Ποδόσφαιρο - Πολιτική: Ο υπόκοσμος διείσδυσε παντού

Τον Ιούνιο του 2009 μείναμε άναυδοι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Σοφοκλή Σοφοκλέους, πως ο «υπόκοσμος διείσδυσε παντού», διαμηνύοντας πως ο υπόκοσμος χρηματοδοτεί κόμματα, άτομα με κολάσιμο ποινικό μητρώο ηγούνται ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ οι πολιτικοί τσακώνονται ποιος θα πρωτοπάει στα εγκαίνια. Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο Υπουργός κατήγγειλε δημοσίως πως οι φατρίες μοίρασαν την Κύπρο, ενώ Πολιτεία και Αστυνομία κλείνουν τα μάτια στο έγκλημα.

Το 2011, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, σε ένα άλλο επεισόδιο ποδοσφαιρικής πλοκής, ακούσαμε από τον πρόεδρο του ΚΟΑ, καταξιωμένο επιστήμονα Νίκο Καρτακούλη, ότι είναι έτοιμος να συγκρουσθεί με τα κυκλώματα για να μπει τάξη στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, δεν είδαμε καμιά ουσιαστική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που είδαμε ήταν η παραίτηση του Νίκου Καρτακούλη, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού απηυδισμένος. Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, διαμήνυσε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος πως «ήλθε η ώρα να καθαρίσει ο Στάβλος του Αυγεία του κυπριακού ποδοσφαίρου», στέλνοντας προς πολλαπλές κατευθύνσεις μήνυμα μηδενικής ανοχής. Προβαίνοντας σε πολύ ωμές παραδοχές, ο Πρόεδρος μίλησε για εγκληματικά στοιχεία στο κυπριακό ποδόσφαιρο, κόκκινες κάρτες ορισμένων διαιτητών και διεφθαρμένους παράγοντες. Μιλάμε για πολύ σοβαρά και συνταρακτικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, που άλλο είναι να τα ακούς στα καφενεία, στις κερκίδες των γηπέδων και στα πηγαδάκια και άλλο είναι να τα ακούς από τον ίδιο τον ανώτατο άρχοντα της χώρας. Παρόμοιου τύπου παρεμβάσεις έκανε και παλαιότερα. Δυστυχώς, κανείς δεν συγκινήθηκε, μα ούτε και το παραμικρό φύλλο κουνήθηκε. Το τραγικό; Αυτά τα κατήγγειλε δημοσίως ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, δηλαδή ο καθ’ ύλην αρμόδιος αξιωματούχους της Πολιτείας, χωρίς οι εισαγγελικές Αρχές να συγκινηθούν.

Το 2021 μείναμε άναυδοι από την εκτυφλωτική ριπή Παπαχαραλάμπους: «Πολιτικοί κάνουν πλάτες σε αθλητικούς παράγοντες», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, καταθέτοντας ταυτόχρονα την παραίτησή του. Προηγήθηκε η βόμβα του κ. Παπαχαραλάμπους πως «υπάρχει υπόκοσμος στο κυπριακό Ποδόσφαιρο, συγκοινωνούντα δοχεία οι γραβατωμένοι του ποδοσφαίρου με τον υπόκοσμο». Κανείς πάλι δεν συγκινήθηκε, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας. Κανείς αρμόδιος ή αναρμόδιος της κομματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Την περασμένη εβδομάδα έλαμψαν σαν κεραυνός εν αιθρία οι καταγγελίες του προέδρου του Ολυμπιακού Χριστόφορου Τορναρίτη για «στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο, καλώντας το κράτος να παρέμβει», κάνοντας άνω - κάτω τον μαγικό κόσμο της στρογγγυλής θεάς.

Κοντολογίς, οι πάντες σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο αντιλαμβάνονται πως η Πολιτική και το Ποδόσφαιρο αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πρόκειται για ένα νόμισμα το οποίο από το 2004, με την ένταξη και την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού στις χώρες της Ευρώπης, εισήλθε στον αστερισμό ενός βρόμικου κυκλώματος, το οποίο ούτε σχολιάστηκε, και με στιβαρές πολιτικές πλάτες λυμαίνεται τον χώρο του δημοφιλέστερου αθλήματος, με αιχμή τις νεοσύστατες ποδοσφαιρικές εταιρείες, που είναι καλυμμένες με τα… φύλλα συκής των σωματείων.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι σικέ αγώνες, οι υπόγειες διαδρομές ποδοσφαιρικού χρήματος, οι κόκκινοι φάκελοι, οι βομβιστικές ενέργειες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των νονών του ποδοσφαίρου και όχι μόνο κατήντησαν μόνιμη γάγγραινα για την κοινωνία μας. Δυστυχώς, αόρατα χέρια εμποδίζουν την εξιχνίαση εγκλημάτων, οικονομικών και άλλων, που γίνονται στην Κύπρο, εν ονόματι της στρογγυλής θεάς. Κανείς πολιτικός ηγέτης ή πολιτειακός αξιωματούχους δεν τόλμησε να τα βάλει με τους νονούς του ποδοσφαίρου και να αποκαλύψει τι διαδραματίζεται μέσα και έξω από τα αποδυτήρια, ιδίως στις ημιφωτισμένες γαλαρίες της χλιδής, όπου συχνάζουν νεόπλουτοι που απέκτησαν ή όχι κυπριακό διαβατήριο μέσω του κατάπτυστου επενδυτικού προγράμματος. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση, με λεφτά των φορολογουμένων, που βιώνουν στο πετσί τους την οικονομική εξαθλίωση μεσούσης της κρίσης, συνδράμει γενναιόδωρα στην ανέγερση ποδοσφαιρικών γηπέδων, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των επιτήδειων μετόχων των ποδοσφαιρικών εταιρειών στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Κατά τα άλλα, πληροφορηθήκαμε, χωρίς βέβαια να εκπλαγούμε, πως η Κύπρος διεκδικεί για το 2021 «Βραβείο Όσκαρ Διαφθοράς», καθώς έκανε το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία της στον δείκτη διαφθοράς. Του λόγου το αληθές μαρτυρεί η συνταρακτική είδηση πως η Κύπρος υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στον δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του οργανισμού Transparency International, ενώ περιλαμβάνεται στις χώρες που καταγράφουν επιδείνωση της θέσης τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως επισημαίνεται, η θέση της Κύπρου επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2021, καθώς έπεσε στην 52η ανάμεσα σε σύνολο 180 χωρών, ανταγωνιζόμενη την Ουγκάντα και άλλες τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής.

Είναι πλέον αυταπόδεικτον ότι η διαπλοκή και η διαφθορά στην Κύπρο έχουν βαθύτατες ρίζες και επενεργούν ως Λερναία Ύδρα, την οποία εκτρέφει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Αναντίλεκτα, σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την άνθηση της διαφοράς και της διαπλοκής φέρει η ανορθόδοξη λειτουργία του κομματικού συστήματος, που εξέθρεψε την αναξιοκρατία, ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη και άφησε διάτρητο το νομοθετικό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο στους πολύχρωμους κερδοσκόπους να λεηλατούν ανενόχλητοι το δημόσιο χρήμα. Τα τραγικο της όλης υπόθεσης είναι πως, όποιος αποτολμήσει να ορθώσει ανάστημα ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς, πολυβολείται ασύστολα από τους γνωστούς - αγνώστους που θέλουν τους μηχανισμούς θωράκισης των θεσμών ανενεργούς. Ας ελπίσουμε ότι με την ψήφο των ευϋπόληπτων πολιτών τον Φεβρουάριο του 2023, ο λαός θα λυτρωθεί και η κοινωνία θα αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια.