Αναλύσεις

Μαρτυρίες σοκ: 13χρονοι στα ναρκωτικά (VIDEO)

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανήλικων χρηστών στη «Σημερινή Online» - Η εξάρτηση από τα 13 τους χρόνια, η εμπορία, η φυλακή και η λύτρωση στην Αγία Σκέπη

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανήλικων χρηστών που παγιδεύτηκαν στη δίνη των ναρκωτικών από τα 13 τους χρόνια. Έφηβοι που έζησαν τον εφιάλτη της εξάρητησης, μιλούν στη «Σημερινή Online» για την ευκολία με την οποία μπορούσαν να βρουν ναρκωτικά στα σχολεία και στα πάρκα, για την εμπορία στην οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν για να αγοράζουν τη δόση τους, τις εμπειρίες τους στη φυλακή όπου ήταν αδύνατο να διακόψουν τη χρήση, αλλά και τη διέξοδο που βρήκαν στην Κοινότητα Ανηλίκων «Αγία Σκέπη» με τη βοήθεια της οποίας πλέον μπορούν να ονειρεύονται ξανά το μέλλον.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανήλικων χρηστών - Κοινό στοιχείο η αρχή της χρήσης στα 13 τους

Η «Σημερινή Online» φέρνει στην επιφάνεια ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Το πρώτο επεισόδιο από την εβδομαδιαία σειρά κοινωνικών ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας, επικεντρώνεται στους ανήλικους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες φιλοξενούμενων στην Κοινότητα Ανηλίκων «Αγία Σκέπη», καταγράφεται η είσοδός τους στον κόσμο των ναρκωτικών από νεαρή ηλικία, η ευκολία στην πρόσβαση ουσιών, καθώς και η χρήση σε σχολεία και φυλακές.

«Ξεκίνησα τη χρήση ουσιών στα 13 μου χρόνια»
«Άρχισα να κλέβω για να εξασφαλίσω τη δόση μου»
«Σχεδόν σε όλα τα πάρκα θα βρεις δύο με τρεις χρήστες»

Παράλληλα, οι τοποθετήσεις της Τίνας Παύλου, Διευθύντριας της Κοινότητας, και του Στέλιου Σεργίδη, Εκπροσώπου Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σκιαγραφούν το πλαίσιο της θεσμικής αντιμετώπισης του φαινομένου: Τις προσπάθειες για στήριξη και επανένταξη των παιδιών σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, την αποφυγή στιγματισμού, τη συμβουλευτική προσέγγιση, την παραπομπή σε θεραπευτικά προγράμματα και την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας.

Οι μαρτυρίες των ανήλικων χρηστών που προβάλλονται στο συγκεκριμένο επεισόδιο συγκλίνουν στην ευκολία εξεύρεσης των ναρκωτικών και στη χρήση τους από νεαρή ηλικία (και συγκεκριμένα από τα 13 τους έτη). Πρόκειται για καταθέσεις ψυχής που εκφράζονται ως συμβουλές βιωμένες με πόνο και αγωνία, αλλά και ως κατευθυντήριες γραμμές με πολλούς αποδέκτες: Τους θεσμούς, τις οικογένειες και, εν τέλει, τους ίδιους τους νέους. Οι μαρτυρίες τους λειτουργούν ταυτόχρονα ως οδοδείκτες για τους υφιστάμενους χρήστες, φανερώνοντας ότι, με τη σωστή καθοδήγηση, η έξοδος από το θεωρούμενο ως «αδιέξοδο» των ναρκωτικών δεν είναι αδύνατη.

«Ήθελα 500 ευρώ την μέρα για την δόση μου»
«Σε αναγκάζουν να πουλάς για να βγάζεις τη δόση σου»
«Μέσα στη φυλακή έκανα χρήση. Εκεί είναι πιο φθηνά»
«Είναι εύκολο στην Κύπρο να βρεις ναρκωτικά, ακόμα και στα σχολεία»

Στο επεισόδιο συγκρούονται δύο κόσμοι: Από τη μια βρίσκεται ο κόσμος των ναρκωτικών, με επίκεντρο των μαρτυριών τη μοναξιά, τη βία, την εμμονή και την εξάρτηση. Στον αντίποδα λειτουργεί η «Αγία Σκέπη», ως ευκαιρία για νέα αρχή και ως δεύτερη οικογένεια που παρέχει λύσεις και ελπίδες.

Δείτε το επεισόδιο:

832 ανήλικοι αιτήθηκαν θεραπείας τα τελευταία 8 έτη

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους έχει καταστεί χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα και η σοβαρότητά του αντανακλάται στα στοιχεία που παρέχει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, το 2020 84 ανήλικοι αιτήθηκαν θεραπείας, ενώ το 2004 ο αριθμός ήταν 28. Η υψηλότερη σχετική καταγραφή αφορά στο έτος 2016, με 141 αιτήσεις θεραπείας ανηλίκων. Τα τελευταία 8 χρόνια θεραπείας αιτήθηκαν 297 ανήλικοι από την επαρχία Λευκωσίας, 264 από την επαρχία Λεμεσού, 142 από την επαρχία Λάρνακας, 78 από την επαρχία Πάφου και 51 από την επαρχία Αμμοχώστου. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τα τελευταία χρόνια 9 στους 10 ανήλικους αναφέρουν χρήση κάνναβης (με 8 στους 10 να είναι Κύπριοι). Ως μέση ηλικία έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης ανάμεσα στους ανηλίκους υπολογίστηκαν τα 15 έτη, με μέση διάρκεια χρήσης τα 2. Στα στοιχεία που παραθέτει η Αρχή σημειώνεται επιπλέον ότι περίπου το 20% των ανηλίκων αναφέρει καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης ανάμεσα στους μαθητές παραμένει (2019) η κάνναβη, ακολουθούμενη από τις εισπνεόμενες ουσίες και τα διεγερτικά.

a - demosth20220309.JPG
Πηγή: ESPAD Group (2020), AAEK (2020)

Η χρήση κάνναβης έστω και μία φορά παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2015 ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών, ενώ σε σχέση με τις μαθήτριες φαίνεται ότι υπάρχει σταθεροποίηση των ποσοστών των χρηστών.

b - demosth20220309.JPG
Πηγή: ESPAD Group (2020), AAEK (2020)

Ανοδική τάση παρατηρείται από το 1995 στη δοκιμή κάνναβης (χρήση έστω και μια φορά), ενώ η τρέχουσα χρήση (κατά τον τελευταίο μήνα) παρουσιάζεται σταθερή από το 2011.

c - demosth20220309.JPG
Πηγή: ESPAD Group (2020), AAEK (2020)

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλά ποσοστά προβληματικής χρήσης της κάνναβης, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τέλος, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου παρέχει στοιχεία σχετικά με τους χώρους απεξάρτησης στους οποίους κατέφυγαν οι ανήλικοι χρήστες το 2020. Βάσει των συγκεκριμένων στατιστικών, λοιπόν, φαίνεται ότι περίπου το 70% των ανήλικων χρηστών που αιτήθηκαν θεραπείας το 2020 κατέφυγε στο «Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για εξαρτήσεις “Περσέας”» (36%) και στο «Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας “Προμηθέας”» (35%). Το 10% φιλοξενήθηκε στην «Αγία Σκέπη» και οι υπόλοιποι σε άλλες θεραπευτικές δομές.

*Στο επόμενο επεισόδιο (την ερχόμενη Τετάρτη) παρουσιάζονται οι στόχοι και τα όνειρα των φιλοξενούμενων στην Κοινότητα, οι συμβουλές προς τους συνομήλικούς τους, καθώς και το θεραπευτικό πρόγραμμα της «Αγίας Σκέπης». Από πλευράς Αστυνομίας παρατίθενται στοιχεία και αριθμοί για τους χρήστες που παραπέμφθηκαν σε προγράμματα απεξάρτησης για το 2021.