Κόστος Ζωής

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το πασχαλινό τραπέζι

Ακριβότερο κατά 20% θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι συγκριτικά με πέρσι, λόγω του πληθωρισμού και των αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων που καταγράφονται γενικώς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουμε για τα απαραίτητα του πασχαλινού τραπεζιού. Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις τιμών, που καταγράφονται γενικώς, θα έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού να είναι περίπου 20% ακριβότερο από πέρσι. Τα αμνοερίφια, που δεσπόζουν στις προτιμήσεις των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και οι φλαούνες, που δεν λείπουν από κανένα σπίτι, καταγράφουν αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, που φτάνει το 1,60 ευρώ και 1,80 ευρώ ανά κιλό, αντίστοιχα.

Όπως ανέφεραν στη «Σημερινή» της Κυριακής υπεύθυνοι υπεραγορών, από τη μέχρι τώρα κίνηση, φαίνεται πως οι καταναλωτές δεν πρόκειται να αποφύγουν την αγορά κάποιου προϊόντος που παραδοσιακά βρίσκεται στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά θα περιορίσουν τις ποσότητες στα απολύτως απαραίτητα. Κάτι που αν και είναι ακόμη νωρίς -αφού οι Κύπριοι είμαστε της τελευταίας στιγμής-, στις κρεαταγορές δεν συμβαίνει: «Ήδη οι καταναλωτές αγοράζουν και μάλιστα μπόλικο κρέας, ειδικά αρνί που είναι καλή η τιμή του», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστα Λειβαδιώτη.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως φέτος είναι ελάχιστες οι εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Κάτι που οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις τιμών που καταγράφονται στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κυρίως, που ήταν οι βασικοί προμηθευτές της κυπριακής αγοράς.

Στο ρεπορτάζ που ετοιμάσαμε, παρουσιάζουμε ποιες είναι οι μέσες τιμές στα κρέατα και τα διάφορα εδέσματα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και το Παρατηρητήριο Τιμών που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή (15/4/2022).

Κρέατα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, ποικίλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των διαφόρων ειδών κρέατος.

Τα κυπριακά αμνοερίφια, από 6,86 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι, έφτασαν φέτος τα 8,39 ευρώ το κιλό.

Εντυπωσιακή μάλιστα είναι η διαφορά στην τιμή του αμνοεριφίου συγκριτικά με την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία και την αποδιοργάνωση της αγοράς, δηλαδή το 2019, που κόστιζε 6,43 ευρώ το κιλό. Αύξηση που μεταφράζεται σε 32,3%.

Αύξηση 23% καταγράφεται και στο χοιρινό (λαπάς), που από 4,24 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι, φέτος έπιασε τα 5,22 ευρώ το κιλό.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο κοτόπουλο, που από 2,98 το κιλό το 2021 (χαμηλότερη και όχι μέση τιμή βάσει των στοιχείων της Υπ. Προστασίας καταναλωτή), φέτος κοστίζει 3,74 ευρώ το κιλό. Αύξηση που σε επίπεδο ποσοστών μεταφράζεται σε 32,2%.

Φλαούνες - Τσουρέκια

Αντίστοιχες αυξήσεις με αυτές των κρεάτων καταγράφονται και στα κυριότερα πασχαλινά εδέσματα, τις φλαούνες και τα τσουρέκια.

Συγκεκριμένα, οι φλαούνες με σταφιδάκια κοστίζουν 11,50 ευρώ το κιλό από 9,71 που ήταν πέρσι. Επίσης οι αλμυρές φλαούνες (χωρίς σταφιδάκια) από 9,18 ευρώ το κιλό, έφτασαν φέτος στα 11 ευρώ.

Οι τιμές στα τσουρέκια, που τα τελευταία χρόνια «τιμούν» και οι Κύπριοι καταναλωτές, ποικίλλουν αναλόγως του μεγέθους και της επικάλυψής τους. Τα σκέτα μεσαίου μεγέθους κυμαίνονται από 6 έως 10 ευρώ, ενώ του ιδίου μεγέθους με επικάλυψη σοκολάτας από 10 έως 18 ευρώ.

Αβγά

Στα αβγά, που εκτός από το παραδοσιακό βάψιμο χρησιμοποιούνται και για την αβγολέμονη αλλά και για την παρασκευή φλαούνας, παρουσιάζεται μικρότερη αύξηση συγκριτικά με τα πιο πάνω προϊόντα, που κυμαίνεται από 7% έως 10%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Καταναλωτή, η συσκευασία αβγών με 12 τεμάχια πωλείται σε μέση τιμή στα 2,29 ευρώ.