Πολύ ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Αναλυτικά οι τιμές που ποικίλλουν από υπεραγορές, σε κρεοπωλεία και αρτοποιεία

Οι Κύπριοι επιτέλους θα «γυρίσουν» τις σούβλες τους και θα βρεθούν και πάλι με φίλους και συγγενείς στα μεγάλα τραπέζια που είχαν συνηθίσει προ-κορωνοϊού. Ωστόσο, το πασχαλινό τραπέζι δεν αφήνει τις τσέπες των καταναλωτών να «ανασάνουν» αφού ειδικά φέτος οι τιμές έχουν ανέβει αρκετά. Οι καταναλωτές θα κάνουν την έρευνα αγοράς τους, έτσι ώστε να διαπιστώσουν που θα βρουν τα φθηνότερα κρέατα και εδέσματα με σκοπό το φετινό πασχαλινό τραπέζι να μην τους κοστίσει μια περιουσία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποίησε την έρευνα αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν από που μπορούν να προμηθευτούν φθηνότερα κρέατα και εδέσματα.

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Σύμφωνα με το Παρατηρητηρίο Τιμών της Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή φέτος το αρνί, σε μικρά κομμάτια το κιλό, έχει αυξηθεί κατά 17,24% σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα. Συγκεκριμένα, το 2021 στοίχιζε €6,89 ενώ φέτος αυξήθηκε στα €8,07. Το αρνί, σε μικρά ολόκληρα κομμάτια το κιλό, πέρυσι στοίχιζε €6,68 ενώ φέτος €7,82. Άρα η τιμή παρουσίασε άνοδο 17,01%. Ακολούθως, ο χοιρινός λαπάς με κόκκαλο το κιλό αυξήθηκε από πέρυσι κατά 18,85% αφού στοίχιζε €4,24 ενώ φέτος €5,04. Η χοιρινή μπριζόλα φιλέτο το κιλό είχε αυξητική τάση 21,34% αφού πέρυσι στοίχιζε €3,90 ενώ φέτος €4,73. Ο χοιρινός κιμάς από μερί το κιλό αυξήθηκε κατά 38,09% αφού πέρυσι στοίχιζε €3,42 ενώ φέτος €4,73. Το βοδινό top-side ντόπιο το κιλό είχε αυξητική τάση 11,15% αφού πέρυσι στοίχιζε €9,11 ενώ φέτος αυξήθηκε στα €10,12. Ο βοδινός κιμάς το κιλό από κουτάλα καθαρισμένη αυξήθηκε κατά 17,29% εφόσον πέρυσι στοίχιζε €6,97 και φέτος €8,17. Το ολόκληρο κοτόπουλο το κιλό αυξήθηκε κατά 13,78% αφού πέρυσι στοίχιζε €2,98 ενώ φέτος ανέβηκε στα €3,39. Το νωπό κοτόπουλο στήθος φιλέτο το κιλό αυξήθηκε κατά 23,43% αφού πέρυσι στοίχιζε €6,32 ενώ φέτος αυξήθηκε στα €7,81. Το κουνέλι το κιλό αυξήθηκε κατά 10,83% αφού πέρυσι στοίχιζε €8,41 ενώ φέτος αυξήθηκε στα €9,32.

Όσον αφορά τα πασχαλινά εδέσματα όπως για παράδειγμα οι αλμυρές φλαούνες είχαν αυξητική τάση κατά 20,71% αφού πέρυσι στοίχιζαν €9,18 ενώ φέτος €11,08. Εν συνεχεία, οι φλαούνες με σταφιδάκια το κιλό αυξήθηκαν κατά 14,07% αφού πέρυσι στοίχιζαν €9,71 ενώ φέτος αυξήθηκαν στα €11,08. Οι πιο πάνω τιμές αφορούν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, την ενδεικτική σύγκριση των μέσων τιμών για τα τελευταία δύο έτη στις Μεγάλες Υπεραγορές.

21.4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ.jpg

Από πού θα αγοράσετε φθηνότερα, κρέας και εδέσματα

Όσον αφορά τις τιμές των κρεατικών και από που μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν το φθηνότερο στην αγορά το Παρατηρητήριο Τιμών παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ υπεραγορών και κρεοπωλείων. Συγκεκριμένα, για το αρνάκι σε κομμάτια το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η αύξηση της τιμής ενδεχομένως να κυμανθεί μέχρι και 19%, στις μικρές υπεραγορές να υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 1% ενώ στις μεγάλες υπεραγορές φαίνεται ότι οι τιμές κυμαίνονται στα κανονικά επίπεδα της μέσης τιμής. Για τον χοιρινό λαπά με κόκκαλο το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η αύξηση της τιμής φτάνει έως και 17%. Στις μικρές υπεραγορές, η αύξηση κυμαίνεται γύρω στο 6% ενώ στις μεγάλες υπεραγορές φαίνεται ότι οι τιμές έχουν φθάσει στα κανονικά επίπεδα. Για το βοδινό top-side ντόπιο το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία ενδεχομένως, η τιμή να αυξάνεται μέχρι και 4% ενώ στις μικρές και μεγάλες υπεραγορές δε φαίνεται να υπάρχει περαιτέρω αύξηση τιμών. Για το νωπό κοτόπουλο στήθος φιλέτο το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η τιμή αυξάνεται μέχρι και 23%, στις μικρές υπεραγορές δε φαίνεται να υπάρχει αύξηση ενώ στις μεγάλες υπεραγορές υπάρχει αυξητική τάση κατά 6%.

Στιγμιότυπο 2022-04-20, 3.11.25 μμ.png

Για τα πασχαλινά εδέσματα προκύπτει ότι για την αγορά αλμυρών φλαούνων θα πρέπει οι καταναλωτές να προτιμήσουν τις μεγάλες υπεραγορές, καθώς δεν φαίνονται να διαφοροποιούνται οι κανονικές μέσες τιμές. Όσον αφορά, τα αρτοποιεία ενδεχομένως να υπάρχει αύξηση κατά 22% ενώ στις μικρές υπεραγορές μπορεί να υπάρχει αύξηση τιμών κατά 2%. Για τα μεγάλα τσουρέκια, ενδεχομένως να υπάρχει αυξητική τάση στις τιμές στα αρτοποιεία ύψους 67% και στις μεγάλες υπεραγορές αύξηση της τάξεως του 18%, ενώ στις μικρές υπεραγορές δε φαίνεται να διαφοροποιούνται οι μέσες τιμές.

Στιγμιότυπο 2022-04-20, 3.31.32 μμ.png

Εν κατακλείδι, αυτό που διαφαίνεται από το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι ότι όλα τα προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές τους, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές. Ωστόσο, αυτό που συστήνεται είναι προτού προβούν στις αγορές τους να μελετήσουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή ώστε, τουλάχιστον, να είναι σε θέση να επιλέξουν τα φθηνότερα αγαθά.