Παιδεία

«Ακούστε μας, επιτέλους, κύριε Υπουργέ»

Ύστατη έκκληση για διάλογο κάνει η ΟΕΛΜΕΚ προτού λάβει δυναμικά μέτρα, έστω κι αν πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της εξεταστικής περιόδου

Απαράδεκτες και επικίνδυνες χαρακτηρίζει η Οργάνωση εκπαιδευτικών τις προσεγγίσεις του Υπουργού Παιδείας σε ουσιώδη ζητήματα της Παιδείας. Η εμμονή του Υπουργού στη διατήρηση των τετράμηνων εξετάσεων οδηγεί σε ρηξικέλευθες αλλαγές, που αλλοιώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων της στις 5 Μαΐου, για να συζητηθούν τα θέματα που προκύπτουν με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Αλλοπρόσαλλες οι αποφάσεις

Η Οργάνωση των εκπαιδευτικών σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αποστολή τριών επιστολών σε αυτή, στις οποίες καταγράφονται αλλαγές σε προγράμματα σπουδών, σε εξεταστικά μαθήματα, στη δομή του Λυκείου κ.ά. Η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών είναι «η παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων που περιλαμβάνουν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προβλέπουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές αποφάσεων που έλαβε η ίδια η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια».

Δεν γίνεται να υπάρχουν τελεσίδικες και μονομερείς αποφάσεις, όπως ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, χωρίς να προηγηθεί ένας διάλογος με τους εμπλεκομένους. «Όπως αναφέρουμε και στην επιστολή, θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την προχειρότητα με την οποία φαίνεται να χειρίζεται το Υπουργείο σοβαρότατα θέματα. Τη μια μέρα αποφασίζονται κάποια πράγματα, λίγες μέρες μετά αναιρούνται μέσα από ασαφείς και ατεκμηρίωτες αποφάσεις».

Εμμονή με τις εξετάσεις

Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών μέσα από δύο εξετάσεις τετραμήνων, το οποίο ετοιμάζεται να εφαρμοστεί και στο γυμνάσιο από την επόμενη σχολική χρονιά, χρειάζεται βελτίωση. Αυτό παραδέχεται και ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να «ανακουφίσει» μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον όγκο της ύλης και όχι μόνο.

Οι «διορθωτικές» κινήσεις που αναμένεται να λάβει το Υπουργείο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους εκπαιδευτικούς, που κάνουν λόγο για αλλοίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. «Το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου χρόνου -ειδικά οι ενδιάμεσες εξετάσεις Ιανουαρίου- σκοπεύει να θυσιάσει διά πυρός και σιδήρου στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων μαθημάτων για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών, καθώς επίσης και η κατάργηση τριών ολόκληρων κατευθύνσεων Λυκείου».

Κατάργηση εδώ και τώρα

Οι εκπαιδευτικοί εμμένουν στη θέση τους για κατάργηση των τετράμηνων εξετάσεων, εφόσον αυτές παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα, όπως διεφάνη φέτος, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους. «Θα πρέπει ο Υπουργός ν’ αφουγκραστεί αυτό που ζητούμε όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στο Λύκειο - ειδικά της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης - και η μη επέκτασή τους στα Γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά».

Η φετινή εμπειρία των τελειόφοιτων μαθητών ήταν απλώς τραυματική σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ. «Οι τελειόφοιτοι καλούνται φέτος να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις μέσα σε λίγους μήνες. Η ξεκάθαρη θέση της οργάνωσής μας είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου», όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.

Δεν αποκλείονται τα δυναμικά μέτρα

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για τις 5 Μαΐου, στην οποία θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα. Δεν αποκλείουν μάλιστα τη λήψη δυναμικών μέτρων στο παραπέντε της σχολικής χρονιάς, σε μια κρίσιμη, όπως λένε, περίοδο για τους μαθητές, για τα οποία μέτρα την ακεραία ευθύνη θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας.

«Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί γι’ ακόμη μια φορά τον Υπουργό Παιδείας ν’ αφουγκραστεί τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Ακαδημαϊκών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΠΣΕΜ για τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών και μαθητριών».

Μετά το Πάσχα η συζήτηση στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συμφωνεί στο ότι το σύστημα οφείλει να βελτιωθεί προς όφελος του σχολείου και των μαθητών/τριών. Ωστόσο, αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα, οπότε θα αρχίσει ξανά η συζήτηση για τις τετράμηνες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στην εφημερίδα ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Αλέκος Τρυφωνίδης, μετά το Πάσχα θα αρχίσει ξανά η συζήτηση και θα έρθουν αρκετές αλλαγές στο εν λόγω σύστημα. «Θα δούμε ριζικές αλλαγές που θα αφορούν τη νέα σχολική χρονιά. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν στον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, στις διαδικασίες, κ.λπ. Μετά το Πάσχα θα δούμε από την αρχή όλο το νομοσχέδιο για τα τετράμηνα, για να μπορέσουμε να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές».