Παιδεία

Στον αέρα οι Παγκύπριες;

Διαφωνίες και ενστάσεις για την αναθεώρηση των κανονισμών των Παγκύπριων Εξετάσεων λίγο πριν από τις… εξετάσεις

Από φέτος οι Παγκύπριες Εξετάσεις διαχωρίζονται από τις απολυτήριες εξετάσεις. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους κανονισμούς και τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η αναθεώρηση όμως των κανονισμών μόνο διαφωνίες και ενστάσεις έφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για τον καθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων.

Από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο οι εξετάσεις

Ο διαχωρισμός των απολυτήριων εξετάσεων, που εμπίπτουν πλέον στις εξετάσεις τετραμήνων, και των Παγκύπριων Εξετάσεων για εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, οδηγεί στην αναθεώρηση των κανονισμών.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται επί τάπητος, οι Παγκύπριες Εξετάσεις προτείνεται όπως ξεκινήσουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρωθούν τέλος του μήνα. Αμέσως μετά, θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τους ανεξεταστέους μαθητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας στις αρχές Ιουλίου. Πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται εφόσον στις 30 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα εργασίας των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος.

Απρογραμμάτιστο το Υπουργείο, φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί

Στην πρόταση του Υπουργείου δεν συγκεκριμενοποιείται η περίοδος των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός από τους εκπαιδευτικούς, όπως τονίζει η ΟΕΛΜΕΚ. Ο καθορισμός των ημερομηνιών για την έναρξη της περιόδου εξετάσεων καθιστά επείγουσα την έγκριση των κανονισμών, αφού το Β’ τετράμηνο ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου.

Άμεση ολοκλήρωση συζήτησης για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων ζητούν εκπαιδευτικοί αλλά και βουλευτές, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις.

Να διευθετηθεί άμεσα το θέμα για να μη βρεθούν στον αέρα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς. Τόσο οι προβληματισμοί για το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή ή όχι των ανεξεταστέων, όσο και το θέμα των επιτηρητών και των διορθωτών είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Να μην αποκλειστούν μαθητές από τη διαδικασία

Αντίθετοι επίσης στην πρόνοια που ορίζει ως υποψήφιους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις μόνο τους μαθητές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή τους, είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αυτή η πρόνοια φαίνεται να αποκλείει τους ανεξεταστέους μαθητές, οι οποίοι ενδεχομένως να πάρουν το απολυτήριό τους μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων πρόσβασης.

Για απουσία ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στις εξετάσεις, έκαναν λόγο διάφοροι άλλοι φορείς και οργανώσεις. Αφορμή γι΄ αυτό στάθηκε η παρατήρηση της Επιτρόπου Διοικήσεως για δυσμενή διάκριση εις βάρος μαθητή με αναπηρίες, ένα θέμα που πυροδότησε τη συζήτηση γύρω από τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι δεν διευκολύνονται ώστε να παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Εμμένουν στην αντίθεση για τις τετράμηνες εξετάσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, με την οποία εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, ζητώντας άμεσα την παύση τους και την έναρξη διαλόγου.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι οργανώσεις αναφέρουν γι’ ακόμη μια φορά τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων και επισημαίνουν ότι αυτές απέχουν από τους στόχους που έθεσε εξαρχής το ΥΠΠΑΝ για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, αποφόρτιση της ύλης, μείωση άγχους μαθητών κ.ά. Παράλληλα, όπως λένε, «είναι ξεκάθαρο πως οι εξετάσεις τετραμήνων ήταν μια αποτυχημένη διαδικασία που θυματοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο την εκπαίδευσή τους αλλά και την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία».

Αυτά θα έχουν και στο Γυμνάσιο;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που πρόσφεραν οι τελευταίες χρονιές σε συνάρτηση πάντοτε και με τις συνθήκες πανδημίας, η ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και η ΠΣΕΜ θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται οι εξετάσεις τετραμήνων, «αφού εκ των πραγμάτων δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και κυρίως των μαθητών/τριών».

Θεωρούν, δε, ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι και λύσεις για το θέμα πριν περάσουν οι εξετάσεις στον Γυμνασιακό κύκλο την επόμενη χρονιά. «θεωρούμε ότι πρέπει να εξευρεθούν άμεσα τρόποι από το Υπουργείο, ώστε να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές/τριες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογής αυτού του θεσμού κατά το Α΄ τετράμηνο 2021-2022».

Δεν θα διστάσουν, μάλιστα, να προχωρήσουν σε μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ αγνοήσει τις θέσεις τους.