Διεθνή

Νεκρή δημοσιογράφος εν μέσω ισραηλο-παλαιστινιακών συγκρούσεων

Νέο θύμα της μακροχρόνιας διένεξης στη Μέση Ανατολή είναι η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh. Ισραήλ και Παλαιστίνη αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν που προκάλεσε την παρέμβαση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh του δικτύου Al Jazeera, γεννημένη στην Ιερουσαλήμ (κατέχοντας και αμερικανή υπηκοότητα), σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης (11 Μαΐου 2022), στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων Παλαιστινίων και στελεχών των Ενόπλων Ισραηλινών Δυνάμεων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Από τους πυροβολισμός τραυματίστηκε άλλος ένας δημοσιογράφος.

Οι συμπλοκές άρχισαν στο πλαίσιο επιχείρησης συλλήψεων στη Δυτική Όχθη από πλευράς των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και της συνοριοφυλακής. Στην περιοχή διεξάγονται συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 19 ατόμων τον τελευταίο 1,5 μήνα.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Ισραηλινού Στρατού, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο στρατόπεδο προσφύγων στην περιοχή Τζενίν, σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης πυροβολισμοί κατά των στρατευμάτων και ρίφθηκαν εναντίον τους αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Εν μέσω των συμπλοκών, η Shireen Abu Akleh (παρ’ ότι φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο) επλήγη στο κεφάλι από σφαίρα, ενώ ο δημοσιογράφος Ali Samoudi της εφημερίδας Quds (με έδρα την Ιερουσαλήμ) τραυματίστηκε στην πλάτη και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο θάνατος της Shireen Abu Akleh οφείλεται σε πυρά της ισραηλινής πλευράς. «Εισηγηθήκαμε στους Παλαιστινίους να διεξάγουμε κοινή ταχεία έρευνα. Αν όντως την σκοτώσαμε θα αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη. Ωστόσο μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει», υποστήριξε. Σημείωσε ακόμα ότι οι Παλαιστίνιοι ίσως σκόπιμα δεν συνεργάζονται για κοινή έρευνα του συμβάντος, ωστόσο «αν το πράξουν θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Naftali Bennett, εξηγώντας ότι οι κατηγορίες του ηγέτη των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas, εναντίον του Ισραήλ είναι αβάσιμες. Ο Bennett σημείωσε ότι βάσει πληροφοριών του Ισραήλ, «είναι αρκετά πιθανόν» η Shireen Abu Akleh να έπεσε θύμα των ενόπλων Παλαιστινίων. Έκανε επίσης λόγο για καταγραφή Παλαιστινίων οι οποίοι σχολίαζαν: «Κτυπήσαμε στρατιώτη, κείτεται στο έδαφος». Δεδομένου ότι κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, είναι πιθανό η αναφορά να σχετιζόταν με τον θάνατο της δημοσιογράφου, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.

Πάντως η μαρτυρία του τραυματία Ali Samoudi διαφέρει από την ισραηλινή εκδοχή. Ο τελευταίος, στη διάρκεια της νοσηλείας του εξήγησε ότι μετέβησαν στην περιοχή για να καλύψουν την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων. «Ξαφνικά άνοιξαν πυρ εναντίον μας», χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση. «Την σκότωσαν εν ψυχρώ. Μια σφαίρα κτύπησε εμένα και η δεύτερη τη Shireen». Ο ίδιος απέρριψε, μάλιστα, ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι στην περιοχή υπήρχαν ένοπλοι: «Δεν υπήρχαν αντιστασιακοί μαχητές. Ήμασταν μόνοι μας στην περιοχή».

Ευθύνες στις ισραηλινές δυνάμεις για τον θάνατο της δημοσιογράφου επιρρίπτει και το δίκτυο Al Jazeera. Το αραβικό δίκτυο, με έδρα το Κατάρ, υποστήριξε ότι η εν λόγω δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε επί σκοπού. Καταδικάζοντας το γεγονός, το χαρακτήρισε ως προσπάθεια παρεμπόδισης της λειτουργίας του Τύπου «και θεωρούμε υπεύθυνη την Κυβέρνηση του Ισραήλ και τις δυνάμεις κατοχής για τον θάνατο» της Shireen Abu Akleh. Κάλεσε δε, τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει και να καταστήσει υπεύθυνες για τη δολοφονία της συναδέλφου μας τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Ο θάνατος της Shireen Abu Akleh προκάλεσε την παρέμβαση του Tor Wennesland, Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Σε ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τον θάνατο της δημοσιογράφου και εξέφρασε συλλυπητήρια προς την οικογένεια. Ευχήθηκε, παράλληλα, γρήγορη ανάρρωση στον τραυματισθέντα Ali Samoudi και κάλεσε σε άμεση και ενδελεχή έρευνα του περιστατικού.