Ανθρώπινες Ιστορίες

Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο (VIDEO)

Το νέο κοινωνικό ρεπορτάζ της «Σημερινής Online» καταπιάνεται με την προβληματική χρήση του διαδικτύου από παιδιά και έφηβους, και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το φαινόμενο αυτό στην καθημερινότητά τους

Αποτελεί σύνηθες πλέον φαινόμενο παιδιά και έφηβοι να βρίσκονται καθηλωμένοι μπροστά σε οθόνες υπολογιστών ή με σκυμμένα τα κεφάλια πάνω από κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (tablets).

Το διαδίκτυο έχει «εισβάλει» για τα καλά στη ζωή μας και χρησιμοποιείται ευρέως, αφού επιτρέπει αμεσότητα στην ενημέρωση και αναζήτηση πληροφοριών, παρέχει πληθώρα γνώσεων, συμβάλλει στην εκπαίδευση και στην εργασία, ενώ συνεισφέρει και στην ψυχαγωγία.

Πότε όμως η χρήση γίνεται κατάχρηση και οδηγεί στον εθισμό;

Το νέο κοινωνικό ρεπορτάζ της «Σημερινής Online» καταπιάνεται με την προβληματική χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το φαινόμενο αυτό στην καθημερινότητά τους.

Η Κίνα η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την εξάρτηση στο διαδίκτυο ως διαταραχή

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκόσμια που αναγνώρισε επίσημα το 2008 την διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο. Το 2018, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγε τον όρο «εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια», στην ανανεωμένη έκδοση του εγχειριδίου ψυχιατρικών διαταραχών.

Δύο με τρία περιστατικά τον χρόνο χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στην Κύπρο

Στην Κύπρο κάθε χρόνο καταγράφονται δύο με τρία περιστατικά που αφορούν εφήβους οι οποίοι χρειάζονται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, παρουσιάζοντας βίαιη συμπεριφορά που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προβληματική χρήση του διαδικτύου.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι κυρίως συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν σε εθισμό και συννοσηρότητα (για παράδειγμα κατάθλιψη κ.ά.).

Ο ΠΟΥ για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Για ένα παιδί ή έφηβο, η κατάσταση θεωρείται προβληματική όταν για περισσότερο από έναν χρόνο θεωρεί το παιχνίδι στο διαδίκτυο σημαντικότερο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες στη ζωή του. Όταν παραμελεί φίλους και οικογένεια, όταν οι επιδόσεις του στο σχολείο χειροτερεύουν και, ακόμη χειρότερα, όταν το παιχνίδι στο internet έχει επιπτώσεις στον ύπνο και στη διατροφή του.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξουν οι γονείς στη συμπεριφορά των παιδιών τους;

- Πολύωρη ενασχόληση στο διαδίκτυο (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, online παιχνίδια - gaming)

- Απομόνωση στο δωμάτιο

- Συχνές οικογενειακές συγκρούσεις που σχετίζονται με τον περιορισμό της χρήσης στο διαδίκτυο.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για Εξαρτήσεις «Περσέας», παρεμβαίνει με θεραπευτικές και συμβουλευτικές προσεγγίσεις

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για Εξαρτήσεις «Περσέας»

Η «Σημερινή Online» επισκέφθηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για Εξαρτήσεις «Περσέας», το οποίο παρεμβαίνει με θεραπευτικές και συμβουλευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Η Ντόρις Καμαρά, κλινική ψυχολόγος και επιστημονική συντονίστρια του «Περσέα», ο Γιώργος Παντελή, λειτουργός ψυχικής υγείας και η Μαίρη Ιωάννου, κλινική ψυχολόγος, εξηγούν τόσο τα οφέλη που μπορεί να παρέχει σε ένα παιδί η σωστή χρήση του διαδικτύου, όσο και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η προβληματική χρήση που οδηγεί στον εθισμό και στην εξάρτηση.

Τα θεραπευτικά προγράμματα στον «Περσέα» παρέχονται εντελώς δωρεάν και είναι υπό την διεύθυνση του ΟΚΥπΥ.

Οι διευθετήσεις των ραντεβού γίνονται τηλεφωνικώς στο 22 464292, ενώ παρέχεται και ανοικτή γραμμή βοήθειας το 1456.

Δείτε το βίντεο:


*Την Τετάρτη 18/05/2022, στη «Σημερινής Online» ο αγώνας των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση για ίσα δικαιώματα, καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα ελπιδοφόρο αύριο.