Διεθνείς κρίσεις που επανέρχονται: Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Θυμόμαστε την αιματηρή κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που κατέληξε στη δεκαετία του ’90 στη διάλυση της μεγάλης αυτής βαλκανικής χώρας και στη δημιουργία αρκετών νέων ανεξάρτητων κρατών. Νέες χώρες, όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Βόρειος Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες δημιουργήθηκαν. Όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ειδικά μετά από διαμάχες με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες τον Δεκέμβρη του 1995, μια συμφωνία ειρήνης υπεγράφη για μια χαλαρή ομοσπονδία, που αποτελείτο από δύο κρατίδια, την ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που αποτελείτο από 10 καντόνια κροατικά ή βοσνιακά, και τη Republika Srpska (RS), τη Σερβική Βοσνιακή Δημοκρατία, που αποτελείτο από Σέρβους.

Οι κάτοικοι, λοιπόν, της χώρας αποτελούνται από Σέρβους (Χριστιανοί Ορθόδοξοι), Κροάτες (Καθολικοί) και Βόσνιους (Μουσουλμάνοι). Η χώρα έχει μια προεδρία με τρεις κεφαλές: Σέρβο, Κροάτη και Βόσνιο. Από τα ως άνω φαίνεται και εκ πρώτης όψεως ότι η συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών της ομοσπονδίας θα ήταν δύσκολη (βλ. Louis Seiller, “Il faut qu’on se separe pour en finir”, Tribune de Geneve, 8-9 janvier, 2022, σελ. 8).

Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Republika Srpska (RS), οι εντάσεις αυξάνονται και πολλοί φοβούνται τη διάλυση της ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ενθ.). Αυτό, βέβαια, ίσως να είναι υπερβολικό. Η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένες κινήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για την ειρήνη. Ο πρόεδρος της RS, Milorad Dodik, που θεωρείται σοβινιστής και είναι στην εξουσία περίπου 20 χρόνια, ανήγγειλε τη δημιουργία, σε έξι μήνες, χωριστού Υπουργείου Οικονομικών, χωριστής Δικαιοσύνης και ενός αυτόνομου στρατού.

Αυτά τα μέτρα δεν είναι, βέβαια, ενθαρρυντικά για την ηρεμία στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι σοφότερες σκέψεις θα επικρατήσουν για τη διατήρηση της ειρήνης και της συνεργασίας στη χώρα.