Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα

Από σήμερα λέμε αντίο στο Safe Pass, με κάποιες μόνο εξαιρέσεις, ενώ από αύριο τερματίζεται η διενέργεια δωρεάν Rapid tests

Ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, κάνει από σήμερα η κυπριακή κοινωνία. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, που εξακολουθεί να βελτιώνεται, με αισθητή πλέον τη μείωση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στον αριθμό των νοσηλευομένων στους θαλάμους COVID-19, επέτρεψε στην Κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το δεύτερο στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων, που περιλαμβάνει γενναίες χαλαρώσεις. Η σημαντικότερη, ίσως, είναι αυτή της αναστολής του μέτρου του Safe Pass -με κάποιες εξαιρέσεις- η οποία επιφέρει και τον τερματισμό του προγράμματος δωρεάν Rapid tests.

Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας (ημερομηνίας 13/5/2022), για την εβδομάδα 6-12 Μαΐου 2022 κατεγράφησαν 2.422 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 (σε σύνολο 250.791 διαγνωστικών εξετάσεων), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 486.086. Το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων ανήλθε στο 0,97%. Την ίδια περίοδο ανακοινώθηκαν 24 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμών θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 στους 1.051. Συνολικά 45 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, εκ των οποίων οι 6 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/2 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 4), ενώ 15 ασθενείς, που έπαψαν να είναι μολυσματικοί, συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ποσοστό των νοσηλευομένων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ανέρχεται στο 37,78%.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως «τα πράγματα πάνε καλύτερα και γι’ αυτό είμαστε σε θέση να εισέλθουμε στο επόμενο στάδιο της αποκλιμάκωσης». Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επαναξιολόγηση της κατάστασης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες χαλαρώσεις, ο Δρ Καραγιάννης τόνισε πως «οι χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ από σήμερα είναι αρκετά γενναίες και θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει τουλάχιστον μία βδομάδα για να δούμε τον αντίκτυπό τους και μετά να συνεδριάσουμε ξανά, εκτός εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Όσο για το πότε θα πετάξουμε τη μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους, ο Δρ Καραγιάννης απάντησε πως είναι πρόωρο ακόμα να προχωρήσουμε στην άρση του εν λόγω μέτρου. «Θα αναμένουμε να δούμε τι γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και θα αποφασίσουμε. Ήδη είχαμε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στα αεροδρόμια, την οποία δεν υιοθετήσαμε ακόμη», πρόσθεσε.

Οι χαλαρώσεις που ισχύουν από σήμερα

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα αναστέλλεται η υποχρέωση επίδειξης Safe Pass σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας. Θα απαιτείται η προσκόμιση Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, και καμία υποχρέωση για τα άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Παράλληλα, σημειώνεται πως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών (1 άτομο ανά επίσκεψη). Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από την διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτήρια, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, υποχρεούνται να επιδεικνύουν Safe Pass: α) για άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης (Rapid test) ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών και β) για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης συστήνεται η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) μία φορά την εβδομάδα.

Περαιτέρω, αναστέλλεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού ατόμων που αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Από σήμερα, τα άτομα που διανύουν τον αυτοπεριορισμό τους ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα μπορούν να αποδεσμευτούν.

Αναστέλλεται επίσης η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας για παιδιά κάτω των 12 ετών. Διευκρινίζεται ότι παιδιά άνω των 12 ετών που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός σχολείου. Όμως, τα παιδιά κάτω των 12 ετών που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα εντός του σχολείου. Τονίζεται ότι για όλα τα άτομα άνω των 13 ετών η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας αφορά μόνο εσωτερικούς χώρους. Ακόμα, αναστέλλεται η υποχρέωση επίδειξης Safe Pass σε μαθητές που φοιτούν σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, όπως επίσης και το μέτρο test to stay σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, καθώς επίσης σε νηπιαγωγεία και Εθνική Φρουρά.

Τέλος, αυξάνεται η χωρητικότητα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων, εκκλησίες, χώρους θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνα. Για υποστατικά μέχρι 500τ.μ. ορίζεται στο 100% της χωρητικότητας και για υποστατικά άνω των 500τ.μ. στο 85% της χωρητικότητας.

Τέλος τα δωρεάν Rapid tests

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, από αύριο Δευτέρα καταργείται το πρόγραμμα δωρεάν διενέργειας Rapid tests του Υπουργείου Υγείας, καθότι αναστέλλεται από σήμερα το Safe Ρass σχεδόν σε όλους τους χώρους. Ωστόσο, συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή Rapid test μία φορά την εβδομάδα. Όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου COVID-19 ή κατέχουν Self-test με θετική ένδειξη θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και θα παραπέμπονται για δωρεάν εξέταση PCR. Όσοι πολίτες δηλώνονται ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, θα λαμβάνουν μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή, που θα διενεργείται σε κλινικά εργαστήρια συμβεβλημένα με το Υπουργείο Υγείας. Όσοι πολίτες επιθυμούν τη διενέργεια Rapid test θα πρέπει να αποτείνονται σε κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία, με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδίους. Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο τα Σαββατοκύριακα και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι το πλαφόν στην τιμή της συσκευασίας των 5 Self Tests καθορίζεται στα €6. Για διενέργεια Rapid Test το πλαφόν ορίστηκε στα €10 και για εξέταση PCR στα €50.