Παιδεία

Θα έρθουν οι αλλαγές στα τετράμηνα

Η συσπειρωμένη φωνή μαθητών, καθηγητών και γονέων ακούστηκε στο Προεδρικό. Αν και ακόμη αμφισβητούνται από το Υπουργείο Παιδείας οι λόγοι που καταρρίπτουν το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, η πλειοψηφία όσων εμπλέκονται σε αυτό, εντούτοις οι αλλαγές φαίνεται να «ψήνονται», γεγονός που επιβεβαιώνει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Μπορεί τ’ αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, να μην ήταν απογοητευτικά αλλά να κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι ν’ αναρωτιέται κανείς αν τελικά ο στόχος ήταν η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων ή η παραμονή στα ίδια -όχι τόσο επιτυχημένα- αποτελέσματα;

Φώναξαν τα προβλήματα

Χιλιάδες οι μαθητές απ’ όλη την Κύπρο που κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας κινούμενοι προς το Προεδρικό Μέγαρο, για να παραδώσουν ένα υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον, όπως δήλωσαν αρκετές φορές, το αρμόδιο Υπουργείο δεν τους ακούει. Στο πλευρό τους οι οργανωμένοι γονείς και η ΟΕΛΜΕΚ, που αναφέρουν ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο προηγούμενο τετράμηνο είναι πασιφανή και δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κάποια λύση γι’ αυτά λίγο πριν από τη δύση του δεύτερου τετραμήνου.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον ΠτΔ αναφέρουν χαρακτηριστικά τη «συρρίκνωση ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, προαγωγή της μηχανιστικής διεκπεραίωσης της διδακτέας/εξεταστέας ύλης, δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως τους/τις μαθητές/τριες κ.ά., καθώς επίσης και τα σημαντικά λάθη που έγιναν στη διαδικασία διεξαγωγής τους από το ΥΠΠΑΝ (Πλαίσια Μάθησης, Εξεταστέα Ύλη, Εξεταστικά Δοκίμια κ.ά.).

Δεν αγγίζουν καν τους στόχους

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε γι’ ακόμη μια φορά ότι η διαδικασία και τα αποτελέσματά της δεν συνάδουν με τους αρχικούς στόχους που έθεσε το ΥΠΠΑΝ. «Δεν μιλούμε για διαμορφωτική αξιολόγηση, ούτε για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, φυσικά ούτε λόγος για μείωση παραπαιδείας, ούτε καν για αποφόρτιση της ύλης, ούτε για μείωση του άγχους στους μαθητές».

Τα δεδομένα αυτά θυματοποίησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο υπόμνημα, επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ψυχική και συναισθηματική υγεία. Τέλος, θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν οι εξετάσεις τετραμήνων, αφού όπως λένε δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου. Κάλεσαν, λοιπόν, τον ίδιο τον Πρόεδρο να αναλάβει δράση εφόσον ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός «αγνόησε πλήρως τις κοινές θέσεις και τα αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ, γεγονός που δεν μας άφησε άλλη επιλογή από την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας».

Έρχονται οι αλλαγές

Αλλαγές θα γίνουν, όπως ανέφερε στη «Σ» ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης. «Θα συζητήσουμε και θα κάνουμε απαραίτητες τροποποιήσεις. Όμως αυτό που προέχει τώρα είναι η τροπολογία του νόμου που αφορά στις Παγκύπριες Εξετάσεις, για να μπορέσουν να διεξαχθούν φέτος».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Τρυφωνίδη, το αρμόδιο Υπουργείο έφερε διάφορες εισηγήσεις για τροποποιήσεις και αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο.
«Έφερε νομοσχέδιο η Κυβέρνηση για πολλές αλλαγές, όμως τώρα θα γίνουν οι άμεσες αλλαγές για να γίνουν οι εξετάσεις και μετέπειτα θα δούμε ριζικές αλλαγές που αφορούν στη νέα σχολική χρονιά».

Έρχονται αλλαγές και, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, δεν θα αφορούν μόνο στον αριθμό των μαθημάτων -από τέσσερα να γίνουν τρία- στα οποία θα εξετάζονται τα παιδιά, όπως ήδη ανακοίνωσε σαν πρόταση ο Υπουργός. Οι αλλαγές θα αφορούν σε όλο το σύστημα αξιολόγησης και στις εξετάσεις, στις διαδικασίες κ.λπ.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσει η συζήτηση. «Αναμένεται μετά το Πάσχα θα δούμε από την αρχή όλο το νομοσχέδιο για τα τετράμηνα για να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές, βλέποντας και τα προβλήματα και τις αδυναμίες του υφιστάμενου. Όσο για τις φετινές εξετάσεις, αλλαγές θα δούμε στα χρονοδιαγράμματα των εξετάσεων. Επίσης, ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε είναι οι ανεξεταστέοι. Αυτοί θα μπορούν να παρακάθονται σε Παγκύπριες Εξετάσεις και ύστερα θα παρακάθονται εκ νέου στις απολυτήριες εξετάσεις. Σε περίπτωση που δεν περάσουν, δεν θα ισχύουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις».