Αναλύσεις

Δεν συμμορφώνεται ούτε με τις κάμερες ο Κύπριος οδηγός

Παρά τις προσπάθειες της Τροχαίας να μειώσει τις οδικές παραβάσεις, τις συγκρούσεις και συνάμα τους θανάτους στην άσφαλτο, καθημερινά παρατηρείται ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται, δεν ακολουθούν τον οδικό κώδικα και ορισμένοι οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών

Όλο και πιο συχνά γινόμαστε δέκτες τραγικών ειδήσεων για τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα να «ποτίζεται» με αίμα η κυπριακή άσφαλτος. Τροχαία με οχήματα, μοτοσικλέτες ακόμα και με πεζούς κατακλύζουν καθημερινά την ειδησεογραφία, προκαλώντας ανησυχία στις Αρχές ως προς την επίτευξη της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων ιδιαίτερα των δυστυχημάτων. H Κύπρος από πέρσι μέχρι φέτος κατέγραψε ραγδαία αύξηση στα τροχαία δυστυχήματα, της τάξεως του 62,5%. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό στους υπευθύνους, αναμενόταν μείωση των τροχαίων από την 1η του χρόνου, όταν τέθηκαν σε λειτουργία οι οκτώ κάμερες τροχαίας. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι οι επόμενοι καλοκαιρινοί μήνες θεωρούνται κρίσιμοι. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη με την έλευση και των τουριστών. Εξαιτίας δε της συχνής ενοικίασης μοτοσυκλετών από τουρίστες και Κυπρίους αυξάνονται τα τροχαία, εφόσον για κάποιους δεν είναι γνωστός ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ενώ η μη συχνή χρήση μοτοσικλέτας επηρεάζει και τη σωστή οδήγησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η αστυνομία, φέτος είχαμε 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με 13 νεκρούς, σε σύγκριση με 8 την ίδια περίοδο πέρσι. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι νεκροί φέτος ανήκουν σε αρκετά νεαρή ηλικιακή ομάδα, καθώς ήταν μεταξύ 14 και 39 ετών. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται εν μέρει στον ανθρώπινο παράγοντα και στην έλλειψη της δέουσας προσοχής στον δρόμο εκ μέρους των οδηγών. Από τα στοιχεία της Τροχαίας φαίνεται ότι οι παράγοντες των εν λόγω ατυχημάτων δεν ήταν εξωγενείς, αλλά ενέργειες των οδηγών. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι σε έναν μεγάλο βαθμό ο οδηγός φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα τροχαία ατυχήματα, καθώς ενδεχομένως δεν τηρείται ο κώδικας οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο αφήνουν και πεζοί που παρασύρονται από οχήματα τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρέχει η Αστυνομία Κύπρου, από το 2017 μέχρι και το 2021 είχαμε 247 νεκρούς στην άσφαλτο. Στους αριθμούς περιλαμβάνονται πεζοί, οδηγοί, επιβάτες οχημάτων, μοτοποδηλάτες, επιβάτες μοτοποδήλατων, μοτοσικλετιστές και επιβάτες, οδηγοί ηλεκτροκίνητου σκούτερ, οδηγοί ηλεκτροκίνητου τροχοκαθίσματος και ποδηλάτες. Το 2017 οι περισσότεροι νεκροί ήταν πεζοί και ανέρχονταν στους 15, ενώ οι λιγότεροι νεκροί πεζοί (6) καταγράφηκαν το 2021. Για το 2022, μέχρι σήμερα, καταγράφονται 2 νεκροί πεζοί που παρασύρθηκαν από οχήματα, ενώ η Τροχαία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αυξηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στιγμιότυπο 2022-05-13, 8.17.08 πμ.png

Οι οδικές υποδομές και η έλλειψη πεζοδρομίων, καθώς και η λανθασμένη χρήση τους είναι μερικά από τα αίτια για τους νεκρούς πεζούς που καταγράφονται κάθε χρόνο. Για κάτι το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι στη Κύπρο είναι τα πεζοδρόμια, αφού με μια βόλτα στις γειτονιές διαπιστώνεται εύκολα ότι τα περισσότερα είναι σπασμένα, στενά ή φέρουν εμπόδια. Ένας πεζός, μια μητέρα με καροτσάκι ή ένας πολίτης σε τροχοκάθισμα δεν μπορούν με ευκολία να χρησιμοποιήσουν τα πεζοδρόμια, με κύριο αίτιο τη στάθμευση οχημάτων. Η κουλτούρα μας να μην σεβόμαστε τους ευάλωτους και γενικότερα τους συνανθρώπους μας, συχνά στοιχίζει ζωές. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι όπως προκύπτει από το πρόσφατο περιστατικό στην Αγία Νάπα, όταν 46χρονη πεζή έχασε τη ζωή της επιχειρώντας να διασταυρώσει από διάβαση πεζών. Υπενθυμίζεται ότι η 46χρονη κτυπήθηκε από αυτοκίνητο τύπου buggy, που προσπερνούσε το όχημα το οποίο σταμάτησε ώστε να περάσει η ατυχή γυναίκα. Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα προκαλούνται και στοιχίζουν ζωές λόγω παράβασης του οδικού κώδικα ή από την αλόγιστη συμπεριφορά των οδηγών.

Η Αστυνομία Κύπρου, καταγραφεί τις αίτιες θανάτου στην άσφαλτο, με πρώτη και κύρια την απρόσεκτη και αμελή οδήγηση για τις χρονιές 2017-2021. Δεύτερη αιτία για την ίδια περίοδο είναι η αλκοόλη, τρίτη η υπερβολική ταχύτητα, ακολούθως η απρόσεκτη διακίνηση πεζών, η απρόσεκτη στροφή δεξιά, η μη τήρηση της αριστερής πλευράς, τα ναρκωτικά και η μη παροχή προτεραιότητας σε οχήματα. Ακολουθεί η μη συμμόρφωση σε σήματα τροχαίας και τέλος η μη παροχή προτεραιότητας σε πεζούς στις διαβάσεις.

Στιγμιότυπο 2022-05-13, 8.16.19 πμ.png

Όπως διαφαίνεται από τα πιο πάνω, η η κουλτούρα του Κύπριου οδηγού δεν συνάδει με την υπευθυνότητα, αφού ο καθείς πίσω από το τιμόνι νιώθει ότι έχει προτεραιότητα σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ πολλές φορές θεωρείται εφικτή η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών ή κούρασης, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές άλλων ανθρώπων ή να προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι μετά τα πρώτα πρόστιμα από τις σταθερές και κινητές κάμερες, ίσως να συμμορφωθούν οι οδηγοί, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.