Η θέση της Τουρκίας στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη

Στον κυπριακό Τύπο και γενικά στα ΜΜΕ τελευταίως εγράφησαν πολλά σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πολλά επίσης ελέχθησαν σχετικά με την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίσης τη θέση της Ρωσίας απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, με αναφορά σε χαρακτηρισμό του κ. Λαβρόφ για το καθεστώς των κατεχομένων, καθώς και στο θέμα ανοίγματος ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα.

Για να μπορέσει κάποιος ν’ αντιληφθεί τις σχέσεις των εμπολέμων με την Τουρκία πρέπει να γνωρίζει τις σημερινές σχέσεις της Τουρκίας με τους εμπολέμους, Ρωσία και Ουκρανία.

Η πολιτική του Προέδρου Ερντογάν απέναντι στους εμπολέμους ήταν όσο το δυνατόν να κρατήσει ένα ισοζύγιο με τις δύο πλευρές, δηλαδή «να τα έχει καλά και με τους δύο». Πράγμα το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο. Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να είναι κύριος μεσολαβητής της διαμάχης και φιλοξένησε δύο συναντήσεις για συνομιλίες μεταξύ των εμπολέμων. Με την πάροδο όμως του χρόνου και την πρόοδο του πολέμου, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία θερμαίνονται περισσότερο, ενώ φαίνεται να απομακρύνονται κάπως με τη Ρωσία (βλ. Marie Jego, “La Turquie, arbitre du conflit en mer Noire”, Le Monde, 19 April 2022, σελ. 11).

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η Τουρκία έκλεισε τα Δαρδανέλλια και τον Βόσπορο, πράγμα το οποίο εμποδίζει τη Ρωσία να αποστέλλει ναυτικές ενισχύσεις στη ζώνη των εμπολέμων στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά έναν Ουκρανό διπλωμάτη, λόγω της Άγκυρας, οι Ουκρανοί μπόρεσαν να σώσουν την Οδησσό (ενθ.). Επιπλέον οι Τούρκοι προμηθεύουν τους Ουκρανούς με drones που χρησιμοποιούν εναντίον των ρωσικών αρμάτων και λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva.

Ο κ. Ερντογάν πάντοτε προσπαθεί, όπως ελέχθη πιο πάνω, να βρίσκεται σε καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές και στο πλαίσιο του δυνατού και στη δυσκολία της κατάστασης τα καταφέρνει.

Επομένως, οι σχέσεις μας με τους δύο εμπολέμους πρέπει να κρίνονται έχοντας υπ’ όψιν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.