πλευρά του, ο κ. Mawlawi εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης του Λιβάνου για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό για την ανθρωπιστική βοήθεια που παραχωρήθηκε στον Λίβανο για αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, ιδίως μετά την έκρηξη στο Λιμάνι της Βηρυτού.

Νουρής

Κατά τη συνάντηση του κ. Νουρή με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τονίστηκε η φιλική σχέση των δύο χωρών και η πρόθεση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων. Περαιτέρω, ο κ. Νουρής εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία σήμερα καθίσταται περισσότερο επιβεβλημένη λόγω και των επιπτώσεων που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για την ανάληψη της EXPO2030.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την άμεση έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των δύο Υπουργείων σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη συνομολόγηση συμφωνιών σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν θέματα πολιτικής προστασίας και σχέδια εκκένωσης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτων κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ασφαλείας και μετανάστευσης, ενώ εκφράστηκε από κοινού η πρόθεση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας. Ο κ. Νουρής απηύθυνε πρόσκληση στον Σαουδάραβα ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία έγινε αποδεχτή.