Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

«Κύριε Πρόεδρε,

Με ειλικρινή αισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης παρακολουθούμε τον αγώνα σας και την ηρωική αντίσταση του λαού σας κατά της παράνομης ρωσικής εισβολής στη χώρα σας. Μιας εισβολής που πραγματοποιείται κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της τελικής πράξης του Ελσίνκι. Που έχει ως στόχο την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ. Και που έχει ως συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Την πρόκληση ανυπολόγιστων υλικών καταστροφών. Τη στρατιωτική κατοχή εδαφών της Ουκρανίας.

Η δική μου χώρα και ο κυπριακός λαός καταδίκασαν και καταδικάζουν απερίφραστα και χωρίς δισταγμούς και αναστολές την επίθεση εναντίον της χώρας σας και συμμετέχουν στην υλοποίηση όλων των αποφάσεων της Ε.Ε., που προβλέπουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Πριν από 48 χρόνια η χώρα μου, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ, υπέστη μια παρόμοια επίθεση, μια στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία, η οποία, αφού σκότωσε χιλιάδες, μεταξύ των οποίων αμάχους, και αφού προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές, κατέλαβε και κατακρατεί έκτοτε παράνομα το 37% των εδαφών της. Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Από τότε η αδικοπραγούσα χώρα, η Τουρκία, αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, προκειμένου να συμμορφωθεί προς τη διεθνή νομιμότητα, να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αντί τούτου, συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις της, επιχειρώντας τον εποικισμό της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση ρητών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εισέρχεται παράνομα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιφρονώντας σκαιότατα τη Διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Κύριε Πρόεδρε,

Με βάση αυτήν την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μου, η οποία προσομοιάζει με την επίθεση που δέχεται σήμερα η δική σας χώρα από τη Ρωσία, με ξενίζει το γεγονός ότι έχετε αποδεχθεί την Τουρκία, χώρα-παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου που βαρύνεται με τα ίδια εγκλήματα που υφίσταται σήμερα η χώρα σας, να ενεργεί ως μεσολαβητής για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία και για να σταματήσει η παράνομη στρατιωτική επίθεση εναντίον της. Πολύ περισσότερο, μας ξενίζει το γεγονός ότι αποδέχεστε αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, όταν αυτή η χώρα τηρεί στάση «Ποντίου Πιλάτου» στη ρωσική εισβολή, αρνούμενη μάλιστα να επιβάλει τις κυρώσεις που υιοθέτησαν η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε., της οποίας είναι χώρα - υποψήφια προς ένταξη.

Αλλά, ακόμα πιο πολύ, μας ξενίζει και μας εκπλήσσει η δηλωθείσα επιθυμία σας να καταστήσετε την Τουρκία ως μία των εγγυητριών δυνάμεων, προκειμένου να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σας. Αυτήν τη χώρα που εδώ και μισό αιώνα παραβιάζει, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της δικής μου χώρας.

Κύριε Πρόεδρε,

Επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό, με ταυτόχρονη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, αναμένουμε να εγκαταλείψετε τις πιο πάνω σχέσεις και να αποσύρετε το αίτημά σας να καταστήσετε εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία, μια χώρα ένοχη για εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου, παρόμοια με αυτά που υφίσταται σήμερα η χώρα σας.

Διατελώ αλληλέγγυος

προς την Ουκρανία

Γιαννάκης Ομήρου

Πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Y.Γ.: Δυστυχώς μας απογοητεύσατε με την ομιλία σας στην Κυπριακή Βουλή. Δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη για το δράμα που βιώνει ο λαός μας τα τελευταία 48 χρόνια. Ξεχνώντας ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίδρομη.

Ο ίδιος».