Αφιέρωμα στους αντιστεκόμενους χωρικούς της Κύπρου του 1956

peyiot a 20220414.jpg

Στο περιοδικό Picture Post του Λονδίνου στο τεύχος της 7ης Απριλίου του 1956 φιλοξενείται, ως ένα από τα κεντρικά θέματα, ένα φωτοειδησεογραφικό οδοιπορικό στα βουνά του Τροόδους. Βασικά ο δημοσιογράφος ρεπόρτερ Tim Kaison ακολουθεί μαζί με το φωτογράφο Bert Hardy το βρετανικό επίλεκτο τμήμα των 45Royal Marine Commando στην καταδίωξη των Ελλήνων ανταρτών στα δάση και τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους και του Κύκκου.
Το πολυσέλιδο αφιέρωμά καλύπτει φωτογραφικά την πολιορκία και τις εκτεταμένες έρευνές με στόχο το χωριό Μηλικούρι και την Ιερά Μονή Κύκκου. Στο Μηλικούρι όλοι οι άρρενες κάτοικοι ερευνήθηκαν και ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια συντονισμένου στρατιωτικού αποκλεισμού.
Επτά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες συνοδεύουν το κείμενο, το οποίο περιγράφει με ενάργεια το ψυχολογικό υπόβαθρο της επιχείρησης και τις στοχεύσεις του Βρετανού Κυβερνήτη Χάρτινγκ. Ο φωτογράφος Bert Hardy συλλαμβάνει την τραγική αντίθεση. Οι άψογα ντυμένοι κομάντος και οι χωρικοί του βουνού μας με τα πονεμένα πρόσωπα. Οι ματιές της υπομονής και της εγκαρτέρησης απέναντι στη λογική των συρματοπλεγμάτων, της σωματικής έρευνας, του στρατηγικού αποκλεισμού και της πολυήμερης καταπόνησης.
Στο περιοδικό Picture Post του Λονδίνου, στο τεύχος της 7ης Απριλίου του 1956 φιλοξενείται ως ένα από τα κεντρικά θέματα ένα φωτοειδησεογραφικό οδοιπορικό στα βουνά του Τροόδους.
Δύο από τις φωτογραφίες ξεφεύγουν από την απλή φωτοειδησεογραφική οπτική. Στην πρώτη, ο κομάντο σε μεγάλη σχετικά απόσταση από την παράταξη των ανδρών που προβάλλει στο βάθος μέσα στο φτωχό χειμερινό ντύσιμο, ελέγχει τα πρόσωπα σε αντιπαραβολή με τη γνωστή λίστα καταδίωξης «wanted men of cyprus» και τον κατάλογο επικηρύξεων.

b peyiot 20220414.jpg


Στη δεύτερη αξιόλογη φωτογραφία, μια από τις καλύτερες ειδησεογραφικές φωτογραφίες της περιόδου του Αγώνα αλλά και ολόκληρου του εικοστού αιώνα. Το κορίτσι ντυμένο στην αλατζιά ποδιά μάλλον του σχολείου με το βλέμμα της Κύπρου στο πρόσωπο. Σε αντίθεση με τον κομάντο στο βάθος .Το χέρι στη σκανδάλη από τη μια. Θλίψη ομορφιά, βλέμμα πονεμένο στην άλλη πλευρά. Σιωπηλή αντίθεση και κυπριακή απόκριση. Μάλλον στάση ζωής ενός λαού που ηγάπησε απλά την ελευθερία. Ενός λαού με αγάπη τότε πρωτινή, αγάπη Κυρίου.....

Ένας λαός ελληνικός εσταυρωμένος.

Έτσι τον περιέγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, που τότες είδε το θαύμα μες στις στράτες τζιαι τα χωρκά μας.