Τμήμα Δασών: Περιμένοντας λύσεις για αποφυγή «νέας Σολιάς»
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, το Τμήμα Δασών φαίνεται να παραμένει «γυμνό και ανέτοιμο» λόγω μιας σειράς προβλημάτων

Δηλωμένη η πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο Τμήμα Δασών (ΤΔ) εν όψει μάλιστα και της περιόδου υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη πρωτοβουλία, τουλάχιστον προσώρας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της «Σημερινής» την περασμένη Τετάρτη («Επικίνδυνα αφοπλισμένο το Τμήμα Δασών - «Καμπάνα» για νέα Σολιά»), το Τμήμα Δασών είναι αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα, που το καθιστούν επικίνδυνα ανέτοιμο να διαχειριστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα πυρκαγιές εν όψει του καλοκαιριού. Κυριότερο, όπως φαίνεται, πρόβλημα είναι το ανύπαρκτο σύστημα επιφυλακής και ετοιμότητας του Τμήματος μετά την απόφαση της Κλαδικής Υπαλλήλων του ΤΔ για αποχή από τα ειδικά ωράρια και τις υπερωρίες.
Σχολιάζοντας στην τηλεόραση του Sigma ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι πρόθυμο να συναντηθεί με τη συνδικαλιστική οργάνωση των Υπαλλήλων του ΤΔ, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αυτήν τη στιγμή και αυτό επειδή, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, το Υπουργείο δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για συνάντηση από την Κλαδική των Υπαλλήλων του ΤΔ.
Υπογραμμίζεται πως την 1η Μαΐου (και ενδεχομένως πιο νωρίς λόγω της εβδομάδας του Πάσχα) ξεκινά η περίοδος υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Επανάληψη σκηνικού «Σολιά 2016»…
Σημειώνεται , επίσης, ότι αντίστοιχο «χάσμα» μεταξύ των υπαλλήλων του ΤΔ και της κυβέρνησης υπήρχε και πριν από την πυρκαγιά της Σολιάς το 2016.
Τότε η Κλαδική αποφάσισε να απέχει από υπερωρίες και ειδικά ωράρια, λόγω ανικανοποίητων αιτημάτων στελέχωσης και αναβάθμισης εξοπλισμού και υποδομών. Η Κυβέρνηση, επικαλούμενη το επιχείρημα της λιτότητας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2014 και το 2015 δεν ξέσπασε κάποια μεγάλη πυρκαγιά, παρέμεινε ανυποχώρητη και δεν προέβη σε υλοποίηση -έστω μερική- των τότε αιτημάτων της Κλαδικής.
Μετά όμως την τραγική πυρκαγιά της Σολιάς, η κάθε πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω και όλα αυτά που έμοιαζαν «αγεφύρωτα», τελικά «γεφυρώθηκαν» πάνω από τα άψυχα σώματα δύο παλληκαριών του Τμήματος Δασών, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και πάνω στις στάχτες 20km2 καμένης γης…
Υποστελέχωση, ανύπαρκτο σύστημα επιφυλακής, ελλείψεις πτητικών μέσων…
Τα προβλήματα στο Τμήμα Δασών εντοπίζονται σε τρία επίπεδα:
Αποχή υπαλλήλων από ειδικά ωράρια – Αδυναμία σύστασης συστήματος επιφυλακής
Οι υπάλληλοι του ΤΔ με απόφαση της Κλαδικής Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) αποφάσισαν να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και τα ειδικά ωράρια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τις μη εργάσιμες ώρες (μετά τις 15:00, Σαββατοκύριακα και αργίες) δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα επιφυλακής. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Κλαδικής δεν αφορούν στην αποχή από την κατάσβεση πυρκαγιών. Ωστόσο, με ανύπαρκτο το σύστημα επιφυλακής υπερπολλαπλασιάζεται ο χρόνος επέμβασης, κάτι που συνεπάγεται κατάρρευση του συστήματος ετοιμότητας.
Υποστελέχωση
Σε συνάρτηση με την αποχή των υπαλλήλων από τα ειδικά ωράρια και της υπερωρίες, απαντάται και το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αφορά στην υποστελέχωση. Η Κλαδική Υπαλλήλων του ΤΔ έχει, μεταξύ άλλων, ως βασικό αίτημά της την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 27 δασικών υπαλλήλων. Πρόσφατα έγιναν 112 προσλήψεις ωρομισθίων (κυρίως δασοπυροσβεστών), οι οποίοι μεταξύ άλλων θα στελεχώσουν ομάδες δασοπυρόσβεσης ταχείας επέμβασης. Ωστόσο η υποστελέχωση του ΤΔ από δασικούς υπαλλήλους αφήνει χωρίς «επικεφαλής» τις ομάδες αυτές, αφού δεν υπάρχει προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύει, θα οργανώνει και θα ελέγχει τους ωρομίσθιους.

«Απώλειες» στα πτητικά μέσα
«Στον αέρα» είναι οι στόχοι για ενίσχυση του ΤΔ με επιπλέον πτητικά μέσα, συγκριτικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν τα 6 μέσα αεροπυρόσβεσης να γίνουν 8. Αντ’ αυτού, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το ΤΔ καλείται να διαχειριστεί την όποια πυρκαγιά προκύψει το επικείμενο καλοκαίρι, με μόνο 4 πτητικά μέσα και το ένα μάλιστα εξ αυτών να είναι προς ώρας ανέτοιμο, λόγω μηχανικών προβλημάτων. Πέρσι το ΤΔ είχε στην διάθεσή του 2 αεροπλάνα που ανήκουν στο Τμήμα Δασών, 2 μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα (των οποίων η σύμβαση ισχύει και για φέτος) και 2 ρωσικά ελικόπτερα επίσης μισθωμένα (των οποίων η σύμβαση έχει λήξει)
Άγονοι διαγωνισμοί…
Πριν από μερικές ημέρες οι διαγωνισμοί για μίσθωση 2 αεροπλάνων και 2 ελικοπτέρων πυρόσβεσης κηρύχθηκαν άγονοι, αφού καμία σχετική εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτίες του «ναυαγίου» οφείλονται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς για πτητικά μέσα πυρόσβεσης, μεταξύ άλλων και λόγω των τεράστιων πυρκαγιών που ξέσπασαν πέρσι σε πολλές χώρες.
Μάλιστα, σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε η «Σημερινή» online, ενώ τα διαθέσιμα πτητικά μέσα είναι 4, οι διαθέσιμοι πιλότοι είναι μόνο 3! Από τα 4 διαθέσιμα, τα δύο μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα βάσει της συμφωνίας μίσθωσης έχουν και τους πιλότους τους. Τα άλλα δύο διαθέσιμα που ανήκουν στο ΤΔ (για το ένα εκ των οποίων γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να επισκευαστεί ο κινητήρας του), υπάρχει μόνο ένας πιλότος , αφού πρόσφατος διαγωνισμός για μίσθωση πιλότου κηρύχθηκε άγονος, χωρίς δήλωση ενδιαφέροντος.
Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», και για τους διαγωνισμούς που αφορούν τα πτητικά μέσα (2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα) αλλά και για τον διαγωνισμό μίσθωσης πιλότου για το ένα εκ των δύο αεροπλάνων του ΤΔ, θα γίνουν επαναπροκηρύξεις. Ήδη μάλιστα κάποιοι είναι σε εξέλιξη και αναμένεται λίγο πριν από το τέλος του Απρίλη να υπάρξουν αποτελέσματα.