Υγεία

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αφορά άντρες και γυναίκες

Μάιος, μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης – Σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης από τον ΠΑΣΥΚΑΦ

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια πολύ κοινή μορφή καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα που εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και άνδρες διαφόρων ηλικιών. Στην χώρα μας μάλιστα αποτελεί την 4η συχνότερη κακοήθεια στους άντρες και την 8η στις γυναίκες.

Με στόχο τη μείωση των περιστατικών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στην Κύπρο, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μέσα από το πρόγραμμά του για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης, κάθε Μάιο -που θεωρείται ο μήνας ενημέρωσης για αυτό τον καρκίνο- ενημερώνει και υπενθυμίζει το κοινό για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικού Μάρκετινγκ του ΠΑΣΥΚΑΦ, το ένθετο «Υγεία» παρουσιάζει τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα, τους τρόπους διάγνωσης και τη θεραπεία. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το κάπνισμα ιδίως όταν πρόκειται για μακροχρόνιους καπνιστές, αφού περισσότερες από 1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης προκαλούνται από το κάπνισμα. Όσον αφορά τα συμπτώματα, κάποια εξ αυτών είναι: το αίμα στα ούρα, η συχνοουρία, η επώδυνη ούρηση, ο πόνος στην κοιλιά και η επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Όπως σε όλους τους τύπους καρκίνου, είναι σημαντικό όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια να προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στον γιατρό καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία.

Μήνας ενημέρωσης ο Μάιος

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από το πρόγραμμά του για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης κάθε Μάιο όπου θεωρείται ο μήνας ενημέρωσης για αυτό τον καρκίνο ενημερώνει και υπενθυμίζει το κοινό για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου με στόχο τη μείωση των περιστατικών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διοργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού η οποία περιλαμβάνει την ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού σε καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές από συνεργάτες μας ιατρούς - ουρολόγους, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την αποστολή διαφωτιστικών φυλλαδίων και αφισών σε ιατρεία καθώς και οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στο The Mall of Cyprus στην Πλατεία 2, το Σάββατο 14 Μαΐου από τις 10:00 μέχρι τις 2:00 μ.μ. Κατά την εκδήλωση αυτή θα δίνεται ενημερωτικό υλικό και θα γίνονται επί τόπου μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα σε καπνιστές, καθότι θεωρούνται ευάλωτη ομάδα για αυτό τον καρκίνο. Ακόμη θα γίνεται ενημέρωση για το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος της Διεύθυνσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ και της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 1431.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης καλούμε άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου όπως επικοινωνήσουν στο γραφείο του ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λευκωσία στο τηλέφωνο 22 345 444 και μοιραστούν μαζί μας τη δική τους εμπειρία καθώς και αν επιθυμούν να ενταχθούν στην Ομάδα Ουρολογικού καρκίνου του Συνδέσμου και να ενημερωθούν περαιτέρω για το Πρόγραμμα.

Τα περιστατικά στην Κύπρο

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και επηρεάζει άντρες και γυναίκες. Στην Κύπρο αποτελεί την 4η συχνότερη κακοήθεια στους άντρες και την 8η στις γυναίκες και ο κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το κάπνισμα. Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας παρατηρούνται κοντά στα 150 περιστατικά τον χρόνο συμπεριλαμβανομένων αντρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών και άνω. Ιδιαίτερα ευάλωτοι θεωρούνται οι μακροχρόνια καπνιστές όπου υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης προκαλούνται από το κάπνισμα. Μια αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά των γυναικών και ο κυριότερος λόγος είναι γιατί πλέον το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν είναι περισσότερο. Οι συστάσεις των ειδικών είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος και η προστασία από το παθητικό κάπνισμα για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου.

Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Το πιο κοινό σύμπτωμα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα και μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά αλλά θα πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης από ουρολόγο ιατρό. Άλλα σημαντικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι η συχνοουρία, η επώδυνη ούρηση, η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ο πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη ράχη και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όπως προαναφέραμε αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι μακροχρόνια καπνιστές όπως επίσης και οι παθητικοί καπνιστές και άτομα με μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα. Ακόμη, άτομα τα οποία εκτίθενται σε χημικές ουσίες, μπογιές, δέρματα και καύσιμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα για ασφάλεια και υγεία στους εργασιακούς χώρους.

BladderCancerAwarenessMonth_FBpost1.jpg

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και έγκυρες ιατρικές πηγές, περιλαμβάνει τη γενική και καλλιέργεια ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης και κυστεοσκόπησης η οποία θεωρείται ως η βασική διαγνωστική διαδικασία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στον γιατρό να δει το εσωτερικό του σώματος με το κυστεοσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός, φωτισμένος και εύκαμπτος σωλήνας. Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται στο ιατρείο και δεν απαιτεί αναισθησία. Μέσω αυτής της σύντομης διαδικασίας ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει αυξήσεις στην ουροδόχο κύστη και να καθορίσει την ανάγκη για βιοψία ή χειρουργική επέμβαση.

Ακόμη, η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω κυτταρολογικών εξετάσεων ούρων, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία καθότι δεν υπάρχει ακόμη ένα τεστ αρκετά ακριβές για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι όταν εμφανίσουν συμπτώματα και κάποιοι μπορεί να τύχει να διαγνωστούν σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Συμβουλές για πρόληψη

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης. Ακόμη, η μειωμένη έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως καουτσούκ, δέρματος και χρωμάτων βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης αυτού του καρκίνου. Συνεπώς, άτομα που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους συστήνεται όπως ακολουθούν καλές πρακτικές ασφάλειας στην εργασία.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση πολλών υγρών και κυρίως νερού συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης όπως και η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου.