Παιδεία

Αποφασισμένοι οι γονείς για αλλαγή στην εκπαίδευση

Την πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου και αναστολή των εξετάσεων ζητούν οι οργανωμένοι γονείς, έως ότου αναθεωρηθεί όλη η διαδικασία

Με μια δημοσιογραφική διάσκεψη η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης παρουσίασε τη δική της θέση μέσα από τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι οι εξετάσεις τετραμήνων ήταν μια αποτυχημένη διαδικασία. Οι γονείς φαίνεται να διαφωνούν με τη θέση του Υπουργείου Παιδείας που προασπίζεται την αποτελεσματικότητα του θεσμού, παρουσιάζοντας στοιχεία που καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μίλησε στη «Σημερινή», εξηγώντας για ποιους λόγους είναι αποφασισμένοι οι γονείς, και μαζί τους οι μαθητές, να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, αν δεν εισακουστούν.

Ωραιοποιημένη πραγματικότητα;

Στις 26 Φεβρουαρίου οι γονείς είχαν συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία ενημερώθηκαν σχετικά με την αξιολόγηση του θεσμού των τετραμήνων αλλά και τα αποτελέσματα. «Το Υπουργείο προσπάθησε να μας πείσει ότι όλα πήγαν καλά και ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά λάθη. Παρουσίασαν μάλιστα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία προσπάθησαν να μας αποδείξουν ότι ο θεσμός λειτούργησε άψογα», όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Διονυσίου.

Μόνο απογοήτευση ένιωσαν μετά τη συνάντηση, όπως εξήγησε ο κ. Διονυσίου, εφόσον ανέφερε ότι όλοι, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, φορείς εκπαίδευσης, Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, φωνάζουν για την τεράστια αποτυχία, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί τις γύρω φωνές.

Λάθη και παραλείψεις

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που παρέθεσαν οι γονείς, θέλησαν να παρουσιάσουν στην κοινωνία τις διαπιστώσεις και τα ευρήματα που προέκυψαν από την προσεκτική παρακολούθηση της εφαρμογής του θεσμού της αξιολόγησης του μαθητή και τις εξετάσεις τετραμήνου. Σύμφωνα πάντα με τα όσα περισυνέλεξαν οι γονείς, φαίνεται ότι οι μαθητές βρήκαν μπροστά τους τα εξής εμπόδια:

  • Αποτυχία κάλυψης μαθησιακών ελλείψεων προηγούμενων ετών, λόγω πανδημίας, την ώρα που είναι κοινά αποδεκτή η άποψη ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να καλύψει τη φυσική παρουσία.
  • Η διδακτέα ύλη δεν είχε διαμορφωθεί ώστε να συνάδει με τον καθαρά ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.
  • Ο μεγάλος όγκος διαγωνισμάτων στα εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική μορφή αξιολόγησης που εφαρμόζεται, επιδεινώνοντας την ψυχική κατάσταση των μαθητών.
  • Άνιση μεταχείριση μαθητών εφόσον η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν απούσα από το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων.
  • Ως συνέπεια έλλειψης χρόνου για εμπέδωση της ύλης, αυξήθηκαν τα φροντιστήρια. Οι οικογένειες ασφυκτιούν οικονομικά.
  • Τα εξεταστικά δοκίμια ετοιμάστηκαν μέρες πριν από τις εξετάσεις, με τους θεματοθέτες να είναι στις αίθουσες διδασκαλίας για μέρες πριν από την εξεταστική περίοδο, θέτοντας επ’ αμφιβόλω την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων Α’ τετραμήνου.
  • Τα εξεταστικά δοκίμια είχαν βαθμό δυσκολίας Παγκύπριων Εξετάσεων, ενώ η νομοθεσία καθορίζει ότι είναι ένα απλό ενιαίο 90λεπτο διαγώνισμα διαμορφωτικού χαρακτήρα.
  • Τα εξεταστικά δοκίμια ήταν τόσο μεγάλα, που ο παρεχόμενος χρόνος δεν ήταν επαρκής.
  • Υπήρξαν δοκίμια, στα οποία η διατύπωση των ασκήσεων δεν ήταν σαφής.
  • Αποκλίσεις ανάμεσα στους βαθμολογητές στο γραπτό ιδίου γνωστικού αντικειμένου.
  • Τα εξεταστικά δοκίμια της γ’ σειράς διορθώθηκαν στα σχολεία τους, από εκπαιδευτικούς όχι τους διδάσκοντες καθηγητές, παρά τις διαβεβαιώσεις για ίση μεταχείριση μαθητών.

Αξιολόγηση αξιολόγησης

Ο κ. Διονυσίου, μιλώντας για τ’ αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων που επισφράγισαν το τέλος του Α’ τετραμήνου, ανέφερε ότι όχι μόνο δεν ήταν τα αναμενόμενα, αλλά οδήγησαν τους μαθητές σε πλήρη απογοήτευση. «Οι φόβοι μας έχουν επαληθευτεί. Το άγχος των μαθητών μας είναι στα ύψη και οι τελειόφοιτοι ανησυχούν σοβαρά για το μέλλον τους».

Η Συνομοσπονδία Γονέων ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως λάβει άμεσα τα μέτρα του, ώστε να μην αδικηθεί κανένα παιδί. «Ζητήσαμε τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και να παρθούν μέτρα. Υπάρχουν μαθητές που θα σπουδάσουν στο εξωτερικό, με το αποτέλεσμα των εξετάσεων να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του μαθητή».

Το ΥΠΠΑΝ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, όπως εξήγησε ο κ. Διονυσίου, έθεσε ως επιχείρημα ότι οι τυπικές αποκλίσεις στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα δεν διαφέρουν από αυτά των Παγκύπριων Εξετάσεων. «Με το επιχείρημα αυτό αυτοαναιρείται αφού ένας στόχος της εισαγωγής του νέου θεσμού ήταν η μείωση των αποκλίσεων αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει γίνει ένσταση για τη βαθμολόγηση πολύ μεγάλου αριθμού δοκιμίων. Υπάρχει σχολείο που περίπου για 180 δοκίμια ενός μόνο μαθήματος ζητήθηκε αναβαθμολόγηση. Αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις και κόστος για τις οικογένειες και έναν βαθμό στο δελτίο προόδου που σίγουρα δεν είναι ο αντικειμενικός, δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κόπο του μαθητή, γιατί ο βαθμός, σήμερα είναι αποτέλεσμα από σειρά στρεβλώσεων και παραλείψεων».

Τι ζητούν οι γονείς

Αποφασισμένοι φαίνεται να είναι οι γονείς απέναντι στον θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων, όπως αυτός λειτούργησε φέτος. Επιζητούν άμεση «διόρθωση» του θεσμού και απαγκίστρωση των μαθητών από την αγχωτική αυτή διεργασία. Στην αντίθετη περίπτωση γονείς και μαθητές θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικά μέτρα, όπως πορεία διαμαρτυρίας και αποχή των παιδιών από τις τάξεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ζητούν την πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης του Α’ τετραμήνου.
  • Αναστολή της εφαρμογής των εξετάσεων για το Β’ τετράμηνο για όλες τις τάξεις, εφόσον παραμένουν άλυτα θέματα όπως τα πλαίσια μάθησης, πολλά διαγωνίσματα, κ.λπ.
  • Ζητούν την άμεση παρέμβαση από την Πρόεδρο της Βουλής, ώστε αυτή να ζητήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, αν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία και να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.
  • Ζητούν την αξιολόγηση του θεσμού από ανεξάρτητη εξωτερική επιτροπή.
  • Την επιστημονική τεκμηρίωση μέσω έρευνας για τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά.
  • Ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας την παράδοση όλων των μέσων όρων των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου ανά σχολική μονάδα και ανά σειρά εξεταστικού δοκιμίου.
  • Την άμεση έναρξη ενός δομημένου και ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το καλύτερο δυνατό σύστημα αξιολόγησης για όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα για τη Γ’ Λυκείου και Τεχνικές Σχολές και τη διεξαγωγή Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης.