Περιβάλλον

«Σοφές» μικρές μερίδες φαγητού

Στα οικογενειακά τραπέζια οφείλουμε να σερβίρουμε μικρές ποσότητες τροφίμων, αφού ο καθένας μπορεί να ξαναγεμίσει το πιάτο του

Το πασχαλινό τραπέζι χάρισε μεν αγάπη και οικογενειακή ευτυχία, παράλληλα, όμως, άφησε και πολλά κιλά και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, που κατέληξαν στα σκουπίδια, ως οικιακά απόβλητα.

Δυστυχώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2017, στην Κύπρο αναφέρθηκαν 155.000 τόνοι με απόβλητα τροφίμων, δηλαδή 28,2% των αστικών στερεών απορριμμάτων, που αντιστοιχεί στο 1/3 των υποδομών και του κόστους διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα μέσω της εκστρατείας «Foodprint» (Τέρμα στη Σπατάλη Τροφίμων), του εταιρικού σχήματος που αποτελείται από το Συγκρότημα «Δίας», την ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό «Φίλοι της Γης», τους Σύμβουλους Περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability» και επικοινωνίας «Opinion and Action» και αφορά πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απόβλητα στην Κύπρο, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

85% των νοικοκυριών καταλήγουν με περισσεύματα

Το 85% των νοικοκυριών στην Κύπρο δηλώνουν ότι όταν ετοιμάζουν ή παραγγέλλουν φαγητό υπάρχουν περισσεύματα. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι αρκετοί πολίτες πετούν τα χρήματά τους στα σκουπίδια. Είναι σημαντικό να υπολογίζουμε σωστά τις μερίδες που θα χρειαστούμε για κατανάλωση και μην κάνουμε υπερβολές. Στα οικογενειακά τραπέζια οφείλουμε να σερβίρουμε μικρές ποσότητες τροφίμων, αφού ο καθένας μπορεί να ξαναγεμίσει το πιάτο του.

Σπαταλημένοι πόροι

Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπαταλημένους πόρους. Στην Κύπρο το μέσο νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια το 23% των εβδομαδιαίων του αγορών σε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα. Ενώ, για παράδειγμα, θα μπορούσαν φρούτα που έχουν ωριμάσει πέραν του κανονικού να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μείωση της απόρριψης τροφίμων, κάτι που σημαίνει παράλληλα μείωση της πείνας, της φτώχιας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε, στην Κύπρο σπαταλούμε διπλάσια ποσότητα τροφίμων ανά άτομο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατέχουμε την τρίτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. Κάθε χρόνο παράγονται 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων στην Ευρώπη, και στην Κύπρο ο αριθμός αυτός δυστυχώς αναλογεί στους 155.000 τόνους.

Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς τροφή…

Τα υπολείμματα φαγητού προκαλούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Στην Κύπρο, το 52,7% θεωρούν πολύ σημαντική τη μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος. Η καλύτερη μέθοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η προμήθεια με όσα πραγματικά χρειάζονται και όχι με περιττά προϊόντα, τα οποία στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων.

Τουλάχιστον 48 εκ. Ευρωπαίοι δεν έχουν φαγητό κάθε δεύτερη μέρα και αν δεν υπήρχαν τα οικιακά απόβλητα, θα μπορούσαν να θρέψουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Άλλα τόσα εκατομμύρια πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα, την ώρα που παγκοσμίως 1,9 δις τόνοι τροφίμων χάνονται.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δωρεά τροφίμων είναι το μέγιστο αγαθό και προτέρημα, οπότε το να προσφερθεί φαγητό που σου περισσεύει σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή σε ζώα παρά να καταλήξει στα σκουπίδια αποτελεί ύψιστη πράξη αλτρουισμού.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg