Ανάσταση χωρίς περιορισμούς
Η εμφανώς βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας επέτρεψε σε Κυβέρνηση και Επιδημιολόγους να θέσουν σε εφαρμογή το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων από το Πάσχα

Με ανάσα ελευθερίας θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και lockdown. Σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού μεταδοτικότητας στο 0,6%, καθώς και στον χαμηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που παρουσιάζεται μέσα από τα καθημερινά στοιχεία που λαμβάνει το Υπουργείο. Ο Υπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στη μείωση που παρατηρείται στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται στα 130 άτομα. Με αυτά τα στοιχεία, Υπουργείο και επιδημιολογική ομάδα αποφάσισαν το πλάνο χαλαρώσεων, που θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.
Κάθε πέρσι και… χειρότερα
Στη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας βρισκόταν πέρσι τέτοιον καιρό, ανήμερα το Πάσχα, η Κύπρος. Οι ραγδαία αυξημένοι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων λίγο πριν από την εορτή του Πάσχα έκλεισαν για άλλη μια χρονιά τους πιστούς στα σπίτια τους, χωρίς να μπορούν να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Η Κυβέρνηση είχε λάβει έκτακτα μέτρα για αναχαίτιση της επιβαρυμένης κατάστασης. Συγκεκριμένα, πέρσι οι πολίτες ήταν υπό καθεστώς κέρφιου, αφού από τις 9:00 το βράδυ μέχρι και τις 5:00 το πρωί απαγορευόταν αυστηρώς η κυκλοφορία, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο ένα μήνυμα για διακίνηση την ημέρα που αποστελλόταν στο 8998. Εξαίρεση αποτέλεσε το Μεγάλο Σάββατο, οπότε η κυκλοφορία επιτρεπόταν μέχρι τη 1 τα ξημερώματα, και η Κυριακή του Πάσχα, αφού οι πολίτες μπορούσαν να γιορτάσουν σε οικίες συγγενών ή φίλων νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν μόνο από δύο οικογένειες και ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερέβαινε τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανηλίκων.
Επίσης η παρουσία πιστών σε εκκλησιαστικούς χώρους επιτρεπόταν μόνο στον προαύλιο χώρο στην Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο, ενώ στο εσωτερικό επιτρεπόταν ο μικρός αριθμός των 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας απαγορευόταν η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.
Επίσης, πέρσι δεν λειτουργούσαν οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, μόνο επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεις πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης.
Το 2020, επίσης, η κοινωνία τελούσε υπό καθεστώς lockdown και κάναμε Πάσχα από το σπίτι.
Επιτέλους Πάσχα!
Μετά από δυο και πλέον δύσκολα χρόνια πανδημίας και περιορισμών έφτασε επιτέλους η χρονιά που θα γιορτάσουν οι πιστοί με ελευθερία τις εορτές του Πάσχα. Οι προηγούμενες χαλαρώσεις μέσα στο 2022 άφησαν μια γλυκιά επίγευση στους πολίτες, με την ελπίδα ότι το Πάσχα φέτος θα είναι κανονικό, αφού και η εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια είχε βελτιωθεί κατά πολύ, παρά το γεγονός ότι οι ημερήσιοι αριθμοί νέων κρουσμάτων άγγιζαν τις χιλιάδες.
Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, με τον σωστό σχεδιασμό βαδίζουμε υπεύθυνα στον οδικό χάρτη της σταδιακής άρσης των περιορισμών, πράγμα που επέτρεψε να ανακοινωθούν και οι περαιτέρω χαλαρώσεις την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαντέλας, οι χαλαρώσεις των μέτρων ενάντια στην πανδημία δεν πρέπει να ακυρώσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε από τον Μάρτιο του 2020. «Η αναστολή των περιορισμών δεν ισοδυναμεί με τον τερματισμό της πανδημίας. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας και μολύνει καθημερινά άτομα γύρω μας. Όμως, με τη συσσώρευση της επιστημονικής γνώσης και πείρας, έχουμε πλέον τα όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, και είμαι σίγουρος πως και σε αυτήν τη μάχη θα νικήσουμε, με τη συμβολή και ατομική ευθύνη όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Φέτος λοιπόν οι πολίτες ανασαίνουν, αφού καταργήθηκε και η χρήση προστατευτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ανεστάλη από τις 22 Απριλίου και η επίδειξη Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους υποστατικών εστίασης και κέντρων διασκέδασης. Επίσης από τις 22 Απριλίου καταργήθηκε και το όριο ατόμων σε τραπέζια σε χώρους εστίασης και το όριο ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες. Ανακοινώθηκε ακόμα και η αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Όσον αφορά τον εκκλησιασμό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ατόμων, όμως στους χώρους λατρείας θα ισχύει η χρήση προστατευτικής μάσκας εντός του ναού.
Μετά και τις νέες χαλαρώσεις το μόνο μέτρο που παραμένει σε ισχύ είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε χώρους διασκέδασης. Απευθυνόμενος στη «Σημερινή» και ερωτηθείς ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, εάν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν τα αυστηρά μέτρα, τόνισε ότι «δεν ξεφορτωθήκαμε τα μέτρα! Είναι σε αναστολή, εάν ξαναχρειαστεί θα τεθούν σε εφαρμογή». Για το εάν το καλοκαίρι θα έχουμε μια πλήρη άρση των μέτρων και ειδικά για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «θα το άρουμε και αυτό το μέτρο, το οποίο είναι το μόνο που παραμένει τώρα για λόγους ασφάλειας σε εσωτερικούς χώρους και εάν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει».
Κακό όνειρο τα όσα διαδραματίζονται στη Σαγκάη
Στο μεταξύ, και ενώ στην χώρα μας όπως και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μέτρα αίρονται, έναν μήνα σκληρού lockdown διανύει η Σαγκάη, με πολίτες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η κατάσταση στην κινεζική πόλη είναι απελπιστική, καθώς ορισμένες κατοικίες μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι αυστηρά περιορισμένοι στα σπίτια τους, καθώς η Σαγκάη έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι αυτό του χώρου, αφού πλέον οι ημερήσιες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 20.000. Η πόλη τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατρέψει εκθεσιακούς χώρους και σχολεία σε κέντρα καραντίνας, ενώ έχει δημιουργήσει και αυτοσχέδια νοσοκομεία.
Ωστόσο, οι χαμηλοί αριθμοί σοβαρών κρουσμάτων στην πόλη, οδήγησαν αρκετούς να αναρωτιούνται εάν είναι απαραίτητο το lockdown.Υπενθυμίζεται ότι σε καραντίνα μπαίνουν και οι ασυμπτωματικοί, ενώ ακόμη και αν κάποιος έχει γείτονα που είναι κρούσμα, μπαίνει σε 14ήμερη καραντίνα.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται αυτήν τη περίοδο στη Σαγκάη και εάν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί ποτέ κάτι τέτοιο στο νησί μας, ο Δρ Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στη Σαγκάη, είναι δικό τους πρόβλημα, αφού δεν ήταν έτοιμοι για τέτοιο ξέσπασμα και τώρα δρουν πανικόβλητοι».