Δημοσκόπηση "Σ": Πάσχα στη σκιά της ακρίβειας

Για έξι στους δέκα το Πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι πιο λιτό - Επίσης έξι στους δέκα (63%) εκτιμούν πως το κόστος των αγορών για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους θα είναι αυξημένο, ενώ άπαντες (99%) αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι

Στη σκιά της νέας οικονομική κρίσης και της ακρίβειας, που καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των βασικών καταναλωτικών αγαθών, θα περάσουν το φετινό Πάσχα οι συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, για λογαριασμό της «Σημερινής», το γαϊτανάκι αυξήσεων δείχνει εκ των πραγμάτων να αλλάζει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, παρόλο που για τους περισσότερους, και συγκεκριμένα για επτά στους δέκα (67%), η οικονομική κρίση δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς που έκαναν ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, για έξι στους δέκα (59%), το πασχαλινό τραπέζι στο σπίτι τους θα είναι φέτος πιο λιτό συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, επίσης έξι στους δέκα (63%) εκτιμούν πως το κόστος των αγορών για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους θα είναι αυξημένο, ενώ άπαντες (99%) αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε συντριπτικό ποσοστό οι συμπολίτες μας θα περιορίσουν τις αγορές τους στα βασικά και απολύτως απαραίτητα αγαθά, με πολύ λιγότερους όσους θα δαπανήσουν χρήματα για δώρα και προσωπικά είδη (σ.σ. π.χ. ένδυσης και υπόδησης). Κυρίαρχη πεποίθηση ή και εκτίμηση αποτελεί πως οι μεγάλες αυξήσεις θα αγγίξουν όλα τα είδη της διατροφικής αλυσίδας.

Όπως επιπρόσθετα προκύπτει από την έρευνα, σχεδόν τέσσερεις στους δέκα συμπολίτες μας (36%), δεν αισθάνονται σίγουροι ότι θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους κατά τις εορτές, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο δεν επιτρέπει σε μια εισοδηματικά μεσαίας τάξης οικογένεια να περάσει με αξιοπρέπεια τις γιορτές.

Πάντως, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας (68%) ετοιμάζονται να βιώσουν το φετινό Πάσχα με σαφώς καλύτερη ψυχολογική διάθεση σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τελευταίων δύο ετών, τις οποίες πέρασαν, ως γνωστόν, υπό το πρίσμα των περιορισμών και της ψυχολογικής πίεσης που τους δημιούργησε η πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα αποτελεί το κύριο συναίσθημα, το οποίο περιγράφει τη συναισθηματική τους κατάσταση ενόψει του φετινού Πάσχα (43%). Με τη διαφορά ότι από κοντά φέτος ακολουθεί η… ελπίδα (38%).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: 16-19 Απριλίου 2022. Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: Συνδυασμός διαδικτυακών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Πώς θα λέγατε ότι είναι η ψυχολογική σας κατάσταση ενόψει της φετινής εορτής του Πάσχα, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους των τελευταίων δύο χρόνων;

ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ 23%

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ 45%

ΜΑΛΛΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ 28%

ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ 4%

Ποια είναι τα κύρια συναισθήματα, τα οποία περιγράφουν τη συναισθηματική σας κατάσταση ενόψει του φετινού Πάσχα;

Αβεβαιότητα 43%

Ελπίδα 38%

Κατάνυξη 23%

Απαισιοδοξία 18%

Λύπη 17%

Χαρά 16%

Φόβος 15%

Θυμός 15%

Ανυπομονησία 13%

Αδιαφορία 12%

Αγαλλίαση 8%

Άλλο 3%

Πού σκοπεύετε να περάσετε το φετινό Πάσχα;

Στο σπίτι, μόνο με την οικογένειά μου 47%

Σε σπίτι με φίλους και συγγενείς 41%

Στο εξωτερικό 5%

Σε ξενοδοχείο στην Κύπρο 4%

Άλλο 3%

Πόσο σίγουρος/η είστε ότι θα μπορέσετε ν’ ανταποκριθείτε στις ανάγκες εσάς και της οικογένειάς σας κατά τις εορτές;

Πολύ σίγουρος/η 19%

Αρκετά σίγουρος/η 45%

Λίγο σίγουρος/η 21%

Καθόλου σίγουρος/η 15%

Θα λέγατε ότι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο επιτρέπει σε μια εισοδηματικά μεσαίας τάξης οικογένεια να περάσει με αξιοπρέπεια τις γιορτές;

Σίγουρα ναι 12%

Μάλλον ναι 37%

Σίγουρα όχι 35%

Μάλλον όχι 16%

Η οικονομική κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει τους σχεδιασμούς που κάνατε ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα;

Ναι 33%

Όχι 67%

Το πασχαλινό τραπέζι στο δικό σας σπίτι έχει επηρεαστεί σε σχέση με τα τελευταία χρόνια;

Ναι, έχει γίνει πιο λιτό 59%

Ναι, έχει γίνει πιο πλούσιο 2%

Δεν έχει επηρεαστεί 39%

Το κόστος των αγορών στο νοικοκυριό σας σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο…

Θα αυξηθεί 63%

Θα παραμείνει το ίδιο 19%

Θα μειωθεί 18%

Από ποιες κατηγορίες προϊόντων θα είναι οι αγορές που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε για το Πάσχα;

Βασικά αγαθά/ τα απολύτως απαραίτητα 95%

Δώρα 23%

Αγορές σε προσωπικά είδη 11%

Άλλο 2%

Εκτιμάτε πως υπάρχουν ή θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι;

ΝΑΙ 99%

ΟΧΙ 1%

Σε ποια προϊόντα διαπιστώνετε ή εκτιμάτε πως υπάρχουν ή θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις;

Σε όλα τα είδη της διατροφικής αλυσίδας 63%

Στις τιμές του κρέατος 28%

Στις τιμές των λαχανικών και των φρούτων 5%

Στις τιμές των ποτών 3%

Άλλο 1%