Παιδεία

Έτοιμοι ξανά για εξετάσεις, παρά τις διαμαρτυρίες

Στο παρά πέντε των εξετάσεων γι’ ακόμη μια φορά οι μαθητές, έστω κι αν οι φωνές για κατάργησή τους συσπειρώνονται - Αναμένουν πρόσκληση για διάλογο οι εκπαιδευτικοί για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Πρεμιέρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις τετραμήνων για το Β’ τετράμηνο, για το Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές, αύριο Δευτέρα. Όλα έτοιμα δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, που αναμένουν να ολοκληρωθεί η χρονιά, ώστε να μπουν επιτέλους σε έναν διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για να προωθηθούν αλλαγές και βελτιώσεις στον θεσμό που αμφισβητήθηκε όσο ποτέ φέτος.

Τέλος ακόμη μιας σχολικής χρονιάς

Με τα πάνω και τα κάτω της κύλησε και αυτή η σχολική χρονιά, η οποία έφτασε στο τέλος της για τους μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Μια καθ’όλα πιεστική χρονιά, ειδικά για τους τελειόφοιτους μαθητές, που μετά τη μάχη των τετραμήνων ρίχνονται στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Όλα έτοιμα για τις εξετάσεις δηλώνει τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και οι καθηγητές, οι οποίοι έκαναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν στον λιγοστό χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους την ύλη του Β’ τετραμήνου. Ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων και όλα τα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη φετινή χρονιά, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η ΟΕΛΜΕΚ με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Ακόμη αναμένουν τον διάλογο

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ανέφερε την έναρξη ενός διαλόγου με το αρμόδιο Υπουργείο για τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν είτε με τον θεσμό των τετραμήνων είτε με το αναλυτικό πρόγραμμα. «Αναμέναμε, ειδικά μετά τη συνδιάσκεψη που είχαμε στις 5 Μαΐου, ότι θα μας καλέσει ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος έστω για την επόμενη χρονιά».

Θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι η αναθεώρηση της φιλοσοφίας του θεσμού των εξετάσεων ή ακόμη και η κατάργησή τους αν δεν προωθηθούν σημαντικές αλλαγές. «Η θέση μας είναι να συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα και φυσικά να μην εφαρμοστεί στα γυμνάσια. Αν εφαρμοστεί ο θεσμός αυτός στα γυμνάσια ως έχει, θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα. Τι θα γίνει με την ύλη; Πότε θα αναθεωρηθεί; Τι γίνεται με τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου που έρχονται από το Δημοτικό και δεν έχουν ιδέα τι έχουν να αντιμετωπίσουν στο Γυμνάσιο; Και μέχρι να το συνειδητοποιήσουν, θα έρθει η πρώτη εξεταστική».

Όχι στις μονομερείς αποφάσεις

Ο Υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκαλούν οι εξετάσεις τετραμήνων, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ. Ωστόσο, οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο δεν φαίνεται να είναι προς όφελος της εκπαίδευσης και του ίδιου του μαθητή, όπως συμφώνησαν οι καθηγητές μετά τη συνεδρία που είχαν την περασμένη εβδομάδα. «Ενώ ο Υπουργός παραδέχεται ότι οι εξετάσεις ευθύνονται για την απώλεια ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, σκοπεύει να θυσιάσει στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, για παράδειγμα, οι εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων γνωστικών αντικειμένων, που απαιτούνται για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών και μαθητριών».

Έτοιμοι για λήψη μέτρων

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων δηλώνουν οι καθηγητές, εάν και εφόσον το Υπουργείο Παιδείας δεν τους καλέσει σε διάλογο και «προχωρήσει σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που πλήττουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκπαιδευτικό προσωπικό και υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο».

Ο κ. Πολυβίου, τέλος, ανέφερε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στην επόμενη τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να προχωρήσουν σε λήψη αποφάσεων.