Μεταναστευτικό: Εργαλείο επιτηδείων για πλουτισμό

Μεταναστευτικό Μετανάστες

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει τελευταίως το μεταναστευτικό ζήτημα, που καταδυναστεύει την ημικατεχόμενή μας πατρίδα. Τα όσα αποκαλύπτονται δημοσίως από επίσημα χείλη, αλλά και τα όσα τεκταίνονται υπογείως, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Οι κραυγές αγωνίας του Υπουργού Εσωτερικών ότι πάνω σε συστηματική βάση καταφθάνουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες από αφρικανικές χώρες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, μέσω Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και της γραμμής Αττίλα, θέτουν πλέον το μεταναστευτικό στην κόψη του ξυραφιού.

Αναμφίβολα, ο αδιάκοπος κατακλυσμός της Κύπρου με χιλιάδες λαθρομετανάστες αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου της βρετανοτουρκικής συμπαιγνίας για άλωση της ευάλωτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως πολύ εύστοχα κατήγγειλε παλαιότερα ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, Ανδρέας Μορφίτης, «το μεταναστευτικό συνιστά ειρηνική εισβολή, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση, η κοινωνική αναταραχή, η δημογραφική αλλοίωση, η οικονομική αφαίμαξη και το ρήγμα της κοινωνικής συνοχής». Δυστυχώς, τα σημερινά φαινόμενα επιβεβαιώνουν τις εν λόγω καταγγελίες, στις οποίες κώφευαν διαχρονικά οι εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς του κράτους και της συντεταγμένης πολιτείας. Το τραγικό είναι πως όλες οι κυβερνήσεις και οι κομματικές - πολιτικές ηγεσίες απέτυχαν οικτρά να διαχειριστούν το Μεταναστευτικό, το οποίο αφέθηκε να επενεργεί εδώ και τρεις δεκαετίες ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του κράτους απειλώντας ευθέως την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από το 1964 λειτουργεί με το δίκαιο της ανάγκης ως αποτέλεσμα της απόσχισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Φρονώ πως η αχίλλειος πτέρνα αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού είναι τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα που άπτονται του σοβαρού αυτού ζητήματος. Τα λέφτα που διακινούνται με φόντο τις πολύπλευρες πτυχές του Μεταναστευτικού είναι πολλά και οι εμπλεκόμενες συμμορίες, νομότυπες ή παράνομες, άπλωσαν τα πλοκάμια τους τόσο βαθιά, καθιστώντας τους κρατικούς θεσμούς αδύναμους, ανάπηρους και εν γένει αναποτελεσματικούς. Τα πράγματα στο μέτωπο του Μεταναστευτικού μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται από κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής σκοπιάς, δυναμιτίζοντας την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτήν την αδυσώπητη συγκυρία, κατά την οποία ο ερντογανικός παραλογισμός κατά της Κύπρου κορυφώνεται, όσοι εκούσια ή ακούσια υποσκάπτουν τις προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στην αιμάσσουσα Κύπρο, η οποία κάτω από τις παρούσες δυσμενέστατες συνθήκες προσπαθεί να κρατηθεί όρθια. Λυπούμαι να παρατηρήσω και να καταγγείλω δημοσίως ότι το σκηνικό όπως εξελίσσεται σε κοινωνικό αλλά, κυρίως, σε πολιτικό επίπεδο είναι ανατριχιαστικό, καθώς άτομα, κοινωνικές ομάδες, πολιτικές ηγεσίες, κομματικά στελέχη, κυβερνητικό δυναμικό και άλλοι πολύχρωμοι καλοθελητές υποσκάπτουν τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για επίλυση του Μεταναστευτικού. Κοντολογίς, τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα, με αποτέλεσμα το Μεταναστευτικό να διαιωνίζεται προς τέρψιν των εχθρών της Κύπρου.

Συμπερασματικά και καταληκτικά, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα με κεντρικούς αποδέκτες τους πολιτικούς ηγέτες και τους θεσμικούς φορείς πως, αν, παρ’ ελπίδα, το Μεταναστευτικό δεν τύχει υπεύθυνου και υπερκομματισμού χειρισμού με μοναδικό κριτήριο τη θωράκιση της Κυπριακής Δημποκαρατίας και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων, σύντομα θα κλάψουμε επί ερειπίων. Επί όλων των πτυχών του Μεταναστευτικού, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής, θα επανέλθουμε σύντομα σε συνάρτηση και με το Δημογραφικό, το οποίο αποτελεί το οξύτερο ζήτημα του τόπου, μετά το Κυπριακό.