Ανησυχητικά φαινόμενα στα σχολεία

Έξι 13χρονες μαθήτριες μεθυσμένες, λόγω κατανάλωσης ουίσκι, σε Γυμνάσιο της Λάρνακας, δεν είναι κάτι που μπορεί η κοινωνία μας να προσπεράσει χωρίς προβληματισμό και περίσκεψη. Λίγες ημέρες νωρίτερα συνέβη και το περιστατικό με τις δύο ανήλικες αδελφές, 13 και 15 χρονών, στη Λεμεσό, που έκαναν χρήση ναρκωτικών. Περιπτώσεις χρήσης παράνομων ουσιών, ακόμη και σε σχολεία, έχουν επισημανθεί κατά καιρούς. Και, δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά τα φαινόμενα ανάμεσα στον μαθητικό κόσμο και γενικότερα τους ανήλικους που πρέπει να προκαλέσουν κοινωνικό συναγερμό. Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και ο σχολικός εκφοβισμός, γνωστός ως bullying, ο οποίος οδηγεί τα θύματα σε συνθήκες απόγνωσης και αν δεν τους προσφερθεί έγκαιρα χέρι βοήθειας από το σχολείο και την οικογένεια, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Κοντά σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα συχνά περιστατικά άσκησης βίας και καταστροφής σχολικής περιουσίας, αλλά και πράξεις αλόγιστης ανευθυνότητας, συνήθως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τάχα «έθιμα», όπως η ρίψη κοτόπουλων και κουνελιών από εξώστες σχολείων και άλλα παρόμοια.
Και δεν θα μπορούσαμε να μη σημειώσουμε και τα άλλα επικίνδυνα φαινόμενα, με τη συμμετοχή ανηλίκων, ειδικότερα την περίοδο του Πάσχα, με τα συχνά περιστατικά ακρωτηριασμού από κροτίδες και τις γιγαντιαίες λαμπρατζιές, που τα παιδιά μας θεωρούν ως μέγα επίτευγμα!
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το έργο των εκπαιδευτικών γίνεται όλο και δυσκολότερο και περιπλοκότερο. Πέρα από τη διδασκαλική πτυχή, έχουν να διαχειριστούν περιπτώσεις μαθητικής παραβατικότητας, ψυχολογικών, κοινωνικών και άλλων προβλημάτων των μαθητών.
Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους για πρόληψη όλων αυτών των φαινομένων που περιγράψαμε πιο πάνω. Και θα έβλεπα και τη μαθητική οργάνωση ΠΣΕΜ, αντί να εξαντλεί τη μαχητικότητά της σε διαδηλώσεις στους δρόμους εναντίον των εξετάσεων τετραμήνου, να αναλάβει μια μεγάλη εκστρατεία ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό με σύνθημα «Όχι στα ναρκωτικά, όχι στο αλκοόλ, όχι στον σχολικό εκφοβισμό»!
Σε αυτές τις κοινωνικές «εξετάσεις», τις οποίες δίνουμε όλοι καθημερινά και όχι ανά τετράμηνο, παίρνουμε βαθμό πολύ κάτω από τη βάση...
ΜΠΟΞΕΡ