Αναλύσεις

Η εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη και οι πρώτες αντιδράσεις

– Ο τ. ΥΠΕΞ εξήγγειλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
– Αναφορές σε «διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος», στη διαφθορά, την οικονομία και ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
– Η «Σημερινή» παρουσιάζει τις πρώτες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη που μας ενώνει», εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Στη διάρκεια της εξαγγελίας του χαρακτήρισε την επερχόμενη εκλογική διαδικασία ως «μάχη ιδεών και αξιών», και σημείωσε: «Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας». Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση που θα σχηματίσει σε περίπτωση εκλογής του θα απαρτίζεται από ικανά στελέχη ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής προέλευσης. Στην ομιλία του στάθηκε (μεταξύ άλλων) στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος και η κοινωνία, στην προσπάθεια για διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης) και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ως προς το σύστημα Υγείας, τόνισε ότι στηρίζει το ΓεΣΥ και την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Σε σχέση δε με το Κυπριακό, επικαλέστηκε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ δίνοντας το στίγμα του πολιτικού προσανατολισμού του υπογράμμισε: «Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Την προεκλογική εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και εκπροσώπους κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε:

«Ενόψει των διαφόρων εξαγγελιών και/ή αποφάσεων των πολιτικών δυνάμεων για τις προεδρικές εκλογές του 2023 επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Δεν πρόκειται να σχολιάσω θετικά ή αρνητικά αποφάσεις είτε κομμάτων είτε προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης.

Θέλω να επαναλάβω πως διαφυλάσσοντας τον θεσμικό μου ρολό θα αποφύγω εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα».

ΔΗΣΥ: «Υπεραγορά ευχών και συνθημάτων»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξήγησε ότι η εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν αποτελεί είδηση, καθώς «ο κος Χριστοδουλίδης εδώ και μήνες έχει εγκαταλείψει τη συλλογική προσπάθεια». Κάλεσε, μάλιστα, τον ανθυποψήφιό του, ως «υποψήφιο της αντιπολίτευσης» να εξηγήσει γιατί «θέλει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «το μόνο που ακούσαμε ήταν μια υπεραγορά ευχών και συνθημάτων». Στηλίτευσε δε την απόφαση του τ. ΥΠΕΞ να «σταθεί απέναντι στην παράταξη που τον ανέδειξε» και τον εμπιστεύτηκε. Η ανακοίνωση:

«Ο κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην παράταξη που τον ανέδειξε. Απέναντι στην οικογένεια που τον εμπιστεύτηκε.

Μεταπηδά και επισήμως στην αντιπολίτευση. Στέκεται ενάντια στην κυβέρνηση που τον τίμησε, συμπορευόμενος με όσους λυσσαλέα την πολεμούν.

Μίλησε για μισή ώρα και το μόνο που ακούσαμε ήταν μια υπεραγορά ευχών και συνθημάτων. Δεν βρήκε μια λέξη να πει για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ένα μόνο τον ενδιέφερε να τονίσει: ότι δεν θα ιδρύσει κόμμα, όπως προφανώς συμφώνησε με το ΔΗΚΟ.

Οι πολίτες επιβεβαίωσαν και σήμερα ότι μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν το σχέδιο και μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά με ασφάλεια και σταθερότητα».

ΑΚΕΛ: «Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ είναι οι δύο όψεις της συναγερμικής Κυβέρνησης…»

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς ΑΚΕΛ ήρθε με λιτή ανακοίνωση, όπου Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτηρίζονται ως «οι δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης που για δέκα χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα και τον λαό».

ΔΗΚΟ: Ευκαιρία για επίσημη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, κληθείς από τη «Σ» να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, εξήγησε: «Αυτό που κρατούμε είναι ότι πλέον έχουμε την ευκαιρία να μπούμε σε επίσημη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μαζί του για να δούμε αν υπάρχει έδαφος συνεργασίας.

Το δεύτερο σημείο που κρατούμε είναι η δήλωση [του Νίκου Χριστοδουλίδη] πως δεν εξήγγειλε το πρόγραμμά του διότι θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την κοινωνία και τις οργανώσεις.

Τα υπόλοιπα θα διαφανούν μέσα από τη συζήτηση».

ΕΔΕΚ: Προχωρούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκύπριας Πολιτικής Συγκέντρωσης

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε στη «Σ»: «Εμείς προχωρούμε συντεταγμένα στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δώσει η Παγκύπρια Πολιτική Συγκέντρωση στις 20 Μαρτίου και στα όσα τα συλλογικά όργανα θα αποφασίσουν. Όπως δεν σχολιάσαμε άλλες υποψηφιότητες που έχουν εξαγγείλει, έτσι θα κάνουμε και τώρα».

Χαρ. Θεοπέμπτου: Συνάντηση με όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούμε

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξήγησε στη «Σ» ότι δεν έγινε μέχρι στιγμής κάποια συζήτηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Η προσπάθεια η δική μας είναι να ξεκινήσουμε διάλογο με όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας για να καταρτίσουμε κοινό πρόγραμμα».

ΔΗΠΑ: Συνέχιση της προσπάθειας για Κυβέρνηση κοινής αποδοχής

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, Μαρίνος Κλεάνθους, δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη με σεβασμό, όπως κάθε άλλη υποψηφιότητα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η βαρύτητα εκ μέρους της ΔΗΠΑ δίνεται σε έναν νέο γύρο συζητήσεων με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης κοινής αποδοχής. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια» για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, εξήγησε ο Μαρίνος Κλεάνθους. Κατά συνέπεια, άλλες προοπτικές θα εξεταστούν «αφού εξαντληθεί η προσπάθεια και δούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο».