Οι προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας από τους λόγους της διαμάχης στην Ουκρανία είναι το ότι η Ρωσία δεν θέλει την πρόοδο του ΝΑΤΟ με την εισδοχή νέων χωρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί τεράστια προβλήματα και σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον. Είναι πάντοτε ο ανταγωνισμός δυνάμεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ένα θέμα που επανήλθε με την Ουκρανία είναι η θέση της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Οι δύο αυτές αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ είναι επίσης γειτονικές με τη Ρωσία. Επιπλέον η Φινλανδία έχει προϊστορία με τη Ρωσία, με τον πόλεμο μαζί της κατά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανήλθε πάλι το ζήτημα της εισδοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Οι δύο αυτές χώρες, όπως είναι γνωστόν, είναι μέλη της ΕΕ και στρατιωτικά προς το παρόν ουδέτερες. Είναι πάντοτε κάτω από τη σκιά της Ρωσίας, κυρίως η Φινλανδία, που έχει μια κοινή μεθόριο μαζί της περίπου 850 μιλίων. Είναι φυσικό οι δύο αυτές χώρες να αισθάνονται σε κίνδυνο.

Το θέμα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο απλό. Η Ρωσία φέρει ένσταση βέβαια και μάλιστα εκτοξεύει και απειλές. Από την άλλη μεριά και ανεξαρτήτως της θέλησης της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ, για να τις δεχτεί, πρέπει να δει και τα οφέλη που θα έχει και τα μειονεκτήματα, καθώς και τους κινδύνους που θα επωμιστεί (βλ. Christopher S. Chivvis, “The Dilemma at the Heart of Finland’s and Sweden’s NATO Membership Bids”, CARNEGIE, 15/4/2022).

Οι δύο χώρες έχουν στρατιωτικά μέσα σε μικρή, αναλόγως, κλίμακα, αλλά αναπτυγμένα. Δεν πρέπει να περιμένουν μόνο βοήθεια από το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να μπορούν και να είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν χώρες της περιοχής που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αν χρειαστεί. Η διεθνής κατάσταση, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει το μέλλον.