Στους δρόμους γονείς και μαθητές
Πορεία διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις τετραμήνων λίγο πριν από τη λήξη της χρονιάς

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται γύρω από τον θεσμό των τετραμήνων και τα αποτελέσματά τους, το Υπουργείο Παιδείας, αφού περισυνέλεξε στοιχεία επιδόσεων των μαθητών, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της γραπτής αξιολόγησης του Α’ τετραμήνου είναι εντελώς συγκρίσιμα με την προηγούμενη χρονιά ή και ελαφρώς βελτιωμένα κατά τη φετινή. Άμεση ήταν η αντίδραση των οργανωμένων γονέων, οι οποίοι αμφισβητούν ανοικτά τις συγκεκριμένες μετρήσεις και προχωρούν σε δική τους έρευνα για τα αποτελέσματα του θεσμού αυτού, καλώντας μάλιστα το κοινό να συνεισφέρει συμμετέχοντας στην έρευνα αυτή.
Υψηλότερες οι επιδόσεις φέτος
Οι επιδόσεις, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΑΝ, στη γραπτή αξιολόγηση α’ τετραμήνου και στις τρεις τάξεις του Λυκείου είναι ανάλογες με εκείνες των προηγούμενων δύο ετών και μάλιστα είναι υψηλότερες.
«Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών φαίνεται ότι τόσο ο μέσος όρος βαθμολογίας όσο και η τυπική απόκλιση στα αποτελέσματα του 2021-2022 δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Συγκεκριμένα, στην Α’ Λυκείου, ο μέσος όρος του 2021-2022 ήταν το 11,93 έναντι 11,66 το 2020-2021. Για τη Β’ Λυκείου ήταν 11,80 το 2021-22 έναντι 11,29 το 2020-21 και για τη Γ’ Λυκείου 11,00 έναντι 11,07. Συγκεκριμένα, για τη Β’ και Γ’ Λυκείου οι επιδόσεις συγκρινόμενες και με εκείνες του 2019-20 (για τη Γ’ Λυκείου σύγκριση με τις τελικές εξετάσεις), ήταν φέτος ελαφρά υψηλότερες.
»Αναλυτικότερα, στην Α’ τάξη οι φετινές επιδόσεις (κατά μέσο όρο) ήταν ελαφρά υψηλότερες σε πέντε από τα δέκα εξεταζόμενα μαθήματα, ελαφρά χαμηλότερες σε τέσσερα από τα δέκα εξεταζόμενα μαθήματα και ακριβώς ίδιες στο δέκατο μάθημα. Στη Β’ Λυκείου ο μέσος όρος των φετινών επιδόσεων ήταν υψηλότερος σε 19 από τα 35 εξεταζόμενα μαθήματα, χαμηλότερος σε 12 από τα 35 και ίδιος σε τέσσερα. Στη Γ’ Λυκείου ήταν υψηλότερος σε 21 από τα 30 εξεταζόμενα μαθήματα, χαμηλότερος σε 5 από τα 30 και ίδιος σε τέσσερα άλλα».
Αξιόπιστα στοιχεία και όχι δοξασίες
Το ΥΠΠΑΝ θέλησε να ξεκαθαρίσει γι’ ακόμη μια φορά ότι οι πολιτικές του στηρίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία και όχι σε δοξασίες ή εντυπώσεις, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Για πρώτη φορά, διαμηνύει, οι γραπτές αξιολογήσεις τετραμήνων δίνουν στους μαθητές βάσιμες ενδείξεις για την προσωπική πορεία τους και τις ενδεχόμενες ανάγκες στοχευμένης βελτίωσης, όπως επίσης παρέχουν και στους εκπαιδευτικούς έγκυρα στοιχεία ως προς τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, το Υπουργείο προβαίνει σε συστηματική ανάλυση του συνόλου των αξιολογήσεων, αξιοποιώντας επιστημονικές μαθηματικές/στατιστικές μεθόδους και καταγράφονται δεδομένα, που εξετάζονται και αξιολογούνται με κριτήρια πέραν του απλού αριθμητικού μέσου όρου. Οι επιστημονικές μελέτες στατιστικής επεξεργασίας κατατίθενται και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για καλύτερη ενημέρωση.
«Παραμύθια», λένε οι γονείς
Άμεση ήταν η αντίδραση των οργανωμένων γονέων, οι οποίοι θεωρούν ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την όλη διαδικασία φέτος οδηγούν στην απόφαση για κατάργηση του θεσμού και την έναρξη ενός διαλόγου για άμεση επίλυσή τους. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, έκανε λόγο για παιχνίδια που γίνονται εις βάρος των μαθητών: «Όταν θέλουμε να διαβάσουμε παραμύθια τα αγοράζουμε από το βιβλιοπωλείο και δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις. Προκαλούμε ακόμη μια φορά τον Υπουργό Παιδείας να δώσει οδηγίες σε όλους τους Διευθυντές και να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του σχολείου τους. Παιχνίδια με τους αριθμούς και όχι εις βάρος των παιδιών μας».
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι η διαμαρτυρία θα κορυφωθεί με πορεία στις 6 ή στις 7 Απριλίου το πρωί. «Σε αυτήν την πορεία διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν χιλιάδες γονείς αλλά και μαθητές, που έχουν βαρεθεί τέτοιες συμπεριφορές».
«Το Υπουργείο προσπαθεί να παραπλανήσει»
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν και οι μαθητές μέσα από την οργάνωσή τους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, ανέφερε στη «Σ» ότι το ΥΠΠΑΝ έντεχνα προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη συγκρίνοντας αριθμούς και εξάγοντας αυθαίρετα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων.
«Αφού είναι όλα τόσο καλά χωρίς πρόβλημα, γιατί δεν μας κοινοποιούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων που ζητούμε συνεχώς; Πώς γίνεται να θεωρούν συγκρίσιμα τα αποτελέσματα της Γ’ Λυκείου των τελικών εξετάσεων με τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων ανά τετράμηνο, που θεωρητικά αποτελούν εξετάσεις για ανατροφοδότηση και ήταν εξετάσεις με τη μισή ύλη; Πώς γίνεται να θεωρούν ότι ένας θεσμός επιτυγχάνει τον σκοπό του, συγκρίνοντας βαθμούς του ίδιου θεσμού, αποκόπτοντάς τον από τα πραγματικά αποτελέσματα και επιπτώσεις που προσφέρει ο ίδιος ο θεσμός στους μαθητές;»
Αντιπαιδαγωγικό χαρακτηρίζει τον θεσμό ο Πρόεδρος των μαθητών, ο οποίος καλεί το Υπουργείο γι’ ακόμη μια φορά να αντικρίσει με την απόλυτη ειλικρίνεια τους μαθητές.
Η ουσία είναι αλλού
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στη «Σ» ότι χάνεται η ουσία της εκπαίδευσης. «Από τη μια το Υπουργείο συγκρίνει αποτελέσματα εξετάσεων με άλλες χρονιές, από την άλλη η Γ’ Λυκείου δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία χρονιά. Νομίζω χάνουμε την ουσία. Εμάς μας απασχολεί ο ίδιος ο θεσμός και κατά πόσον αυτός θα πρέπει να υφίσταται στην παρούσα μορφή του. Πρέπει να αναρωτηθεί το Υπουργείο αν εξυπηρετεί τους στόχους που τέθηκαν από την αρχή».
Η ΟΕΛΜΕΚ από την αρχή υποστήριζε τον θεσμό αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζησάββας, ωστόσο πάντοτε κατέθετε και καταθέτει εισηγήσεις για βελτίωση και τροποποίηση του θεσμού αυτού. «Δυστυχώς, όπως διεφάνη, ειδικά φέτος, χάνεται εξολοκλήρου η ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Όταν εκπαιδευτικοί και μαθητές κινούνται κάτω από τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα της κάλυψης της ύλης, τότε το μόνο που γίνεται είναι μια μηχανιστική διεκπεραίωση της εργασίας».
30 σχολικές ημέρες έμειναν
Ένας μήνας απέμεινε για εκπαιδευτικούς και μαθητές μέχρις ότου ολοκληρωθεί το β’ τετράμηνο και ξεκινήσει η νέα εξεταστική περίοδος. Οι μαθητές νιώθουν την πίεση και τρέχουν από σχολείο σε φροντιστήριο και από φροντιστήριο στη μελέτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τον νέο θεσμό αξιολόγησης των μαθητών προβληματίστηκε το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κατέθεσε τους προβληματισμούς του γύρω από την ουσία και τους στόχους που εξυπηρετεί ο θεσμός αυτός τελικά και στην οποία καταλήγει με την προθυμία του να συνεισφέρει στη βελτίωση και αναθεώρηση του συστήματος αυτού.
Ενός συστήματος, που, αν ισχύσει ως έχει, θα επεκταθεί στον γυμνασιακό κύκλο κατά την επόμενη σχολική χρονιά, κάτι το οποίο χρειάζεται εξαιρετική οργάνωση, όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.