Περιβάλλον

Επικίνδυνα αφοπλισμένο το Τμήμα Δασών – «Καμπάνα» για νέα Σολιά

Με το σύστημα ετοιμότητας του Τμήματος Δασών να είναι υπό κατάρρευση, με άλυτα τα προβλήματα υποστελέχωσης και την ενίσχυση από πτητικά μέσα πυρόσβεσης να είναι «στον αέρα», ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο υψηλού κινδύνου πυρκαγιών

Υπό κατάρρευση είναι αυτή τη στιγμή το σύστημα επιφυλακής του Τμήματος Δασών (ΤΔ) λόγω της αποχής των Υπαλλήλων από τις υπερωρίες και τα ειδικά ωράρια. Γεγονός που συνεπάγεται ότι το Τμήμα δεν μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα ετοιμότητάς του κατά τις μη εργάσιμες ώρες, δηλαδή μετά τις 15:00, τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες.

Επιπλέον σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και σε ότι αφορά στα πτητικά μέσα πυρόσβεσης: Ενώ ο στόχος ήταν να εξοπλιστεί το Τμήμα με 8 πτητικά μέσα πυρόσβεσης εν όψει του φετινού καλοκαιριού, μερικές μέρες πριν την έναρξη της περιόδου υψηλού κινδύνου είναι διαθέσιμα τελικά μόνο 4 πτητικά μέσα και μάλιστα το ένα εξ αυτών αμφίβολο, αφού χρειάζεται επισκευή ο κινητήρας του.

Παράλληλα «στον πάγο» βρίσκονται και μια σειρά από προβλήματα στο ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος, με σημαντικότερο το θέμα της υποστελέχωσης Δασικών Υπαλλήλων.

Σημειώνεται πως όλα αυτά συμβαίνουν μερικές μέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος υψηλού κινδύνου για ανάφλεξη πυρκαγιών, που αρχίζει από 1η Μαΐου και εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Όπως ακριβώς πριν την πυρκαγιά της Σολιάς…

Για μια σειρά αιτημάτων τα οποία δεν ικανοποιούνται, οι υπάλληλοι του ΤΔ με απόφαση της Κλαδικής Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) αποφάσισαν να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και τα ειδικά ωράρια.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τις μη εργάσιμες ώρες (μετά τις 15:00, Σαββατοκύριακα και αργίες) δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα επιφυλακής. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Κλαδικής, δεν αφορούν στην αποχή από την κατάσβεση πυρκαγιών. Ωστόσο με ανύπαρκτο το σύστημα επιφυλακής υπερπολλαπλασιάζεται ο χρόνος επέμβασης, κάτι που συνεπάγεται κατάρρευση του συστήματος ετοιμότητας.

Βασικότερο αίτημα της Κλαδικής είναι η στελέχωση του τμήματος με τουλάχιστον 27 Δασικούς Υπαλλήλους που κρίνονται απαραίτητοι για την «ασφαλή λειτουργία» του ΤΔ.

Πρόσφατα έγιναν 112 προσλήψεις ωρομισθίων (κυρίως δασοπυροσβεστών), οι οποίοι μεταξύ άλλων θα στελεχώσουν ομάδες δασοπυρόσβεσης ταχείας επέμβασης. Ωστόσο η υποστελέχωση του ΤΔ από Δασικούς Υπαλλήλους αφήνει χωρίς «επικεφαλής» τις ομάδες αυτές, αφού «δεν υπάρχει προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύει, θα οργανώνει και θα ελέγχει τους ωρομίσθιους» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κλαδικής Αντώνη Σαρρή.

Από την μεριά του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής επανέλαβε στη «Σημερινή» ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει στον μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα των Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών.

Πρόσθεσε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών «θα γίνουν κινήσεις από το Υπουργείο με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή και να αρθούν τα μέτρα αποχής των υπαλλήλων του Τμήματος».

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το ίδιο σκηνικό ίσχυε και την περίοδο πριν την πυρκαγιά της Σολιάς το καλοκαίρι του 2016.

Από μέρους των υπαλλήλων ίσχυαν μέτρα αποχής από υπερωρίες και ειδικά ωράρια, λόγω ανικανοποίητων αιτημάτων στελέχωσης και αναβάθμισης εξοπλισμού και υποδομών. Από μέρους της κυβέρνησης το επιχείρημα της λιτότητας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2014 και το 2015 δεν ξέσπασε κάποια μεγάλη πυρκαγιά, συνέτειναν στην ανελαστικότητα και το πάγωμα των τότε αιτημάτων.

Μετά όμως την τραγική πυρκαγιά της Σολιάς, η κάθε πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω και όλα αυτά που έμοιαζαν «αγεφύρωτα», τελικά «γεφυρώθηκαν» πάνω από τα άψυχα σώματα δύο παλληκαριών του Τμήματος Δασών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και πάνω στις στάχτες 20km2 καμένης γης…

Πώς από τον στόχο των 8 πτητικών μέσων τελικά έμειναν 3+1

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι συνεπακόλουθες «άγονες προσφορές» για μίσθωση επιπρόσθετων πυροσβεστικών πτητικών μέσων, φαίνεται πως είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν υλοποιήθηκαν προς το παρόν οι στόχοι για εξοπλισμό του ΤΔ με 8 πτητικά μέσα πυρόσβεσης για το φετινό καλοκαίρι. Αντ’ αυτού, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το ΤΔ καλείται να διαχειριστεί την όποια πυρκαγιά προκύψει το επικείμενο καλοκαίρι, με μόνο 4 πτητικά μέσα και το ένα μάλιστα εξ αυτών να είναι προς ώρας ανέτοιμο, λόγω μηχανικών προβλημάτων.

Πέρσι το ΤΔ είχε στην διάθεσή του 6 συνολικά πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Στην κατάσβεση πυρκαγιών συνέδραμαν επίσης άλλα 4 «δευτερεύοντα» που ανήκουν στην Εθνική Φρουρά (2) και την Αστυνομία (2) και των οποίων η κύρια χρήση και λειτουργία δεν είναι πυροσβεστική.

Τα πτητικά μέσα τα οποία είχε πέρσι στη διάθεσή του το ΤΔ ήταν:

– 2 αεροπλάνα που ανήκουν στο Τμήμα Δασών

– 2 μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα (των οποίων η σύμβαση ισχύει και για φέτος)

– 2 ρωσικά ελικόπτερα επίσης μισθωμένα (των οποίων η σύμβαση έχει λήξει)

Στόχος ήταν να μείνουν αυτά τα 6 και να προστεθούν άλλα δύο αεροπλάνα μετά από προκήρυξη διαγωνισμού μίσθωσης.

Τελικά η προσφορά για τα 2 επιπρόσθετα ναυάγησε και κηρύχθηκε «άγονη» την Δευτέρα 28.3.2022, αφού καμία σχετική εταιρία δεν δήλωσε ενδιαφέρον. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από διάφορα κράτη για μίσθωση αεροπυροσβεστικών μέσων, ειδικά μετά και τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές που έγιναν σε πολλές χώρες. Επιπλέον τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη –συγκριτικά με αυτό που υπολογιζόταν–, κατασκευή νέων μέσων αεροπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

«Άγονος» κηρύχθηκε επίσης πριν μερικές εβδομάδες και ο πρώτος διαγωνισμός για μίσθωση 2 πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα αντικαθιστούσαν τα 2 ρωσικά των οποίων έληξε η σύμβαση. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό αυτό, ούτε η ρωσική εταιρεία που παρείχε πέρσι τα 2 ελικόπτερα δεν δήλωσε ενδιαφέρον. Γεγονός που δεν είναι άσχετο, όπως ανέφεραν στη «Σημερινή» γνώστες του ζητήματος, με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει και το κατά πόσον οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αναφορικά με το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, μπορεί να επηρεάσουν και τυχόν νέα συμφωνία για ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα, τα οποία θα μισθωθούν και θα επιχειρούν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στη «Σημερινή», ήδη έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για μίσθωση ελικοπτέρων, ενώ στις επόμενες μέρες θα γίνει εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμού και για τα 2 επιπρόσθετα πυροσβεστικά αεροπλάνα.