Η Β. Νούλαντ και η αφέλεια των Ελλήνων

Δεν είναι άγνωστη η Βικτώρια Νούλαντ στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ). Από τα τέλη του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 ήταν Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνη για την Ευρώπη και την Ευρασία επί διακυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα.

Η κ. Νούλαντ γνωρίζει πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα και, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Ιουνίου 2021), σε συνομιλία που είχε με τον τέως ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας και η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του δεύτερου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επιβεβαίωσε την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Επιπλέον, η κ. Νούλαντ είχε εκφράσει την επιθυμία και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεντ είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και ότι η επίσκεψη του τότε Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο το 2014 άνοιξε τον δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε νέα επίπεδα, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και πολλά άλλα.

Τέλος, είχε επαναλάβει τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η Βικτώρια Νούλαντ είναι η αρχιτέκτονας των πενταμερών διασκέψεων για το Κυπριακό, που μόνον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε.

Ωραία τα λόγια όταν εφαρμόζονται στην πράξη, αλλιώς εμπεριέχουν κινδύνους. Την κυρία Νούλαντ πρέπει να την κρίνουμε από τις μέχρι τώρα πράξεις της και όχι τα λόγια της.

1) Είναι η αρχιτέκτονας της Κοινής Διακήρυξης των Προέδρου Αναστασιάδη και Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία ανάμεσα σ’ άλλα περιελάμβανε ότι:

Η διευθέτηση του Κυπριακού θα βασίζεται σε Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Θα υπάρχει μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια.

Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα πιο πάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Ουδεμία από τις δύο πλευρές μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία από την άλλη.

Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς.

Όλα τα παραπάνω μαζί με το λοιπό περιεχόμενο της διακήρυξης αποτελούν ουσιώδη στοιχεία που δίνουν πολιτική ισότητα και αναβαθμίζουν πλήρως την τουρκική μειονότητα του 18% της Κύπρου και την εξισώνουν με το 82%, καταστρατηγούν την αρχή ένας άνθρωπος μία ψήφος, αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος σε ισότιμη οντότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα τα οποία αποτελούν στοιχεία συνομοσπονδίας.

2) Στην τελευταία επίσκεψή της, κατά την προσπάθειά της να βάλει την κατοχική Τουρκία στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων, πέταξε τη μάσκα χαρακτηρίζοντας χρονοβόρο, δαπανηρό και οικονομικά μη βιώσιμο έργο την κατασκευή του αγωγού East Med, χωρίς καν να τεκμηριώνει τα όσα αρνητικά προέβαλε.

3) Στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η κ. Νούλαντ προέβη σε μάλλον ηθελημένα φραστικά λάθη αποκαλώντας τον Τατάρ Πρόεδρο και το ψευδοκράτος Βορρά. Σε διόρθωση δε που έκανε δημοσιογράφος, η εν λόγω κυρία με ειρωνικό τρόπο διερωτήθηκε αν έκανε κάποιο λάθος.

4) Τέλος, ας μην ξεχνάμε το πόσο εκτιμά την ΕΕ, στην οποίαν η ΚΔ βασίζεται και διεκδικεί τα δίκαιά της, όταν είπε τη φράση «Fuck the EU».

Εμείς ως Έλληνες πρέπει να υποστηρίζουμε αταλάντευτα λύση με ένα ενιαίο Κράτος βασισμένο στον Χάρτη του ΟΗΕ, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, όπου να υπάρχει πλήρης σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στις αναλογίες πληθυσμού, απορρίπτοντας την παραμονή εποίκων και κατοχικών στρατευμάτων που είναι εγκλήματα πολέμου μη παραγραφόμενα και τονίζοντας ότι, εάν η κ. Νούλαντ συνεχίσει την ετεροβαρή υπέρ της Τουρκίας συμπεριφορά της, πρέπει να κηρυχθεί ως Persona non Grata.