Και η κλιματική αλλαγή συμμέτοχη στην επέλαση της σκόνης
Πότε θα μας «αποχαιρετήσει» η σκόνη;

Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος εδώ και μέρες με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Η σκόνη, η οποία μας έρχεται από την έρημο Σαχάρα, έπληξε για άλλη μια φορά το νησί μας προκαλώντας ομίχλη στον ουρανό, ενώ την ίδια ώρα ο υδράργυρος έχει απότομα σκαρφαλώσει στα ύψη. Οι απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία αλλά και ο ερχομός σκόνης από την γειτονική χώρα είναι και αυτά αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή παράγοντας της σκόνης
Ευθύνες και στην κλιματική αλλαγή για την επέλαση της σκόνης στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει ο Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, Προέδρος του κινήματος Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, αναφέροντας στη «Σημερινή Online» ότι «τα τελευταία χρόνια, τα επεισόδια σκόνης έχουν γίνει όλο και πιο συχνά. Ουσιαστικά η σκόνη είναι ένα φαινόμενο που μεταφέρεται από μια γειτονική χώρα σε εμάς. Εάν κοιτάξουμε τον χάρτη από το διάστημα θα δούμε ότι είναι καλυμμένη με σκόνη όλη η Ανατολική Μεσόγειος. Η μεγάλη έγνοια είναι ότι η σκόνη δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα σε ανθρώπους αλλά και σε χλωρίδα – πανίδα του τόπου. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τη σκόνη και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά. Βεβαίως το κύμα σκόνης συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αφού σιγά-σιγά έχουν αλλάξει και τον τρόπο που κινούνται οι αέριες μάζες. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχει επιμηκυνθεί το καλοκαίρι, εφόσον κάποτε τα πρωτοβρόχια έρχονταν τον Σεπτέμβρη ενώ σήμερα τα αναμένουμε Νοέμβριο. Αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η επιμήκυνση του καλοκαιριού θα θεωρείται φυσιολογική, ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι.»
Ωστόσο, ο κ. Θεόπεμπτου τόνισε πως «όλα αυτά οφείλονται στις εκπομπές ρίπων, αλλά και στην κοπή δέντρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πράσινη συμφωνία στην ΕΕ και το σοβαρό βήμα που γίνεται τώρα είναι οι στόχοι κάθε χώρας για το 2020-2030. Η Κύπρος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα φυτέψει 1 εκατομμύριο δέντρα, πράγμα που δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί. Το τμήμα δασών, εάν αναβαθμιστεί, μπορεί να παράξει 70 χιλιάδες δέντρα τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αγγίξουμε την υπόσχεσή μας μέχρι το 2030, αφού μέχρι και σήμερα δεν ξεκίνησαν να φυτεύονται αυτά τα δέντρα.»
Τι προκαλεί η σκόνη στον ανθρώπινο οργανισμό
Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες εξέδωσαν οι αρμόδιοι, αφού σε τέτοιες περιόδους πλήττονται οι ευάλωτες ομάδες, κυρίως αυτές με αναπνευστικά προβλήματα. Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο ειδικός πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης ανέφερε ότι οι κύριες ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται από τη σκόνη είναι οι ευάλωτες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «όταν λέμε σκόνη εννοούμε τα εισπνεύσιμα σωματίδια που έχουν πολύ μικρή διάμετρο και είναι επικίνδυνα γιατί μπορούν να διαπερνούν όλους τους μηχανισμούς φιλτραρίσματος του αναπνευστικού συστήματος και να δημιουργούν πρόβλημα στους πνεύμονες».
Εξήγησε ότι η έκθεση στη σκόνη μπορεί να επηρεάσει και κάποιον που δεν έχει χρόνια προβλήματα υγείας και να του προκαλέσει κάποιους πονοκεφάλους, κόπωση και ερεθισμό στα μάτια. Κλείνοντας ανέφερε ότι «αν κάποιος αντιμετωπίσει σοβαρά συμπτώματα λόγω της σκόνης, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ αν έχει ήπια συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του».
Πότε θα φύγει η σκόνη από την Κύπρο;
Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι τοπικά μερικώς συννεφιασμένος και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση για να κυμανθεί κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριοςκαι η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Απευθυνόμενος στη «Σημερινή» ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης ανέφερε πως είναι πιθανόν την Παρασκευή να έχουμε βροχές δυτικά και βόρεια στα ορεινά. Το σημαντικό, τόνισε, είναι ο ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος, ο οποίος θα «σπρώξει» τη σκόνη ώστε να ελαττωθεί, ενώ η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο.
Ενημερωτικά, οι ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 7:00 π.μ. 7/4/22 στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
Λευκωσία: 113,5 μg/m3
Λεμεσός: 120,8 μg/m3
Λάρνακα: 111,2 μg/m3
Παραλίμνι: 101,3 μg/m3
Πάφος: 92,3 μg/m3
Ζύγι: 78,8 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 103,4 μg/m3