Επιτέλους, «άνοιξη» και στα μέτρα
Μήνας των χαλαρώσεων φαίνεται να είναι ο Μάρτιος - Λιγότερη καραντίνα, περισσότερες ελευθερίες από την Τρίτη, ενώ αναμένονται και άλλες χαλαρώσεις σύντομα
Σιγά-σιγά φαίνεται να κερδίζεται το στοίχημα με τη διαχείριση της πανδημίας στον τόπο μας. Η σταθερή και εμφανής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, η μείωση των νοσηλειών, η πτώση στον αριθμό κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας δείχνουν πως τα μέτρα έχουν αποδώσει, όπως πιστοποιεί ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Η περιπέτεια σύντομα φτάνει προς το τέλος της, γι’ αυτό και ακολουθούνται τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα. Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, μίλησε στη «Σημερινή» για τις συνθήκες που επιτρέπουν τις χαλαρώσεις, αλλά και για τα επόμενα βήματα προς την πολυπόθητη κανονικότητα.
Αποδέσμευση από την 7η ημέρα
Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, αποφάσισε ότι από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, τα άτομα που είναι θετικά στον ιό θα μπορούν να αποδεσμεύονται από την 7η ημέρα -αντί τη 10η- νοουμένου ότι θα εξασφαλίζουν αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης ή μοριακή.
Στο ίδιο μοτίβο, οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο, όπως για παράδειγμα γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, μπορούν μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα να υποβάλλονται σε εξέταση (rapid ή PCR) και εάν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται. Αυτές οι αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ.
Ταξινόμηση χώρων
Ένα αναθεωρημένο πλάνο ταξινόμησης υποστατικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα ισχύσει από την Τρίτη. Οι χώροι αυτοί θα ταξινομούνται βάσει επικινδυνότητας και έτσι θα γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι ανάλογες προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε αυτά τα υποστατικά είτε για τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού είτε για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.
Οι τέσσερεις κατηγορίες στις οποίες θα ταξινομούνται οι χώροι είναι: α) Υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι τα μουσικοχορευτικά κέντρα και τα κέντρα εστίασης που φιλοξενούν 150 άτομα και άνω, οι εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις με άτομα άνω των 150 και οι οίκοι ευγηρίας, οι κλειστές δομές και τα νοσηλευτήρια. β) Μέσης επικινδυνότητας, όπως τα κέντρα διασκέδασης, τα μουσικοχορευτικά κέντρα και οι χώροι εστίασης που εξυπηρετούν κάτω από 150 άτομα, οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν κάτω από 150 άτομα, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα, τα γήπεδα, οι χώροι λατρείας, τα γυμναστήρια, τα καζίνα. γ) Χαμηλής επικινδυνότητας, όπως είναι τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες θεαμάτων, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, οι επιχειρήσεις παιγνίων και στοιχημάτων, το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις ή οργανισμοί που εξυπηρετούν το κοινό. δ) Χώροι σύντομης παραμονής, όπου δεν θα απαιτείται η επίδειξη SafePass, όπως είναι οι υπεραγορές, το λιανικό εμπόριο (υποστατικά κάτω των 100 τ.μ.), οι υπηρεσίες take away, τα φαρμακεία, τα αρτοποιεία, τα περίπτερα.
Αύξηση χωρητικότητας
Σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνα, γυμναστήρια, επιτρέπεται αυξημένος αριθμός επισκεπτών, από την Τρίτη, 8 Μαρτίου. Από την ίδια μέρα επίσης επιτρέπεται η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι γάμοι και οι βαφτίσεις, στα 500 άτομα, εφόσον το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1.5 τ.μ. ανά άτομο.
Τέλος, θα διεξαχθούν κανονικά οι μαθητικές παρελάσεις στις 25 Μαρτίου, για τις οποίες θα εκδοθεί ειδικό πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες.
Αναμένονται οι επόμενες χαλαρώσεις
Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι που κυνηγάμε εδώ και δύο χρόνια. Η δεδομένη κατάσταση επιτρέπει μια βαθμιαία «χαλάρωση» περιορισμών, για την οποία μίλησε στην εφημερίδα η Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά: «Ξεκινάμε μια βαθμιαία σταδιακή χαλάρωση και ακολουθούμε ένα ενιαίο απλοποιημένο πρωτόκολλο, δεδομένου ότι μαζί με αυτό μπαίνουμε και σε μειωμένη διάρκεια στην καραντίνα. Έχουμε, λοιπόν, ένα πρώτο σετ άρσης περιοριστικών μέτρων και κατεύθυνσης προς μια κανονικότητα και έχουμε αύξηση του αριθμού των ατόμων σε διάφορους χώρους, άρα νομίζω ότι εφόσον οι συνθήκες δεν αλλάξουν, και εννοούμε κυρίως στο κομμάτι των νοσοκομειακών μας δεικτών και των τάσεων που φανερώνουν τα νοσοκομεία γενικά, τότε ο στόχος είναι βαθμιαία να προχωρούμε σε περαιτέρω άρσεις, όπως κάναμε και προηγουμένως», όπως εξήγησε η Δρ Πανά.
Ερωτηθείσα για τη χρήση μάσκας, η Δρ Πανά σχολίασε ότι «καλό θα ήταν να μην προτρέχουμε. Όταν κάνεις κάποιες αλλαγές, τις αξιολογείς και μετά κρίνεις. Ευνοϊκός παράγοντας στις καλές συνθήκες που επέτρεψαν την άρση περιορισμών είναι και η εποχικότητα. Μπαίνουμε στην άνοιξη και αυτό από μόνο του ευνοεί τη μείωση της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού».
Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις
Όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, η Δρ Πανά εξήγησε πως κατά το παρόν στάδιο δεν παρουσιάζονται ενδείξεις για εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, ενδείξεις για εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που να μας απασχολήσει και επίσης έχουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας και προστασίας αυτήν τη στιγμή, λόγω του ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού και με τρίτη δόση. Για το επόμενο διάστημα το τείχος ανοσίας είναι ικανοποιητικό».
Τι γίνεται, όμως, όταν η ανοσία φθίνει; «Αυτό είναι το ζητούμενο που πρέπει να μας απασχολεί και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση. Πολλές φορές η πανδημία μας έχει διαψεύσει, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Τελικά τελειώνει η πανδημία;
Στην παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δρος Πανά, επικρατεί μια ισορροπία. «Αυτά τα μηνύματα λαμβάνουμε και από τους κεντρικούς μηχανισμούς, από το ECDC και από το Κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων. Δεν θα πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι έχει τελειώσει η πανδημία, είμαστε σε μια μεταβατική φάση και ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτήν τη μεταβατική φάση, θα περάσουμε στην ενδημικότητα».
Με μια συγκρατημένη αισιοδοξία προχωρούν στις επόμενες σκέψεις οι ειδικοί, ελπίζοντας πως η άνοιξη και η απουσία παραλλαγών θα οδηγήσουν στις επόμενες χαλαρώσεις. «Οι στόχοι μας είναι να πηγαίνουμε προσεκτικά προς μια ενδημικότητα».