ΕΟΚΑ – Η μάχη στα δικαστήρια: Στέλιος Παυλίδης

Παρέδωσε εαυτόν, τη γνώση, τα χαρίσματά του στον αγώνα των αγροτών, των υπαλλήλων, των νέων της εποχής.

Καραολής

Ο Στέλιος Παυλίδης ως δικηγόρος, υπερασπιστής αγωνιστών της ΕΟΚΑ, της ελευθερίας. Ως μαχητής έναντι του αδίκου και της αποικιοκρατικής υπερβολής, όπως επιτυχώς σημείωσε έγκαιρα ο Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής. Αποτελεί έναν ξεχασμένο ήρωα μιας δύσκολης εποχής. Παρέδωσε εαυτόν, τη γνώση, τα χαρίσματά του στον αγώνα των αγροτών, των υπαλλήλων, των νέων της εποχής. Ωκύπους δρομέας στον αγώνα της αυτοδιάθεσης του λαού. Κατέδειξε πως οι Έλληνες της Κύπρου έχουν έναν γίγαντα νομομάθειας, ακούραστο στην ανατροπή σκευωριών και στο ξεσκέπασμα ψευδομαρτύρων...

Ο νομικός παραστάτης του Μιχαήλ Καραολή απέναντι σε έναν εμπαθήν και μισούντα Ντένκτας, που έκρυβε τα τεκμήρια που θα έσωζαν τον Μιχαλάκη μας...
Μελετώντας με προσοχή τον τελευταίο καιρό πρακτικά από δίκες αγωνιστών που ηγήθηκε της υπεράσπισης, με πρώτη τη δίκη του Μιχαήλ Καραολή, καθώς και έντονων δικαστικών μαχών που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια της μελέτης σημείωσα μια σειρά σημαντικών αρετών του ανδρός.

Πρωταρχική αρετή η απουσία φόβου κατά τη σύγκρουση ακόμα και με σκληρούς ανακριτές, όταν αντεξέταζε ή όταν έλεγχε το σύννομον ή το ακραίον των ενεργειών τους. Με επιμονή επανερχόταν στα αδύνατα σημεία, τις ρωγμές των μαρτυριών των μαρτύρων και των εισαγγελέων. Ακόμη και σε περιπτώσεις που υπήρχε βαριά η σκιά του εντολοδόχου του Κυβερνήτη Χάρτινγκ, ο οποίος εξερχόταν της δικαστικής αίθουσας και μετέδιδε τηλεφωνικώς τα τεκταινόμενα στο ΚΥΒΕΡΝΕΊΟ λαμβάνοντας εντολές.
Συνέχιζε με ρώμη, συγκροτημένο τρόπο σκέψης, στρατηγική μελετημένη και τακτικές σοφές και συχνά αυθόρμητα ευφυείς, να υπερασπίζει και συχνά να εμποδίζει σκευωρίες και πλεκτάνες, σκορπώντας ελπίδα στους παρόντες Έλληνες της Κύπρου και στο κοινό που διάβαζε από τον Τύπο τους αγώνες του εντός της Δικαστικής Αίθουσας.
Επιπρόσθετα ο Παυλίδης λειτουργούσε με τη στιβαρή του παρουσία ως ασπίδα για τους νεαρούς αγωνιστές και τους στήριζε ποικιλοτρόπως. Γι’ αυτό και στοχοποιήθηκε, πιέστηκε, δέχτηκε επιθέσεις, αντιμετώπισε εχθρότητες και μίσος από πολλούς διακόνους της αποικιοκρατίας. Ιδιαιτέρως δε από τον Ραούφ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.
Παράδειγμα προς μίμηση μιας ολόκληρης κοινωνίας υποδούλων, έδειξε τον δρόμο σε νεαρούς δικηγόρους που του παραστάθηκαν σε πολλές ακροαματικές διαδικασίες.
Ακόμα και όταν του ζήτησαν ταπεινωτικά να γυμνωθεί για σωματικό έλεγχο, για να συναντήσει για τελευταία φορά τον Μιχαήλ Καραολή, ζύγισε με φρόνηση τα δεδομένα. Υπέστη τις ταπεινώσεις για να παρασταθεί για ύστατη φορά στον ηρωικό Μιχαλάκη μας, που θα όδευε στην αγχόνη.
Άνθρωπος από σπάνιο μέταλλο, από αυτούς που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Το ξαναγράφω...
Παρέδωσε εαυτόν, τη γνώση, τα χαρίσματά του στον αγώνα των αγροτών, των υπαλλήλων, των νέων της εποχής...
Παρέδωσε εαυτόν στην ελευθερία και στην αγάπη των ανθρώπων του τόπου μας...