Διεθνή

Μαριούπολη: Η «μαύρη τρύπα» που θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών

Υψηλότερος είναι ο αριθμός απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στην Ουκρανία απ’ ότι αναφέρεται στις επίσημες καταγραφές, σύμφωνα με την Αποστολή Επιτήρησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη χώρα.

Στον επίσημο απολογισμό θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρονται 3.381 νεκροί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στάλθηκαν στην Ουκρανία, τα θύματα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες περισσότερα. «Προβαίνουμε σε εκτιμήσεις, αλλά αυτό που μπορώ να πω για την ώρα, είναι ότι οι αριθμοί είναι αρκετές χιλιάδες περισσότεροι από αυτούς που δώσαμε μέχρι τώρα», δήλωσε η Matilda Bonger στη Γενεύη. Η ίδια εξήγησε ότι η «μαύρη τρύπα» αφορά στη Μαριούπολη, όπου δεν έχουν ακόμα πλήρη πρόσβαση οι παρατηρητές.

Η Matilda Bonger εξήγησε, επίσης, ότι η ομάδα της ερευνά «αξόπιστες καταγγελίες» περί βασανισμών, κακομεταχείρισης και εκτελέσεων από Ουκρανούς έναντι Ρώσων στρατιωτών.

Καταστροφή δίχως τέλος

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στην Οδησσό. Σύμφωνα με το CNN, η πόλη δέχτηκε επίθεση από υπερηχητικούς πυραύλους. Εξαιτίας πυραυλικών επιθέσεων σε εμπορικό κέντρο, σημειώθηκε ο θάνατος ενός ατόμου και ο τραυματισμός άλλων πέντε. Έντονο βομβαρδισμό δέχεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου κρύβονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης. Σφοδρές επιθέσεις διεξάγονται και στις περιοχές Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντνίπρο.

Σημειώνεται ότι επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ολλανδίας, Annalena Baerbock και Wopke Hoekstra. Οι δύο αξιωματούχοι επισκέφθηκαν και την πόλη Μπούκα, την περιοχή όπου έγιναν καταγγελίες για ρωσικές θηριωδίες με μαζικές εκτελέσεις αμάχων.

Επανήρχισε η λειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο

Η διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στην Ουκρανία επαναδραστηριοποιείται, καθώς η Πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο επανήρχισε σήμερα τη λειτουργία της. Το προσωπικό της Πρεσβείας, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου 2022) είχε μετακινηθεί στο ελληνικό Προξενείο στην ανατολική Ουκρανία. Πλέον της Πρεσβείας ηγείται ο μέχρι πρότινος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης.


Πληροφορίες: The Guardian (10 Μαΐου 2022), The Jerusalem Post (10 Μαΐου 2022), CNN (10 Μαΐου 2022).