Διεθνή

Ρωσικές απειλές έναντι των ΝΑΤΟϊκών προσανατολισμών της Φινλανδίας

Η προοπτική ένταξης Φινλανδίας (και Σουηδίας) στο ΝΑΤΟ, η ρωσική θεώρηση περί απειλής για την ασφάλειά της και οι προειδοποιήσεις για αντίποινα

Σε κοινή ανακοίνωση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Φινλανδίας (12 Μαΐου 2022) τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει άμεσα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλειά της. «Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα διαβήματα που απαιτούνται σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, θα πραγματοποιηθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, καθώς και η διακοίνωση της πρόθεσης του Οργανισμού να εξετάσει με συνοπτικές διαδικασίες ενδεχόμενο σχετικό αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

natoexpansion.png

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε εξαιτίας της μεταβολής της κοινής γνώμης σε Σουηδία και Φινλανδία υπέρ του ΝΑΤΟ, καθώς προκλήθηκε ανησυχία για τις μελλοντικές κινήσεις της Ρωσίας. Όπως σχολιάζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ επηρεάζει τις περιφερειακές ισορροπίες, καθώς «η Σουηδία απέφευγε τις στρατιωτικές συμμαχίες για πάνω από 200 χρόνια, ενώ η Φινλανδία υιοθέτησε ουδέτερη πολιτική μετά την ήττα της από τους Σοβιετικούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πάντως, απαιτείται ακόμα έγκριση της συγκεκριμένης στρατηγικής από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Φινλανδίας. Αναμένεται δε ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία επί του θέματος θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ρωσική Κυβέρνηση, έναντι του ενδεχομένου περικύκλωσής της από μέλη του ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι οι διμερείς σχέσεις (με τη Φινλανδία) θα δεχτούν πλήγμα και προειδοποίησε με αντίποινα σε στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο «προς αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την εθνική της ασφάλεια». Το Κρεμλίνο έκανε, επίσης, λόγο για άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μια τέτοια σύγκρουση να εξελιχθεί σε πλήρης έκτασης πυρηνικό πόλεμο, σενάριο που θα αποβεί καταστροφικό για όλους», προειδοποίησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας..

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν καθιστά την ήπειρό μας περισσότερο σταθερή και ασφαλή. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την απογοήτευσή μας, ενώ αποτελεί αιτία για ανάλογη αντίδραση από την πλευρά μας». Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι περαιτέρω ρωσικές αντιδράσεις θα εξαρτηθούν τελικά από τον τρόπο που θα επιχειρηθεί η επέκταση του ΝΑΤΟ, από την έκταση μετακίνησης των στρατιωτικών υποδομών και από την εγγύτητά τους με τα ρωσικά σύνορα.

Πληροφορίες: The New York Times και Sky News (12 Mαΐου 2022), Associated Press και BBC (13 Μαΐου 2022).