Κόστος Ζωής

Το 70% των αιτήσεων για στεγαστικά σχέδια στην ύπαιθρο αφορούν νέους

Όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην ύπαιθρο για ανέγερση ή αγορά οικίας ένεκα των ραγδαίων αυξήσεων σε στέγη και αγαθά. Τα στεγαστικά σχέδια του κράτους ως παρότρυνση για τους νέους

Η καθημερινότητά μας ολοένα και ακριβαίνει ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μετά και την έλευση των ξένων επενδυτών φαίνεται ότι οι τιμές στο οικιστικό τομέα έχουν αυξηθεί ραγδαία, αφού πλέον τα ενοίκια φτάνουν μέχρι και τα €1.500 για ένα απλό δυάρι, ιδιαίτερα στην πόλη της Λεμεσού. Τους, εκτός από τα ενοίκια, παρατηρείται σημαντική αύξηση και στις τιμές ρεύματος και πρώτων αγαθών. Το τελειωτικό κτύπημα έδωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκάλεσε αύξηση στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, με αποτέλεσμα καθημερινά να υπάρχει συνεχιζόμενη αύξηση σε διάφορα αγαθά τα οποία συνδέονται με τα πιο πάνω.

Ως εκ τούτου οι νέοι που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους στον εργασιακό τομέα, ο οποίος περνά και αυτός τη δική του κρίση, καταφεύγουν σε άλλες λύσεις στέγης. Οι περισσότεροι νέοι προτιμούν την ανέγερση ή αγορά οικίας, παρά να παραμείνουν στο -υψηλό- ενοίκιο, αφού ούτε και ο μισθός τους θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Κίνητρο για ανέγερση κατοικίας αποτελούν και τα στεγαστικά σχέδια που παραχωρεί το κράτος στους νέους που επιλέγουν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο.

Στεγαστικά σχέδια από το κράτος

Προ ολίγων ημερών ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής, εξήγγειλε νέα στεγαστικά σχέδια για τους νέους τα οποία έτυχαν αλλαγών για να προσαρμοστούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και να τους παροτρύνουν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, η οποία είχε αρχίσει να παρακμάζει λόγω της μακρόχρονης εγκατάστασης των πιο νεαρών στις αστικές περιοχές.

Τα νέα σχέδια είναι απολύτως προσαρμοσμένα στις ανάγκες, τα «θέλω» και τις εισηγήσεις των ίδιων των πολιτών, με πολλές και ουσιώδεις διαφοροποιήσεις υπέρ των δικαιούχων, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ στην παρουσίασή του. Τα σχέδια έχουν στόχο τη στήριξη της υπαίθρου, των νέων ανθρώπων, την αναζωογόνηση των ακριτικών μας περιοχών αλλά και την αντιμετώπιση της αστυφιλίας.

Στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών για τις ακριτικές περιοχές, δεν άλλαξαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας γιατί η ανταπόκριση στο προηγούμενο σχέδιο ήταν εξαιρετικά μεγάλη, γεγονός που καταδεικνύει την ορθότητα των υφιστάμενων κριτηρίων. Οι μόνες βελτιώσεις που έγιναν αφορούν στην προσθήκη επιπλέον επτά οδών στον Δήμο Λευκωσίας, στην ένταξη ολόκληρης της ζώνης Η1, Η2 και Η3 στην Κοινότητα της Πύλας, και μιας συγκεκριμένης περιοχής βόρεια του κυκλικού κόμβου Κολοκασίδη στον Άγιο Δομέτιο.

Αναφορικά με τις Ορεινές και Μειονεκτικές περιοχές έγιναν αρκετές αλλαγές, όπως ο τρόπος υπολογισμού του υψομέτρου της κάθε κοινότητας, ώστε να λαμβάνεται υπ΄ όψιν το μέγιστο υψόμετρο της οικιστικής ζώνης, αντί του υψομέτρου του κέντρου της κατοικημένης περιοχής. Επίσης περιλαμβάνεται πλέον ένα νέο κριτήριο ένταξης στο σχέδιο κοινοτήτων/περιοχών με πληθυσμό ίσο ή κάτω των 50 κατοίκων, ασχέτως απόστασης και ασχέτως υψομέτρου, ώστε να βοηθηθούν αυτές οι ιδιαίτερα μικρές Κοινότητες, ενώ διαφοροποιήθηκε και ο συνδυασμός του πληθυσμιακού κριτηρίου με την απόσταση από το αστικό κέντρο, ώστε να αυξηθούν οι επιλέξιμες κοινότητες. Με την αλλαγή που έγινε εντάσσονται πλέον Κοινότητες με πληθυσμό ίσο ή μικρότερο των 500 κατοίκων που βρίσκονται σε απόσταση 25 μόνο χιλιομέτρων από το αστικό κέντρο, σε σχέση με τα 30 χλμ που ίσχυε στο προηγούμενο σχέδιο.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων, το αναθεωρημένο Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών επεκτείνεται σε 19 πρόσθετες Κοινότητες/ περιοχές, καλύπτοντας πλέον 277 συνολικά Κοινότητες, Δήμους και περιοχές, αντί των 258 που κάλυπτε το προηγούμενο σχέδιο με συνολικό πληθυσμό πέραν των 82.000 κατοίκων.

Αλλαγές υπήρξαν και στο σχέδιο για τις κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη από 70 χλμ από το πλησιέστερο αστικό κέντρο, με τη βαρύτητα για το υψόμετρο να μειώνεται από το 50% στο 40%, ενώ η βαρύτητα για το πληθυσμιακό κριτήριο αυξήθηκε από 25% σε 30% και η βαρύτητα για το κριτήριο απόστασης από το αστικό κέντρο επίσης αυξήθηκε από 25% σε 30%. Επιπρόσθετα εφαρμόζεται και στην κατηγορία αυτή η νέα μέθοδος μέτρησης του υψομέτρου της Κοινότητας χρησιμοποιώντας το μέγιστο της οικιστικής και όχι το υψόμετρο του κέντρου της κατοικημένης περιοχής. Σαν αποτέλεσμα της αλλαγής αυτών των δύο κριτηρίων, επετεύχθη η ένταξη του συνόλου των Κοινοτήτων της ακριτικής Τηλλυρίας (που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους) και συνολικά 13 πρόσθετων Κοινοτήτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των Κοινοτήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας από τις 117 στις 130, με συνολικό πλέον πληθυσμό 22.434 κατοίκους, αυξημένο δηλαδή κατά 5.586 σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Όλο και περισσότεροι νέοι στην ύπαιθρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν για τα Στεγαστικά Σχέδια Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών Υπαίθρου από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα είναι 629. Από αυτές, οι 450 αφορούν νέους μέχρι 41 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% των αιτήσεων.

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι νέοι καταφεύγουν πλέον στις ορεινές περιοχές αφού και το κράτος δίνει τις δικές του παροτρύνσεις, ενώ πλέον η αστυφιλία έχει αρχίσει να φθίνει σε σχέση με τους νέους, που προτιμούν τον καθαρό αέρα και την εξοχή παρά τη βαβούρα της πόλης.

Όλα τα στεγαστικά σχέδια και τις σχετικές πληροφορίες μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.