Διαζύγιο... χωρίς γάμο!

Έληξε, λοιπόν, άδοξα το συνοικέσιο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις προεδρικές. Ούτε υποψήφιο γαμπρό βρήκανε, ούτε γαμπρικό κοστούμι κατάφεραν να του φτιάξουν. Έτσι οι δύο πλευρές πήραν διαζύγιο προτού φθάσουν σε γάμο. Τι φταίει για την αποτυχία; Ίσως φταίνε οι ίδιοι λόγοι που δεν επέτρεψαν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Ασυνεννοησία, εγωισμοί, κρυψίνοια, διαφορετικές ατζέντες. Από την αρχή φάνηκε ότι το συνοικέσιο ήταν πολύ δύσκολο να επιτύχει, αφού το ΑΚΕΛ ήθελε να αποκλειστούν οι ηγέτες των δύο κομμάτων, ενώ το ΔΗΚΟ είχε αποφασίσει ότι ήθελε σώνει και καλά γαμπρό μόνο τον Νικόλα. Ούτε καν έκατσαν να συζητήσουν, τόσους μήνες που διεξάγονταν διαβουλεύσεις, για το πιο βασικό, δηλαδή την κοινή βάση (Κυπριακό, οικονομία κ.λπ.), πάνω στην οποία θα έχτιζε ο υποψήφιος, εάν και όταν κατέληγαν στο όνομα.
Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει πια σημασία να αναζητηθούν οι αιτίες του ναυαγίου. Η κάθε πλευρά προχωρεί μόνη της και οι αποφάσεις της θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό τοπίο.
Με την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε διαζύγιο μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Και, μάλιστα, αφού είχαν μεσολαβήσει και γάμοι. Το πρώτο διαζύγιο ήταν όταν το ΑΚΕΛ κατέβασε τον Σπύρο Κυπριανού από το «τρένο» και το δεύτερο όταν το ΑΚΕΛ ανακάλυψε ξαφνικά ότι δεν συμφωνούσε με τον Τάσσο και αποφάσισε να εκλέξει δικό του Πρόεδρο. Ασφαλώς είχαμε διαζύγια και μεταξύ ΔΗΚΟ (η παντοτινή... πολύφερνη «νύφη») και ΔΗΣΥ. Στο τελευταίο διαζύγιο είχε εμπλοκή ο ίδιος ο Νικόλας, όταν πήρε το κόμμα και αποχώρησε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το 2014.
Τώρα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πού θα στραφεί τελικά το ΔΗΚΟ, αν και οι περισσότερες ενδείξεις είναι ότι οδεύει προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα, οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή. Ας αγωνιούν μόνον οι... υποψήφιοι γαμπροί.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ