Πολιτισμός

ART AERI: Ντόναλντ Τζον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 14 Ιουνίου 1946. Είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 2017 έως το 2021. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016 κέρδισε τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πρώτα κατάφερε να λάβει την υποψηφιότητα από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών ανάμεσα σε 16 υποψηφίους. Στην τελική φάση των εκλογών νίκησε την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολιτικοί σχολιαστές έχουν περιγράψει τις θέσεις του ως λαϊκιστικές, προστατευτικές και εθνικιστικές. Τόσο η νίκη του, αλλά και η εφαρμογή μίας σειράς πολιτικών μετά την εκλογή του, οδήγησαν σε έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2017, με προεδρικό του διάταγμα εφαρμόστηκε απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους.

Οι πρώτες προσπάθειες του Τραμπ ξεκίνησαν με την προσπάθειά του να θέσει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1988, ενώ συνέχισε την προσπάθεια στα έτη 2004 και 2012. Το 1999 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καταφέρνοντας να κερδίσει στις προκριματικές στην Καλιφόρνια και το Μίσιγκαν. Ωστόσο το χρίσμα του κόμματος πήρε ο Τζορτζ Μπους. Το 2006 και το 2014 έδειξε ενδιαφέρον για τη θέση του Κυβερνήτη στη Νέα Υόρκη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. Ο κύριος στόχος που έχει θέσει από την αρχή της προεδρίας ήταν να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα της χώρας του, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα. Την ορκωμοσία ακολούθησαν την επόμενη ημέρα πολλές διαδηλώσεις και στις ΗΠΑ και σε πόλεις σε όλον τον κόσμο, όπως το Σίδνεϊ, το Λονδίνο και το Τόκιο. Διαδήλωση έγινε και στην Αθήνα, με συνθήματα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Πάνω από 650 πορείες γυναικών ήταν προγραμματισμένες σε όλον τον κόσμο κατά του ιδίου. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προσπάθησε να υπάρξει συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Ύστερα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ώρα που συνερχόταν το Κογκρέσο με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μαζί με όλους τους βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος και δέκα βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπέγραψαν αίτημα μομφής κατά του Ντόναλντ Τραμπ και παραπομπής του σε δίκη, καθώς και καθαίρεση, προς τη Γερουσία των ΗΠΑ, στις 13 Ιανουαρίου 2021. Έτσι, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος ο οποίος παραπέμπεται δύο φορές για καθαίρεση από το αξίωμά του.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2021, η Γερουσία αποφάσισε με ψηφοφορία 57 υπέρ της καταδίκης και 43 κατά, με επτά Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές να καταψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε η πλειοψηφία των δύο τρίτων (67/100) για την καταδίκη, οπότε ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ αθωώθηκε. Έτσι, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος αθωώνεται δύο φορές.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία