Αναλύσεις

Κατώτατος Μισθός: Στην αναμονή για οριστικές αποφάσεις

Τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να «κλειδώσουν» πριν από τις ανακοινώσεις για θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού - Γύρω στα 900 ευρώ αναμένεται το ύψος του

Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), με την Υπουργό Εργασίας να διαμηνύει, μάλιστα, ότι εντός Μαΐου θα γίνουν ανακοινώσεις για «οριστικές αποφάσεις».

Ωστόσο, κεντρικά ζητήματα που αφορούν το ύψος του ΕΚΜ, τον μηχανισμό αναπροσαρμογής του αλλά και τον χρόνο εφαρμογής του, φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», τουλάχιστον στη βάση της συνεννόησης της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να έχει διαμορφώσει ή έστω να είναι πολύ κοντά στην οριστική διαμόρφωση της ρύθμισης του ΕΚΜ και των πιο πάνω «ανοιχτών» πτυχών του. Όμως, με δεδομένη την πρόθεση της Υπουργού Εργασίας για «λήψη οριστικών αποφάσεων, μόνο κατόπιν συνεννόησης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους», σε συνδυασμό με τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων που θεωρούν πως χρειάζεται να διευκρινιστούν διάφορες τεχνικές πτυχές της ρύθμισης του ΕΚΜ, δεν αποκλείεται οι διαδικασίες να παραταθούν και να μη γίνουν ανακοινώσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», κατόπιν αιτήματος της ΟΕΒ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπίας της εργοδοτικής οργάνωσης με τον αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας, Κώστα Σταυράκη, προκειμένου να εξεταστούν «εξόχως τεχνικές πτυχές» της ρύθμισης του ΕΚΜ.

Από μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων θεωρείται βέβαιο πως «λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα θα θεσπιστεί Κατώτατος Μισθός» και οι διαδικασίες δεν μπορεί να παραταθούν περισσότερο.

Μετά και τη συνάντηση της ΟΕΒ με τον κ. Σταυράκη θα υποβληθούν στη Ζέτα Αιμιλιανίδου οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων επί του προσχεδίου περιγράμματος που θα διέπει την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το οποίο παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΣ την περασμένη Τρίτη.

Ακολούθως θα συγκληθεί εκ νέου το ΕΣΣ για ανταλλαγή απόψεων και, αν διαπιστωθεί από την Υπουργό Εργασίας ότι υπάρχει η απαιτούμενη σύγκλιση, τότε θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ είναι η κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, παρά τις όποιες μεταξύ τους διαφορετικές προσεγγίσεις, πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα θεσπιστεί αργά η γρήγορα.

Με Διάταγμα για λόγους ευελιξίας και συντομίας…

Πάντως, με το «κλείδωμα» των πιο πάνω ζητημάτων, η θέσπιση αναμένεται να είναι άμεση, αφού όπως έκανε γνωστό η Σημερινή σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, στις 20.3.2022, προκρίνεται το «εργαλείο» του Υπουργικού Διατάγματος έναντι της κοινοβουλευτικής οδού (Νομοσχέδιο), για τη ρύθμιση και εφαρμογή του οποίου χρειάζονται πιο χρονοβόρες διαδικασίες.

Εξάλλου το Υπουργικό Διάταγμα παρέχει, όπως λένε πηγές του Υπουργείου Εργασίας, «τη δυνατότητα ευελιξίας και για πιο άμεσες διορθώσεις εκεί και όπου χρειάζονται».

Θα επωφεληθεί τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, αλλά και τα δεδομένα από χώρες που εφαρμόζουν ήδη Κατώτατο Μισθό με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο, από την εφαρμογή του ΕΚΜ θα επωφεληθεί το 10% της αγοράς εργασίας επί του συνόλου των εργαζομένων.

Γύρω στα 900 ευρώ αναμένεται το ύψος του Κατώτατου Μισθού

Το ερώτημα που φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τις διαδικασίες ρύθμισης και θέσπισης του ΕΚΜ αφορά στο ύψος του. Και αυτό επειδή με τον καθορισμό του ύψους του ΕΚΜ θα γίνει γνωστός και ο αριθμός των εργαζομένων που θα επωφεληθούν και θα εξασφαλιστούν από αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», στην τελευταία συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την περασμένη Τρίτη, η Υπουργός Εργασίας «για πρώτη φορά έγινε αρκετά συγκεκριμένη, ωστόσο δεν έγινε αναφορά σε ακριβές ποσό».

Με δεδομένες τις αναφορές τής υπό διαμόρφωση σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας αλλά και ευρήματα ερευνών για τον Κατώτατο Μισθό, το ενδεδειγμένο ύψος τοποθετείται στο 55% με 60% του διάμεσου μισθού κάθε κράτους.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο διάμεσος μισθός το 2020 ήταν €1.573, το 2019 €1.556 και το 2018 €1.519.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν συμμετέχοντες στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ο Κατώτατος Μισθός «δεν θα είναι πιο κάτω από τον Κατώτατο Μισθό που καθορίζεται αυτήν τη στιγμή στη βάση του σχετικού Υπουργικού Διατάγματος και καλύπτει 9 επαγγέλματα». Βάσει του εν λόγω Υπουργικού Διατάγματος, ο Κατώτατος Μισθός ξεκινά από 870 ευρώ και στου 6 μήνες εργασίας ανεβαίνει στα 924 ευρώ.

Συνεπώς, βάσει των πιο πάνω στοιχείων, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 900 ευρώ.

Εφαρμογή εντός του 2022

Η θέσπιση του ΕΚΜ θα γίνει, όπως δηλώνουν από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο παραμένει ανοικτό το πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ.

«Με βάση τα δεδομένα που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή, δηλαδή τον πληθωρισμό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα ζητήματα που συνδέονται με την πανδημία, υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μετάβασης προκειμένου να προετοιμαστούν και οι επιχειρήσεις σωστά», ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα», ο Γ.Γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Το χρονικό περιθώριο, ωστόσο, δεν μπορεί να ξεπεράσει το τέλος του 2022, όπως είπε. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως «η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα ισχύσει εντός του τρέχοντος έτους».