Αναλύσεις

«Όχι» από Κομισιόν για την προστασία των εγγυητών

Αύριο αναμένεται η επίσημη απάντηση της Κομισιόν, γεγονός που θα προκαλέσει τριγμούς στην Επιτροπή Οικονομικών

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Θεοδόσης Τσιόλας, την ερχόμενη Τρίτη, θα ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και τα νομοσχέδια για τους εγγυητές που εκκρεμούν στην Επιτροπή Οικονομικών, τα οποία αποτελούν μέρος των 14 οροσήμων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους €85 εκατομμυρίων, από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών

Με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δημιουργείται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους παρέχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πρωτοφειλετών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων προσώπων με τους δανειολήπτες, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στράφηκαν κατά του νομοσχεδίου που δίνει πρόσβαση στις εταιρείες, από την πρώτη στιγμή. Με τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, προσπάθησαν να «προστατέψουν» τους εγγυητές και τα συνδεδεμένα πρόσωπα, με το να απαλειφθούν οι συγκεκριμένες πρόνοιες από το νομοσχέδιο.

Καθυστερεί η εκταμίευση

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει την πλειοψηφία, καθώς πέραν των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ, που την υπογράφουν, το ΑΚΕΛ στις αναφορές του εντός της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι θα την εγκρίνει, ενώ και το ΔΗΚΟ την έβλεπε με θετικό μάτι. Τα νομοσχέδια θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο οι αντιδράσεις την αντιπολίτευσης και οι τροπολογίες καθυστέρησαν την ψήφισή τους. Αν και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης κατάφερε να εξασφαλίσει μιαν -άτυπη- παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί -ακόμα- από την Ολομέλεια, με αποτέλεσμα η δόση των €85 να μείνει «παρκαρισμένη». Σημειώνεται πως η Κύπρος έλαβε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο την προκαταβολή ύψους περίπου €157 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αρνητική η Κομισιόν

Σε μια προσπάθεια να βρει τη «χρυσή τομή» στο ζήτημα, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης απέστειλε αίτημα προς την Κομισιόν εάν εγκρίνει την τροπολογία που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη «Σ» πως σε προφορική συζήτηση που είχαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αρνητική, καθώς θεωρεί ότι η τροπολογία εκφεύγει της αρχικής συμφωνίας που έκανε με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επίσημη απάντησης της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έρθει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Βουλής με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης. Οι δύο πλευρές θα κληθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση.

Τα 12 «βήματα» που έγιναν

Η Κύπρος μέχρι στιγμής -από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση της πρώτης δόσης- έχει υλοποιήσει τα 12 από τα 14 ορόσημα.

– Ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

– Εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων.

– Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας.

– Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία.

– Σχέδιο δράσης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες (E-skills) - υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

– Προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

– Προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες, καθώς και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας σε νοικοκυριά με άτομα με αναπηρίες - Προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες.

– Ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες και τοπικές Αρχές, καθώς και σε ΜΚΟ και στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες και τοπικές Αρχές, καθώς και σε ΜΚΟ.

– Ενίσχυση υφιστάμενων ισοτοπικών βάσεων δεδομένων των κυπριακών τροφίμων και ποτών, με στόχο τη διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων, μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με τη χρήση τεχνολογίας Blockchain.

– Αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός Κεντρικής Κυβέρνησης.

18 ορόσημα και στόχοι για τη 2η δόση

Η Κύπρος θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 να υλοποιήσει πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις, τρεις μεταρρυθμίσεις χωρίς νομοθετική ρύθμιση και δέκα επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και η αποτελεσματικότητα του Τμήματος Φορολογίας. Ν’ αναβαθμιστεί η ενεργειακή απόδοσης των δημόσιων κτηρίων. Επιπλέον να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του Τμήματος Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και η ενίσχυση της στήριξης των νέων και να τεθεί σε λειτουργία η ενότητα του συστήματος επιτήρησης της γρίπης μέσω παρατηρητών νοσηρότητας στο πλαίσιο του Καινοτόμου Συστήματος Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Δημόσιας Υγείας Κύπρου και να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητάς της.