Κόστος Ζωής

Ιδού γιατί παρά την έκπτωση οι λογαριασμοί της ΑΗΚ παραμένουν στα ύψη

Παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το κράτος, οι τιμές ρεύματος αυξάνονται ραγδαία κάθε διμηνία, με τους καταναλωτές να έχουν φτάσει σε επίπεδα απελπισίας εφόσον ένας μισθός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά πλέον.

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι Κύπριοι καταναλωτές, αφού εδώ και μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ραγδαίες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, ενώ έρχεται να προστεθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα. Άφωνοι έμειναν οι καταναλωτές όταν άνοιξαν τους τελευταίους λογαριασμούς της ΑΗΚ, καθώς το ποσό που αναγραφόταν πιο πολύ έμοιαζε με τον βασικό μισθό παρά με λογαριασμό ρεύματος. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν πια τις συνεχιζόμενες αυξήσεις σε στέγαση, λογαριασμούς και είδη πρώτης ανάγκης, την ώρα που οι μισθοί είτε μειώνονται είτε παραμένουν στα σταθερά χαμηλά επίπεδα. Το τελευταίο δε κτύπημα στις τσέπες των καταναλωτών, ο λογαριασμός ρεύματος, ήρθε για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι περισσότεροι επιδιώκουν διακανονισμούς ώστε να καταφέρουν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους σε δυο δόσεις, μέχρι βέβαια τον επόμενο.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί και με… έκπτωση

Παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΑΗΚ ήρθαν παραφουσκωμένοι, στο ποσό συνυπολογίζεται έκπτωση 15,5% (η οποία είχε πλέον καταργηθεί από την 1η Μαρτίου για όλους τους λογαριασμούς ανεξαιρέτως). Όπως ανέφερε στη «Σημερινή Online» η Χριστίνα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, η μείωση αυτή αφορούσε «στην έκπτωση της ΑΗΚ, που είναι περίπου 10% , ενώ περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές από 19% σε 9% για τρεις μήνες. Όμως, αντί αυτή η μείωση να αγγίζει το 20%, έπεσε στο 15,5% λόγω της αύξησης της αξίας του πετρελαίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Παρά τις σχετικές μειώσεις, λοιπόν, ο λογαριασμός χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλός από όλους τους καταναλωτές και αυτό αποδίδεται στη συνεχή αύξηση του πετρελαίου, το οποίο είναι το κύριο καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια μετράται σε κιλοβατώρες, οι τιμές των οποίων αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και η τιμή για τα δικαιώματα θερμοκηπιακών αέριων, η οποία εξαρτάται από τους τόνους καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ρεύματος και από τον υπολογισμό του διοξειδίου του άνθρακα. Σημειώνεται ότι παλαιότερα τα εν λόγω δικαιώματα μάς παραχωρούνταν δωρεάν από την ΕΕ, όμως με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε η δωρεάν παροχή και ξεκίνησε η αγορά τους. Συγκεκριμένα, η αγορά τους ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και έκτοτε αγοράζονται όλα τα δικαιώματα, χωρίς δωρεάν παροχή. Ωστόσο η τιμή των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού το 2017 αγοράζαμε προς 6 ευρώ το δικαίωμα, ενώ σήμερα η τιμή είναι στα 99 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται θα συνεχίσει η αύξηση.

02 - ahk20220304.jpg



Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο, οπόταν είναι πιθανόν να δούμε περαιτέρω αυξήσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (3 Μαρτίου 2022) αποφάσισε να παρατείνει τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο ρεύμα, η οποία κανονικά θα τερματιζόταν την 1η Μαρτίου. Εντούτοις η μείωση στους λογαριασμούς θα είναι μικρότερη κατά 1%, αφού ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοίνωσε ότι «αποφάσιστηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, τα οποία επιτρέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και παράταση των περιόδων εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 5% και 9% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, η Κύπρος καθίσταται η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους χαμηλότερους συντελεστές σε φόρο κατανάλωσης και με το μέγιστο επίπεδο το οποίο επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.