Κόστος Ζωής

Αύξηση 30% στο κόστος διοργάνωσης γάμων

Μετά τον κορωνoϊό ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αυξάνει τις τιμές, ειδικά σε είδη σίτισης και πρώτων υλών, πράγμα που σημαίνει ότι και στην περίπτωση των γάμων αυξάνεται η τιμή ανά άτομο σε δείπνο αλλά και αρκετές άλλες υπηρεσίες

Ο κορωνοϊός έχει βάλει.. χέρι στα όνειρα των ζευγαριών που θέλουν ν’ ανέβουν σύντομα τα σκαλιά της εκκλησίας, αφού δεν μπήκε εμπόδιο μόνο στις τελετές γάμου από πλευράς μέτρων, αλλά και από θέμα κόστους. Λόγω των lockdowns, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, όλες οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αυξήσουν κατά πολύ τις τιμές τους, ώστε να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν και να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν από τον πρώτο κιόλας χρόνο που εμφανίστηκε η πανδημία στη ζωή μας. Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος που ανεβάζει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά τώρα πια και ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει το χεράκι του ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές, ειδικά σε είδη σίτισης και πρώτων υλών, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται, στην περίπτωση γάμων και τελετών, η τιμή ανά άτομο σε δείπνο αλλά και αρκετές άλλες υπηρεσίες.

Περιορισμένη η διαθεσιμότητα το 2022

Όσοι προγραμμάτισαν τον γάμο τους το 2020 και μετά, βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να αναβάλουν το Μυστήριο εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεπαν τέτοιου είδους τελετές. Η μεγαλύτερη δε δυσκολία για τα ζευγάρια ήταν να επιλέξουν μια ημερομηνία, η οποία ναι μεν να ήταν διαθέσιμη και βολική για το ζευγάρι, αλλά και να ήταν σίγουροι ότι δεν θα ανέβαλλαν και πάλι τον γάμο τους λόγω έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Απευθυνόμενη στη «Σημερινή» η κ. Γιώτα Καπαρή, Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, τόνισε πως «όσον αφορά την αναβλητικότητα των τελετών γάμων τα προηγούμενα χρόνια, για το 2022 δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για άλλες τελετές γάμων, όμως το 2023 και το 2024 υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να παντρευτούμε όλοι Σάββατο βράδυ, υπάρχουν κι άλλες μέρες που μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, όπως τις Πέμπτες, Παρασκευές και Σαββατοκύριακο αλλά και άλλες καθημερινές μέρες».

Συγκεκριμένα, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 οι ακυρώσεις των γάμων έφτασαν έως και το 50%. Ένας επιπλέον λόγος των ακυρώσεων ήταν και η απαγόρευση παρουσίας ανεμβολίαστων ατόμων. Πολλοί, ακόμη, προχώρησαν με το μυστήριο, αλλά δεν διεκπεραίωσαν τη δεξίωση.

Η κ. Καπαρή, ερωτηθείσα για το πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τους περιορισμούς στη διοργάνωση γάμων, ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι φέτος θα επέλθει η επιστροφή στην κανονικότητα, με την έννοια ότι θα αρθούν και οι περιορισμοί και θα μπορούμε να παντρευόμαστε όπως πριν. Αλλά αυτό που δεν ξέρει κανείς είναι πόσο θα επηρεαστεί το κόστος, κατ’ αρχάς των καυσίμων, που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα, για να μπορούμε να δώσουμε και μια εκτίμηση συγκεκριμένη όσον αφορά την αύξηση στις τιμές για πιο μετά».

Σημαντική αύξηση στη διοργάνωση γάμου

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι τιμές σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, με τα περισσότερα από αυτά να είναι και είδη πρώτης ανάγκης. Προϊόντα σίτισης έχουν κατά πολύ ακριβύνει, ενώ το πετρέλαιο, το οποίο είναι είδος κινητήριας δύναμης τόσο για ιδιωτικά όσο και για γεωργικά οχήματα, αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ολοένα και παρουσιάζει αύξηση στην τιμή του. Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση που επέφερε η πανδημία, ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία για να «γονατίσει» κι άλλο την οικονομία. Η αύξηση των τιμών των αγαθών επέφερε και αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες και στην προκειμένη περίπτωση, στην οργάνωση γάμων.

Η Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι το 2022 και 2023 είναι κάπως φορτωμένες χρονιές. Όμως όσοι έχουν ήδη κλείσει τον γάμο τους για το 2022, το 2023 ακόμα και το 2024 και έχουν ήδη συμφωνήσει τιμές από πριν, δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε». Στη συνέχεια, και ερωτηθείσα αν συγκρίνοντας τις τιμές προ-κορωνοϊού και μετα-κορωνοϊό θα δούμε μεγάλη αύξηση, η ίδια απάντησε πως «υπάρχει αύξηση! Όμως ερχόμαστε τώρα, δυστυχώς, να παρατηρήσουμε ότι οι σημαντικές διαφορές στο κόστος είναι λόγω πολέμου. Είναι βασικά ένας συνδυασμός των δυο: πολέμου και κορωνοϊού. Έχει αυξηθεί το κόστος αγοράς των πρώτων υλών είτε αυτό λέγεται φαγητό είτε λουλούδια, τα οποία εισάγουμε από το εξωτερικό. Αυτή η αύξηση στις πρώτες ύλες αγγίζει, κατά μέσον όρο, το 30%, οπόταν θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι θα αρχίσουν τις ετοιμασίες του γάμου τους από τώρα και μετέπειτα ότι θα υποστούν αυτήν την αύξηση».

Προσπαθώντας να εξηγήσει η κ. Καπαρή τον λόγο που υπάρχει αυτή η σημαντική αύξηση αυτό το διάστημα στην οργάνωση γάμων, ανέφερε ότι «αυτά που εισάγουμε από το εξωτερικό έχουν πιο υψηλά ναύλα, άρα αυξάνεται η τιμή για το μεταφορικό. Επίσης πάρα πολλές εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες ασχολούνταν με την ανθοπαραγωγή, έχουν πτωχεύσει μέσα στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να βγουν από την αγορά, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση παραμένει υψηλή. Άρα όσο ψηλώνει η ζήτηση και μειώνεται η παραγωγή, τόσο αυξάνεται το κόστος. Οπόταν η αύξηση της τάξεως του 30% αποτελείται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Το κόστος του κρέατος π.χ. έχει αυξηθεί, ενώ οι πατάτες που παράγουμε οι Κύπριοι έχουν καταστραφεί λόγω παγετού, κάτι που σημαίνει αύξηση τιμών και στις πατάτες. Είναι μια αλληλένδετη αλυσίδα και ο γάμος είναι μέρος αυτής».

Με άλλα λόγια, οι γάμοι που θα διοργανωθούν τις επόμενες χρονιές αναμένεται να έχουν αισθητές αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες ενδεχομένως να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 30%, ενώ μία συνήθης αύξηση θα μπορούσε να ήταν το μάξιμουμ στο 7-8%. Κι αυτό για να μπορέσουν οι επαγγελματίες ν’ αντεπεξέλθουν σε αυτήν τη νέα κανονικότητα. Η αύξηση του 30% σημαίνει πως αν ένας χώρος δεξίωσης είχε τιμή ανά άτομο τα 25 ευρώ, τώρα η τιμή του ανέρχεται στα 30-32 ευρώ ανά άτομο.

Ζητούν στήριξη από το κράτος οι επαγγελματίες γάμων

Συνεχίζοντας, η κ. Καπαρή ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή εμείς έχουμε συμβόλαια που υπογράψαμε με πελάτες το 2018 και 2019 που θα παντρεύονταν το 2020 και τελικά αναβλήθηκαν για το 2022 και 2023, με αποτέλεσμα οι τιμές που έχουν στην κατοχή τους τα ζευγάρια να μην ανταποκρίνονται στο κόστος που έχουμε σήμερα για να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους γάμους. Οπόταν ως επιχειρήσεις, που εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζουμε σωρεία προβλημάτων, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να καλύψουμε αυτό το κόστος ή τουλάχιστον να επιβιώσουμε μέχρι να εξομαλυνθεί το θέμα της αύξησης των τιμών, αν δεν μας στηρίξει το κράτος».

Επίσης τονίζει ότι «αφού με το να πληρώνουμε αυξημένες τιμές, το κράτος λαμβάνει περισσότερα έσοδα λόγω και του αυξημένου ΦΠΑ, άρα εκείνα τα αυξημένα έσοδα που έχει αυτήν τη στιγμή το κράτος θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τα διοχετεύσει πίσω σε αυτές τις επιχειρήσεις που πλήττονται και καλούνται να απορροφήσουν ξανά αυτό το κόστος. Οπόταν θα πρέπει το κράτος να μας στηρίξει, καθώς ενώ εδώ και δυο χρόνια υπολειτουργούμε, τώρα έρχεται και η στιγμή που θα πρέπει να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αυξημένο κόστος. Το μόνο που ζητούμε είναι ένα μέρος των αυξημένων εσόδων του κράτους, λόγω αυτής της ακρίβειας, να επιστρέψει πίσω στοχευμένα και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που έχουν σε ισχύ μακροχρόνια συμβόλαια. Για παράδειγμα, αυτός που έχει εστιατόριο, αλλάζει σήμερα κατάλογο και αύριο πουλά με αυξημένες τιμές. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να ισχύσει με τους χώρους δεξιώσεων που έχουν κλείσει πελάτες για πολύ πιο μετά και δεν μπορούν να αλλάξουν αυτήν την τιμή».