Αναλύσεις

Με ανάσα ελευθερίας το «Χριστός Ανέστη»

Φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα με κάθε λαμπρότητα - Σχεδόν… κανονικά και χωρίς τους περιορισμούς που τα προηγούμενα χρόνια μάς κράτησαν μακριά από το θαύμα της Χριστιανοσύνης

Κυριακή των Βαΐων. Η ημέρα που ορίζει την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ. Μια είσοδος που τα προηγούμενα δύο χρόνια μόνο πανηγυρική δεν ήταν για τους Κύπριους χριστιανούς, αφού γιορτάστηκε στη σκιά της πανδημίας. Φέτος, όμως, την γιορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα. Σχεδόν… κανονικά και χωρίς τους περιορισμούς που τα προηγούμενα χρόνια μάς κράτησαν μακριά από το θαύμα της Χριστιανοσύνης. Φέτος θα κάνουμε Πάσχα!

Τα προηγούμενα δύο έτη

Το 2020, το έτος κατά το οποίο ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν κάναμε Πάσχα. Η κυπριακή κοινωνία βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας βρήκαν τον καθένα στο δικό του καταφύγιο, μακριά από συναθροίσεις, εκκλησίες, εκδηλώσεις, παιχνίδια, ταξίδια και ό,τι άλλο υπήρχε στην εορταστική ατζέντα. Καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες τελούσαν τις ακολουθίες των Παθών του Χριστού με άδεια στασίδια. Είδαμε την Ανάσταση του Κυρίου από την τηλεόραση στο σπίτι και πήραμε το Άγιο Φως από το μπαλκόνι μας. Πέρσι τα δεδομένα ήταν καλύτερα, αλλά και πάλι γιορτάσαμε το Πάσχα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως. Το Πάσχα του 2021, το lockdown που ίσχυε το 2020 έγινε κέρφιου. Απαγορευόταν η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ ώς τις 5 το πρωί, όπως επίσης και οι συναθροίσεις σε οικίες. Εξαίρεση αποτέλεσε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε το κέρφιου παρατάθηκε ώς τη 1 τα ξημερώματα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα επιτράπηκαν οι συναθροίσεις στις οικίες με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 10 άτομα. Η παρουσία των πιστών στις εκκλησιές επιτράπηκε αλλά με… μέτρο για τις λειτουργίες των Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού υπήρχε το όριο των 50 ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ήταν αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ υποχρεωτική ήταν και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα μέτρα που ισχύουν για το Πάσχα

Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Επιτέλους οι Kύπριοι θα απολαύσουν ένα Πάσχα παρόμοιο με αυτό που ζούσαν προ-κορωνοϊού, αφού οι νέες χαλαρώσεις φέρνουν ανάσα ελευθερίας. Ο τρίτος εορτασμός του Πάσχα στη σκιά του κορωνοϊού βρίσκει τους πολίτες πιο συνειδητοποιημένους αναφορικά με τον ιό, ενώ οι σχετικές χαλαρώσεις που δόθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα θα τους επιτρέψουν να εορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου όπως συνήθιζαν εδώ και χρόνια.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στους εκκλησιαστικούς χώρους ενόψει του Πάσχα παραμένουν ως έχουν, ενώ ισχύει το 70% της χωρητικότητας στους ναούς αφού κατατάσσονται στη μέση επικινδυνότητα. Η είσοδος σε ανεμβολίαστους επισκέπτες επιτρέπεται με rapid test 48 ωρών. Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, αυτή καταργείται στους εξωτερικούς χώρους, ενώ παραμένει η χρήση της στους εσωτερικούς. Από αύριο, 18 Απρίλιου, καταργείται η επίδειξη Safe Pass και στο λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τους χώρους εστίασης εντός των εμπορικών κέντρων. Η επίδειξη Safe Pass ισχύει πλέον μόνο για χώρους εστίασης και εκκλησίες. Για όσους θα ανατρέξουν σε χώρους αναψυχής κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πληρότητά τους φτάνει μέχρι και το 100%, πλέον, ενώ θα πρέπει να προσκομίζουν Safe Pass. Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα.

Μεγάλη Δευτέρα η επανεκτίμηση της κατάστασης

Για το εάν θα αλλάξουν κάποια μέτρα μέχρι το Πάσχα, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε στη «Σημερινή» ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως μέχρι στιγμής, ωστόσο αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, θα συναντηθούμε με τον Υπουργό Υγείας για επανεκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας και αξιολόγηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε την πρώτη εβδομάδα των χαλαρώσεων. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η συζήτηση για τυχόν αλλαγές στις χαλαρώσεις ενόψει του Πάσχα, όμως σίγουρα θα συζητηθεί με τον Υπουργό το τι θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, δηλαδή μετά το Πάσχα». Έτσι όπως έχουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή για το Πάσχα, με τον κ. Καραγιάννη να σημειώνει πως δεν έχει υπόψη του κάποια πρόταση για τα μέτρα στις εκκλησίες, ενώ παρουσιάζεται αισιόδοξος όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα.

Περαιτέρω, σχολιάζοντας την ανησυχία των πολιτών για την Θεία Κοινωνία, ο καθηγητής ανέφερε ότι διανύοντας πλέον δύο χρόνια πανδημίας, αποδείχθηκε επιστημονικά ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος και δεν είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, τονίζοντας, μάλιστα, πως δεν είναι τόσο εύκολο να κολλήσει κάποιος λαμβάνοντας τη Θεία Κοινωνία.

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμα. Βλέπουμε ότι τα κρούσματα μειώνονται ενώ και ο καιρός είναι πολύ βοηθητικός σε αυτό, ειδικά στις συναντήσεις μας. Είναι προτιμότερο οι συναθροίσεις μας να είναι σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί η μεταδοτικότητα, αφού αυτό είναι που μας χάλασε την επιδημιολογική εικόνα την Τσικνοπέμπτη και τα Καρναβάλια. Επομένως συστήνω προσοχή, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση». Ερωτηθείς εάν θα επιστρέψουμε πίσω στα πιο σκληρά μέτρα μετά το Πάσχα, εάν η επιδημιολογική εικόνα υποτροπιάσει, ο ίδιος ανέφερε πως «αν η εικόνα μας επιδεινωθεί δεν θα επιστρέψουμε πίσω στα σκληρά μέτρα, αλλά θα παραμείνουμε με αυτά που είναι τώρα σε ισχύ. Επιστροφή σε μέτρα δεν βλέπω, σιγά-σιγά επιστρέφουμε άλλωστε στην κανονικότητά μας», είπε καταληκτικά.